سوفیانیوز
سوفیانیوز: سال 1898، یک جفت شیر چندین بار به چادرهای اردوگاهی در کنیا حمله کردند و حداقل 28 نفر را کشتند. این شیرها معروف به شیرهای آدمخوار ساوو درنهایت به ضرب گلوله کشته شدند و بقایای آنها در موزه تاریخ طبیعی فیلد در شیکاگو به نمایش گذاشته شد، اما حالا محققان در یک مطالعه ژنومی جدید، پی به داستان تلخی بردهاند.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز به نقل از فرادید، شیرهای ساوو (Tsavo) که در فیلم آمریکایی «شبح و تاریکی» محصول سال 1996 با بازی مایکل داگلاس و وال کیلمر جاودانه شدند، شاید یک قرن از مردنشان گذشته باشند، اما محققان هنوز اطلاعات تازهای از مطالعه آنها به دست میآورند، این بار از موهای فشردهشده در استخوانهای دهان آنها! جالب است که دندانهای فاسد برخی از این شیرها، روی آوردن آنها به آدمخواری را توجیه میکند. این مثالی است عالی از این که چگونه فناوریهای جدید میتوانند اطلاعات تازهای را درباره پروندههای باز و حلنشده ارائه دهند.
ریپان مالی از دانشگاه ایلینوی اِربانا-شَمپِین در بیانیهای گفته: «با پیشرفت بیوتکنولوژی (تکنولوژی زیستی)، منابع غیرمنتظرهای از دانش (در این مورد ژنومیک/ژنگانشناسی) در دسترس قرار میگیرد که میتوان از آن برای آگاهی یافتن از گذشته استفاده کرد. این پیشرفت اطلاعات مهمی را درباره بومشناسی و رژیم غذایی شیرها در گذشته، همچنین اثرات استعمار بر زندگی و زمین در این منطقه از آفریقا آشکار کرده است.»
مالی و همکارانش تصمیم گرفتند روشی ابداع کنند تا آنها را قادر سازد DNA ذخیرهشده در نمونههای مو را استخراج و تجزیه و تحلیل کنند و با انجام این کار، رژیم غذایی این شیرهای بدنام را بازسازی کنند. آنها به بررسی آسیبهای دندانی ریز روی دندانهای نیش این شیرها پرداختند، جایی که در آن حفرههای آشکار حاوی موهای طعمههای آنها بود که در طول زمان جمع شده بود.
آلیدا دی فلامینگ از دانشگاه ایلینوی اربانا شَمپِین، میگوید: «این واقعیت نشان میدهد شیرهای ساوو ممکن است دورتر از آنچه قبلاً تصور میکردیم سفر کرده باشند یا اینکه آن زمان در منطقه ساوو گوزن یالدار بوده است. نزدیکترین منطقه چرای گوزنهای یالدار بیش از 80 کیلومتر دور از جایی بوده که شیرها سال 1898 در محل تلاقی ساوو-آتهی کشته شدند.
هنوز مطالعه محققان درباره شیرهای ساوو تمام نشده و گام بعدی اینست که به جزئیات بیشتری درباره نمونههای فشردهی مو بپردازند، با این امید که بتوانند ترجیحات غذایی آنها را بر اساس سنشان تفکیک کنند. انجام این کار نه تنها پتانسیل تحقیقات ژنومی را نشان میدهد، بلکه میتواند اطلاعات جدیدی از درگیریهای تاریخی انسان و شیر را فاش کند که میتوان از آن اطلاعات حتی برای نمونههای قدیمیتری از شیرهای ساوو استفاده کرد.