کد خبر: 6984
دوشنبه 1 مرداد 1403 - 14:40
دوشنبه 1 مرداد 1403 - 14:40

ویدیو/ "کِرم سفید ریشه" قاتل درختان غول‌پیکر و اژدهایی که زیر خاک خفته است

سوفیانیوز: کرم‌های سفید ریشه به عنوان حشرات نابود کننده یا اژدهای زیر خاک نیز شناخته می‌شوند و این حشره آفت بسیار خطرناکی است که از ریشه نهال تغذیه می‌کند و آسیب شدیدی به ریشه وارد می‌کند و در صورت عدم کنترل خسارات جبران‌ناپذیری به بار می‌آورد.

به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، در اکثر نقاط کشور و بیشتر در نواحی سردسیر کرمهای سفید رنگی در خاک یافت می شود که از ریشه ی گیاهان تغذیه می‌کنند، از این جهت می‌توان به گیلاس، سیب، گلابی، به، هلو، گوجه، آلو، زردآلو، انار، مو، تاج خروس وحشی، خیار، بادمجان، لوبیا سبز ، کدو، سیب زمینی، یاس بنفش، برگ بو، برگ نو، گلایول، چمن، تبریزی، بید، نارون به عنوان محل مناسب برای تغذیه کرم‌های سفید ریشه اشاره کرد. این آفت از نوع سپرداران و سخت پوستان می‌باشد و حدود 3 سال طول نسلشان را طی می‌کنند این آفت زمستان را در خاک می‌گذراند و در بهار سال سوم در محفظه گلی که برای خود درست کرده است وارد شفیرگی می‌شود و در یک دوره 17 الی 24 روزه به بلوغ می‌رسد.

شکل کامل و بالغ آفت سوسک‌هایی هستند حدود 20 تا 35 میلیمتر با رنگ قهوه‌ای و سیاه که توده‌هایی از پولک‌های صدفی سفید رنگی بر روی بدن دارند این حشره که شب پرواز است و در اطراف چراغ‌ها به پرواز در می‌آیند ،حشرات نر قادر به تولید صدا هستند و در طول روز بر روی تنه درختان در حال استراحت هستند. جنس نر این آفت بعد از جفت‌گیری بر روی سطح خاک می‌میرند ولی حشرات ماده زیر خاک می‌روند و تخم‌گذاری می‌کنند. تخم این سوسک‌ها بیضی شکل نزدیک به کروی است به رنگ سفید صدفی که به صورت دسته‌جمعی در خاک یافت می‌شوند اندازۀ این تخم‌ها به قطر 2.5تا 4 میلیمتر می‌باشد. لارو این حشرات اسکارابیفرم می‌باشد. به این گونه که دارای پاهای سینه‌ای نسبتا قوی و بدن خمیده هستند. شفیره در نزدیکی سطح شکل می‌گیرد و لاروهای بالغ گهواره‌ای از گل در تزدیکی سطح خاک درست می‌کنند. دورۀ جنینی این آفت 2 تا 3 هفته است و لارو‌ها پس از خروج از تخم وارد خاک می‌روند و به تغذیۀ ریشه مشغول می‌شوند در سنین پایین در نزدیکی سطح خاک زندگی می‌کنند و از ریشه‌های باریک و تازه استفاده می‌کنند، اما در سنین بالا تر از ریشه‌های ضخیم‌تر و اصلی تر استفاده می‌کنند. پس از تخم‌گذاری لاروهای جوان اغلب ریشۀ گیاهان را هدف تغذیۀ خود می‌دانند لاروهای دو و سه ساله درختان را هدف قرار می‌دهند و از پوست و شاخه‌های درخت تغذیه کرده بدین ترتیب جریان شیره نباتی درخت قطع می‌شود و خیلی زود درخت خشک می‌شود.

راههای مبارزه با این آفت:

الف – جمع آوری و از بین بردن حشرات کامل:

جمع‌آوری سوسک‌های بالغ به این علت که از تخم ریزی آنها جلوگیری می‌شود بسیار مفید می‌تواند باشد.

ب _ از بین بردن کرم های در خاک

به دو روش این کار انجام می‌شود:

روش اول بیل زدن باغ در بهار است که فواید زیادی دارد که یکی از این فواید مبارزه با این کرم‌ها است، به این صورت است که این کرم‌ها یا با ضربه‌های بیل از بین می‌روند یا توسط پرندگان از روی سطح خاک شکار می‌شوند.

روش دوم مسموم کردن کرم‌های درون خاک به روش شیمیایی است.

ج _ از بین بردن علف‌های هرز یک ساله به این علت که منبع غذایی خوبی برای این لارو‌ها هستند.
د _ شخم زمستانی و جمع‌آوری لارو‌ها در اسفند ماه
س _ ریختن شن در اطرلف ریشه درخت.
و _ در تحقیقات جدید نشان داده شده که قارچ‌های تریکودرما در مبارزه بیولوژیکی با این آفت موثر هستند
ی _ استفاده از تله نوری فرولایت

مبارزه شیمیایی

مبارزه شیمیایی با این افت یک دوره سه ساله است و به این صورت است که محلول سم را به صورت آبمال استفاده کرده و سه تا پنج روز بعد یک آبیاری بسیار سبک انجام می‌شود تا سم به صورت یک نواخت‌تر در اعماق زمین پخش شود. باید توجه کرد که محلول سمی باید 10 الی 15 سانتیمتر داخل خاک نفوذ کند، پس بهتر است زمین آلوده قبل از سمپاشی بخوبی ضد عفونی شود تا سم به خوبی به اعماق خاک نفوذ کند.
برای ضد عفونی کردن خاک اطراف درخت را به شعاع نیم متر تا یک متر کنار می‌زنند و ایجاد تشنگی می‌کنند سپس ریشه‌های اصلی را با سم لیندین یا دیازینون به خوبی خیس می‌کنند و بعد خاک‌ها را بر می‌گردانند.
هدف اصلی از سم پاشی شیمیایی از بین بردن لارو‌ها می‌باشد. در سال‌های قبل پیشنهاد تیم ایران کشاورزی و البته مشاوران و گیاه پزشکان استفاده از سم دیازینون بود اما به علت اینکه این سم از سال 2023 ممنوع شده است و در دسترس عموم نیست سموم دیگری مانند دروسبان، سایپرمترین 40 % ، پریمترین یا فن والریت را پیشنهاد می‌دهیم.