سوفیانیوز
سوفیانیوز: فکر میکنید جویدن آدامس بیضرر است؟ در واقع، ممکن است حتی شنیده باشید که جویدن آدامس واقعاً برای دندانهای شما مفید هم هست؛ اما دندانپزشک کارین کان اینطور فکر نمیکند و معتقد است که جویدن آدامس میتواند خطرات جدی برای فک و دندان شما ایجاد کند...
به گزارش سرویس علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، وقتی فک شما حرکت میکند شبکهای از ماهیچههای صورت هم آن را همراهی میکنند تا فک شما را به هم نزدیک کنند و بتوانید چیزها را در دهانتان بجوید؛ اما جویدن آدامس با جویدن غذا، میوه یا تنقلات متفاوت است. دندانپزشکان جویدن آدامس عملی یا خارج از عملکرد طبیعی می دانند. جویدن مداوم آدامس به مفاصل، ماهیچهها و دندانهای گیجگاهی فکی نیروی زیادی وارد میکند که منجر به استرس بیش از حد، عدم تعادل و ناهماهنگی میشود.
در اوایل سال 1800 که در آمریکا تولید آدامس آغاز شده بود، تولیدکنندگان متوجه شدند که افزودن طعم دهندهها و شکر به آدامس، جذابیت آن را افزایش میدهد. اما در دهه 1950، دندانپزشکان متوجه شدند که قند اضافه شده باعث پوسیدگی دندان مردم شده. این پوسیدگی دندان یکی مشکلات رایج بین مردم آن زمان بوده. وقتی باکتری های موجود در دهان قند را به اسید تبدیل میکنند، اسید میتواند سطح سخت مینای دندان شما را نابود کند.
عوارض مصرف بیش از حد آدامس برای دهان و دندان
1 ـ ایجاد اختلال مفصل: آدامس به دلیل این که بیشتر مواقع در یک طرف دهان جویده می شود، می تواند به عدم توازن ماهیچه فک و حتی اختلال مفصل فک منجر شود که شرایط مزمن دردناکی است. هرگاه مجموعه ای از ماهیچه ها بشدت به کار گرفته شوند، پس از مدتی انقباض ماهیچه ها و درد ناشی از آن را به دنبال خواهند داشت. دردهایی مانند سردرد، گوش درد و دندان درد.
2 ـ مشکلات معدی و روده ای: همراه جویدن آدامس مقدار زیادی نیز هوا بلعیده می شود که باعث تولید نفخ و دردهای شکمی می شود و حتی سندرم روده تحریک پذیر به وجود می آورد. همچنین هنگام جویدن آدامس به مغزتان علائمی مبنی بر ورود غذا ارسال می شود و آنزیم و اسیدهای معده شروع به ترشح می کنند، اما غذایی حقیقتا وجود ندارد که هضم شود و تولید اسید غیرضروری به معده تان صدمه می رساند و تولید نفخ می کند. سپس در مواقعی که واقعا غذایی در کار است احتمال دارد که معده تان دیگر توان تولید اسید مورد نیاز را نداشته باشد. از طرفی برخی از افراد به دلیل وجود شیرین کننده های مصنوعی ممکن است به برخی دیگر از مشکلات معده از جمله اسهال مبتلا شوند.
3 ـ صدمه به دندان حتی با مصرف آدامس بدون قند: اگر آدامس تان شیرین و در واقع حاوی شکر باشد، شما با هربار جویدن درست مانند این است که دندان تان را حمام شکر می دهید و باعث پوسیدگی دندان می شوید. حتی اگر آدامس عاری از قند مصرف کنید، بازهم دندان هایتان در معرض خطر است. زیرا آدامس های بدون قند حاوی طعم دهنده های اسیدی و نگهدارنده هستند که ممکن است در نهایت به فرسودگی دندانی منجر شوند.
تصور نکنید که آدامس های حاوی «زایلیتول» که ماده ضد فساد دندان است چیزی را عوض می کند. با مصرف آدامس، خوردگی دندان که طی آن کلسیم زدایی می شود، آغاز شده و به مرور دندان ها حل می شوند و شما حفره هایی در دندان هایتان مشاهده خواهید کرد.
4 ـ آزادسازی جیوه: اگر در دندان هایتان پرکردگی هایی از جیوه دارید، جویدن آدامس می تواند موجب آزادسازی نوروتوکسین که نوعی سم است و به عصب آسیب می رساند، شود. بنابر تحقیقات مشخص شده است که با هربار آدامس جویدن، بخار جیوه مربوط به پرکردگی های آمالگام آزاد شده و بسرعت راهش را به درون جریان خون باز می کند و فرآیندهای اکسایشی در بافت های بدن رخ می دهد. اگر در دندان هایتان پرکردگی دارید هرگز آدامس نجوید.
5 ـ محصولات جانبی گوسفند: اغلب سازندگان آدامس به منظور نرم کردن آدامس، در مواد آن از مومی به نام لانولین که از پشم گوسفند گرفته می شود، استفاده می کنند. این ماده در صابون و مواد آرایشی نیز به کاربرده می شود. اگرچه لانولین برای بدن و سلامتی ضرری ندارد، اما جویدن ماده ای از پشم چندان اشتها آور نیست.
6 ـ بالا بردن مصرف غذا: بسیاری از مردم به منظور کاهش اشتهایشان آدامس می جوند، اما مشخص شده جویدن آدامس اگرچه انگیزه غذا خوردن را پایین می آورد، ولی افراد را به مصرف خوراکی های آماده مثل سیب زمینی سرخ کرده یا شیرینی بیشتر تشویق می کند، زیرا این افراد دچار گرسنگی های پنهان هستند. از طرفی برخی از آدامس ها که طعم نعناعی دارند، موجب تلخ به نظر آمدن میوه ها و سبزیجات شده و افراد از خوردن این خوراکی های سالم دوری می کنند.
آیا آدامس جویدن فایدهای هم دارد؟
جدای از مضراتی که افراط در آدامس جویدن می تواند داشته باشد، برخی تحقیقات علمی هم نشان داده است که آدامس جویدن می تواند در کاهش استرس های روحی و تنش زدایی تاثیر داشته باشد. همچنین گفته می شود که جویدن آدامس می تواند در بهبود حال بیماران پس از جراحی روده، اثرات مثبتی بر جای بگذارد، زیرا به گفته محققان، عمل جویدن می تواند اعصاب دستگاه هاضمه را تحریک کند و در نتیجه، فرآیند بازگشت عملکرد روده به شکل طبیعی و سالم، سریع تر اتفاق می افتد. ارتقای حافظه، افزایش توان یادگیری و پردازش بهتر اطلاعات در مغز انسان، نتایج مثبت دیگری است که گفته می شود با آدامس جویدن حاصل می شود.
تقویت عضلات زبان و دهان، جلوگیری از بازگشت غذا و اسید معده، جذب برخی نمک های ضروری بدن، کاهش درد ناشی از تزریق آمپول، احتمال کاهش خونریزی لثه، کاهش پوسیدگی دندان با مصرف نوع خاصی از آدامس ها، جلوگیری از رشد باکتری ها و سرعت بخشی به رفع بوی بد دهان از دیگر فواید آدامس جویدن است که در نتایج برخی تحقیقات داخلی و خارجی به آنها اشاره شده است.