اصول حیاتی در مقالهنویسی را بدانیم

سوفیانیوز: نوشتن مقاله برای برخی از دانشجویان یک کار سخت و گاهی ترسناک به نظر میرسد، اما با تقسیمبندی این مراحل به راحتی میتوان آنها را مدیریت کرده و مقالهنویسی را سادهتر کرد.
مقاله چیست؟
مقاله در حقیقت شامل متنی است که در آن به یک موضوع معین اشاره و روی اطلاعات گردآوری شده بحث شده است. نویسنده مقاله باید با توجه به محدوده موضوع آن را به صورت صریح و آشکار به گونهای که بقیه افراد متوجه بشوند، بنویسد.
در واقع مقاله مطلبی با حجم مشخص است که موضوعی خاص را به چالش میکشد و در مورد آن تحقیق و تفحص میکند.
شرایط مقالهنویسی
داشتن احاطه کامل به موضوع
گاهی اوقات شاهد دانشجویانی هستم که موضوعی را انتخاب میکنند که بر آن احاطه کامل ندارند. شاید در ابتدا تصور کنید این موضوع مشکلی در روند مقالهنویسی ایجاد نمیکند.
اما باید بدانید هنگامی که فردی موضوعی را انتخاب میکند که بر آن احاطه ندارد، نمیتواند تمام زوایای آن را به خوبی بررسی کند. در نتیجه برخی از زوایای موضوع از دید پژوهشگر مخفی میماند.
داشتن صداقت و حسننیت
در هنگام نوشتن مقاله باید تمامی اطلاعات در کمال صداقت در مقاله ذکر شود. همچنین نویسنده باید حسن نیت داشته باشد و اطلاعات به دست آمده را در نهایت صداقت و درستی در اختیار افراد بگذارد.
توجه به مصلحت جامعه
بسیاری از مشکلات جامعه به وسیله نوشتن همین مقالات علمی حل شدهاند. به همین دلیل باید در هنگام نوشتن هرگونه مقاله به منافع کل جامعه و مصلحت آن توجه شود. در حقیقت باید هدف شما تمرکز بر یافتن راهحلی برای یکی از مشکلات کل جامعه باشد.
ساختار اصلی مقاله
در زیر با مهمترین مراحل نوشتن مقاله آشنا میشوید. نوشتن مقاله براساس این مراحل به شما کمک میکند تا بتوانید یک مقاله براساس استانداردهای مقاله نویسی تهیه کنید. این مراحل شامل موارد زیر هستند:
انتخاب نوع مقاله در مقاله نویسی
قبل از نوشتن مقاله باید نوع آن را انتخاب نمایید. مقالهها دارای انواع مختلفی هستند که از میان انواع مختلف، پرکاربردترین مقالات شامل مقالات علمی و پژوهشی، کنفرانسی، مروری، کوتاه، نقد کتاب و… هستند. مقالات پژوهشی بهترین و کاملترین نوع مقالات هستند که در آن به دنبال یافتن پاسخ یک سوال برای حل یک مشکل باید باشید.
مقالات کوتاه جهت انتقال فوری پیشرفتهای بسیار مهم نوشته میشوند.
در مقالات نقد کتاب، یک کتاب علمی نقد و بررسی میشود.
مقالات کنفرانسی اعتبار کمتری دارند و برای افرادی که تازه شروع به نوشتن مقاله کردهاند مناسب هستند.
مقالات مروری به اطلاعات جدیدی اشاره نمیکنند و تنها بر نکات و موضوعات مهمی که در گزارشهای قبلی وجود داشته تاکید و آنها را مرور میکنند.
پیدا کردن موضوع
پیدا کردن موضوع مهمترین مرحله مقاله نویسی و حتی سختترین مرحله آن است. پایه و اساس یک مقاله به موضوع انتخابی آن بستگی دارد.
همانطور که گفتیم برای حفظ مصلحت جامعه باید موضوعی انتخاب شود که به نفع کل جامعه باشد. به همین دلیل پس از تفکر زیاد و با هدف حل مشکلات جامعه باید انتخاب شود.
