سوفیانیوز
سوفیانیوز: سکته قلبی یکی از بیماریهای قلبی است که میتواند باعث مرگ شود. 90٪ بیماران مبتلا به سکتهی قلبی از آن جان سالم به در میبرند. تنها راه نجات از آن درمان به موقع است.
به گزارش سرویس علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، سکته قلبی یکی از رایجترین انواع بیماری قلبی و یکی از اصلیترین عوامل مرگومیر در دنیاست و متأسفانه افراد بسیار زیادی به این مشکل دچار میشوند. باوجودی که به لطف اقدامات بهموقع و مراقبتهای با کیفیت پزشکی دهها هزار نفر در دنیا از مرگ ناشی از حملات قلبی جان سالم به در میبرند، اما بااینحال هنوز هم درصد مرگ بر اثر حمله شدید قلبی بسیار بالاست.
علائم سکته قلبی چه هستند؟
سکته قلبی علائم و نشانههای مختلفی دارد. برخی از علائم سکته قلبی جزء علائم اولیه است و میتوان آن را به عنوان اولین نشانه سکته قلبی در نظر گرفت. بهتدریج و بر اساس شدت حمله و گرفتگی سرخرگها، علائم میتوانند از خفیف تا شدید متغیر باشند.
درد قفسه سینه میتواند مانند یک فشار ناخوشایند، فشردهشدن قفسه سینه یا دردی مانند سوزش و تیرکشیدن باشد. از دیگر نشانههای حمله قلبی میتوان به احساس ضعف، سبکی در سر یا سرگیجه اشاره کرد. عرق سرد هم از دیگر علائم سکته قلبی است.
درد و ناراحتی در فک، گردن درد، پشت و درد دست چپ از دیگر نشانههای دردناک شروع حمله قلبی است. گاهی اوقات حملات قلبی با درد و ناراحتی در یک یا هر دوی بازوها و شانهها رخ میدهد. تنگی نفس هم از نشانههای مهم سکته قلبی است. این نشانه میتواند در شروع سکته قلبی و یا قبل از شروع حمله اتفاق بیفتد.
سایر علامتهای بروز سکتههای قلبی عبارتند از:
خستگی غیرعادی و غیرقابل توصیف
حالت تهوع شدید
استفراغ
تمام این علائم در افراد مختلف با شدتها و کم و زیادهای متفاوت بروز میکند.
علائم سکته قلبی چقدر طول میکشد؟
میزان و شدت حملات قلبی متفاوت است و به همین میزان شدت و مدت زمان ظهور علائم سکته قلبی هم متفاوت خواهد بود. نشانههای اولیه و اصلی حملات قلبی یعنی درد قفسه سینه و تنگی نفس میتوانند دائما ظاهر شده و قطع شوند.
نشانههای اصلی بیماری قلبی مانند تیر کشیدن شانه چپ، تنگی نفس و درد شدید قفسه سینه معمولا حدود 10 دقیقه ظاهر میشوند و سپس فروکش میکنند. این حالت ممکن است چند بار قبل از حمله اصلی در فرد ایجاد شوند. بر اساس برخی مطالعات صورت گرفته معمولا علائمی که بیشتر از 5 دقیقه طول میکشند، میتوانند از نشانههای مهم آنفارکتوس میوکارد باشند.
علت سکته قلبی چیست؟
عوامل متعددی را میتوان بهعنوان عوامل زمینهساز سکته قلبی در نظر گرفت. گاهی اوقات سن و جنس میتوانند به عنوان فاکتورهای اصلی و تاثیرگذار در سکته قلبی محسوب شوند.
بیماریهای زمینهای مانند سابقه فشارخون بالا، چربیخون و آریتمیهای قلبی میتوانند از عوامل مهم در بروز حمله قلبی باشند. سن فاکتور بسیار مهمی است که میتواند موجب سکته قلبی در افراد شود. فشار خون بالا، چربی خون، دیابت و مواردی از این دست را میتوان از عوامل مهم بروز سکته در نظر گرفت.
جدای از عوامل زمینهساز سکته قلبی، یک سری دلایل ثانویه هم میتوانند موجب حمله قلبی خصوصا در افراد بدون بیماریهای زمینهای باشد. چاقی و اضافه وزن و نداشتن تحرک کافی یکی از مهمترین دلایل برای انواع سکتههای قلبی است.
سبک زندگی ناسالم و مصرف بیشازحد غذاهای چرب و فستفودها از مهمترین دلایل سکته قلبی در افراد است. خصوصا بیتحرکی و ورزش نکردن را میتوان اصلیترین علت سکته قلبی جوانان دانست. این سبک زندگی باعث آزما میشود. مصرف بیشازحد الکل، مصرف دخانیات خصوصا قلیان و سیگار و انتخابهای نادرست سبک زندگی میتواند به شدت افراد را در معرض خطر بیشتری برای حمله قلبی قرار دهد.
در مواردی، زمانی که فرد زمینه بیماری قلبی یا حتی سکته قلبی دارد، استرس، فشارهای عصبی، بلند کردن وسایل بسیار سنگین، فراموش کردن مصرف داروها، افزایش فشارخون و مواردی از این دست میتواند از دلایل اصلی بروز حمله قلبی مجدد در این بیماران شود.
تشخیص حمله قلبی چگونه انجام می شود؟
یکی از موارد مهم در درمان سکته قلبی و انجام اقدامات مورد نیاز، تشخیص بروز حمله قلبی در افراد است. چرا که گاهی اوقات خصوصا در سکته قلبی خاموش یا خفیف، ممکن است شرایط بیمار در حدی باشد که برای درمان به یک تشخیص قطعی نیاز باشد.
آنژیوگرافی یکی از روشهای مهم تشخیص بروز حملات قلبی است. آنژیوگرافی مشخص میکند که آیا گرفتگی عروق وجود دارد؟ یا این که چه میزان از رگها دچار انسداد شدهاند؟ بررسی ریتم ضربان قلب، بررسی نوار قلب و اکو قلبی نیز میتواند به پزشک برای تشخیص بیماری قلبی کمک کند. الکتروکاردیوگرام، سیتیاسکن و امآرای قلب هم میتواند برای تشخیص به پزشک کمک کند.
علاوهبر اینها، علائم و نشانههای بیمار قبل از حمله و سابقه بیماری فرد و سوابق ژنتیکی و خانوادگی هم میتواند در تشخیص درست بیماری قلبی کمککننده باشد. درد قفسه سینه به صورت پیدرپی و مداوم، تنگی نفس و آریتمی قلبی میتواند برای تشخیص بیماری و بروز سکته قلبی در افراد کمککننده باشد. سعی کنید علائم بیماری قلبی را بشناسید.