آماده کردن طرح
برای آماده کردن طرح در مقاله نویسی چیست باید خوب فکر کنید. مقاله از کجا آغاز میشود. در انتهای مقاله ما به چه موضوعی میرسیم؟
از چه شواهد و مدارکی برای اثبات این موضوع باید استفاده کرد؟ پس از نوشتن این مقاله ما میخواهیم به چه دستاوردی دست پیدا کنیم؟
واژگان کلیدی
هر مقاله دارای یک یا چند کلمه کلیدی است که ارتباط مستقیمی با عنوان و متن دارند. در حقیقت خوانندگان با استفاده از واژگان کلیدی به مفهوم متن پی میبرند.
تهیه یادداشت از منابع
در اجزای تشکیل دهنده یک مقاله در مورد این موضوع به طور کامل شرح دادهام. هنگامی که شما از منابع مختلف برای نوشتن مقاله خود استفاده میکنید باید حتماً این منابع را ذکر نمایید.
این کار از دو جهت اهمیت دارد. از سویی مطلب استفاده شده در مقاله شما کپی محسوب نمیشود و همچنین نشان میدهد شما از مطالب و مدارک علمی و معتبر در مقاله خود استفاده کردهاید.
مرتب کردن یادداشتها
از مهمترین کارهایی که باید در مقالهنویسی چیست انجام شود، یادداشتبرداری است. در واقع نویسنده مقاله باید از منابع معتبر یادداشت تهیه کند. پس از اینکه تمام منابع بررسی شدند، باید این یادداشتها در یک متن به صورت مرتب در کنار یکدیگر قرار بگیرند. به این متن پیشنویس مقاله گفته میشود.
آماده کردن متن نهایی مقاله
در این مرحله باید به دقت پیشنویس مقاله را مطالعه نمایید. هرگونه عدم خوانایی، مشکل نگارشی، بهمریختگی و… را باید ویرایش کنید تا هیچگونه ابهامی در ذهن افراد باقی نماند.
نوشتن مقدمه
مقدمه از مهمترین قسمتهای یک مقاله است. زیرا در صورتی که مقدمه جذاب باشد خواننده اقدام به خواندن بقیه مقاله شما میکند.
نوشتن چکیده
چکیده را بهتر است بعد از نوشتن کل مقاله بنویسید. زیرا دیگر احاطه کامل بر موضوع و کل مطالب مقاله دارید و میتوانید چکیده خود را به بهترین نحو ممکن بنویسید. بسیاری از افراد تنها با خواندن چکیده متوجه متن اصلی مقاله و هدف از نگارش آن میشوند.
روش تحقیق
اگر برای نوشتن یک مقاله از جامعه آماری و یا نرمافزار و روش تحقیق خاصی استفاده شده باید حتماً بیان شود.
نتایج تحقیق
در قسمت نتیجهگیری باید نتیجه کاری را که در اثر تحقیق و پژوهش به دست آماده است را بیان کنیم.
بحث و نتیجهگیری
در این قسمت باید نتیجه پژوهشهای خود را با پژوهشگران قبلی مقایسه کنید. همچنین وجه تمایز مقاله و پژوهش خود را نسبت به مقالات قبلی بیان نمایید.
ذکر منابع
اشاره به منابع استفاده شده در مقاله اهمیت زیادی دارد. زیرا ممکن است در صورت عدم استفاده از نام منابع فرد به سرقت ادبی متهم شود.
تعیین عنوان
بسیاری از افراد عنوان را در ابتدای کار انتخاب میکنند. بهتر است ابتدا پژوهشهای خود را انجام دهید. با منابع معتبر آشنا شوید و سپس اقدام به انتخاب عنوان نمایید. این کار به شما کمک میکند تا بتوانید عنوانی را انتخاب کنید که در عین سادگی، جامع و کامل نیز باشد.
بخش قدردانی مقاله
در این بخش میتوانید از استاد و یا هر فردی که در نوشتن این مقاله شما را راهنمایی کرده است تشکر نمایید.