سوفیانیوز
سوفیانیوز: اگر سوالتان این است که چگونه هنگام درس خواندن به چیزی فکر نکنیم، این بخش از مقاله میتواند به شما کمک کند. تمرکز ذهن در هنگام درس خواندن، کلید اصلی و اساسی درک و فهم مطالب است و کلید اساسی تمرکز حواس، استفاده از روشهایی است که باعث تقویت و پرورش مهارتهای لازم برای این کار است.
بدون تمرکز حواس ممکن است درک و فهم مطلبی که فقط یک ساعت وقت لازم داشته باشد، ساعت ها وقت بگیرد؛ اما به خوبی فهمیده نشود و اثر مثبتی نداشته باشد. از این رو کاربرد روش ها و فنونی که به شما کمک می کند تا به هنگام مطالعه فعال باشید، تمرکز حواس را تقویت کرده و مهارت شما را در ایجاد تمرکز هنگام درس خواندن افزایش می دهد. این روشها عبارتند از:
یکی راههای افزایش تمرکز هنگام مطالعه در نوجوانان و یادگیری آنها طرح سوال پیش از شروع درس خواندن است، که دانشآموزان را وادار میکند تا به طور فعالانه و با تمرکز بیشتر، دقت کافی، انگیزه و علاقه، به مطالعه بپردازد. طرح سوال هنگام درس خواندن یکی از روشهایی است که باعث افزایش تمرکز در مطالعه دانشآموز میشود و به طور عمیق او را درگیر مطالعه میکند و سبب برانگیختن جدیت و تلاش وی به هنگام مطالعه میشود. نوجوان برای یافتن پاسخ سؤالات خود، بایستی تمرکز حواس خود را حفظ کند؛ زیرا در هنگام مطالعه، نمیتوان بدون تمرکز پاسخ سوالات را پیدا کرد. بعد از خواندن مطلب و با طرح سوال، توان میزان فراگیری خود را ارزشیابی کرده، به نقاط قوت و ضعف خود پی میبرید. طرح سوال سبب ایجاد نظر انتقادی نسبت به مطالب در دانش آموز می شود و موجب میشود تا شما در مطالعات بعدی برای از بین بردن نقاط ضعف خود، با تمرکز حواس در مطالعه و دقت بیشتری مطالعه کنید.
یکی دیگر از روشهای افزایش تمرکز هنگام درس خواندن در دانش آموزان تندخوانی هست که باعث توجه و تمرکز بیشتر و فهمیدن مطالب و در نتیجه، باعث یادگیری بهتر میشود. فکر و ذهن ما قادر است هزاران کلمه را در دقیقه از خود عبور دهد؛ ولی اگر سرعت مطالعه ما پایین باشد، ذهن وقت اضافی میآورد و به این شاخه و آن شاخه میپرد و در نتیجه حواسپرتی ایجاد میشود. بسیاری از افرادی که نگران عدم تمرکزشان هستند، آنقدری درگیر این مسئله میشوند که به جای فکر کردن به درس، وسط مطالعه فقط درباره این فکر میکنند که چرا موقع درس خواندن حواسم پرت میشود. مطالعه سریع یا تندخوانی، فرصت جولان به ذهن نمیدهد و سبب افزایش تمرکز در مطالعه و هنگام درس خواندن میشود.
جدیت که از تکنیکهای افزایش تمزکر هنگام درس خواندن در نوجوانان هست که باید به محض نشستن پشت میز مطالعه را با جدیت شروع کنند؛ زیرا اگر سریع مشغول به درس خواندن شوید، تمرکز حواس در مطالعه زود به دست میآید. این ضرب المثل چینی را به یاد داشته باشید که «فتح ستارگانی که هزاران فرسنگ از ما دور هستند، با برداشتن قدم اول، امکان پذیر است». شک و تردید، موجب حواس پرتی یا ایجاد تخیلات واهی میشود. اجازه ندهید چیزی جز مطالعه ذهن شما را مشغول کند. تصمیم بگیرید و مقدار زمانی را برای درس خواندن مشخص کنید و خود را به مدت زمانی خاص محدود کنید. در این زمان از مطالعه دست نکشید و به مطالعه ادامه دهید؛ اما زمان مطالعه را طولانی نکنید. بیهوده وسواس به خرج ندهید و بهانه تراشی نکنید. به خود تلقین کنید که فرد با اراده ای هستید و میتوانید هر درسی را به خوبی یاد بگیرید. جدی باشید و با علاقه و انگیزه مطالعه کنید و علاقه به درس را زیاد بکنید تا هنگام مطالعه دچار حواس پرتی نشوید.
یکی از شیوههای افزایش تمرکز هنگام درس خواندن در نوجوانان، استفاده از یک راهنما، مانند انگشت سبابه، مداد، خط کش و... به هنگام مطالعه است؛ زیرا استفاده از یک راهنما هنگام مطالعه، باعث تمرکز حواس بهتر، عادت به روان خواندن، جلوگیری از برگشت برای دوباره خواندن و اتلاف وقت و جلوگیری از خستگی چشم و ذهن میشود. این روش تا حدودی مشکل عدم تمرکز در درس خواندن را رفع میکند.
علاقهمندی به موضوع مورد مطالعه یکی از عوامل افزایش تمرکز هنگام درس خواندن ر دانش آموزان است. وقتی خواننده به موضوعی علاقهمند میشود، خود به خود بر آن تمرکز میکند؛ بیشتر دقت میکند و به راحتی مطالب را به حافظه میسپارد و بعد هم خیلی راحت آن را به خاطر میآورد. سعی کنید با ایجاد انگیزههای نیرومند و در نظر گرفتن هدفهایی که برایتان مهم و جالب توجه است، نسبت به مطالعه شوق و علاقه پیدا کنید. برای مثال قبل از شروع مطالعه هر مبحث، یک سوال منطقی و واقعی در ذهن خود ایجاد کنید و با انگیزه و اشتیاق به دنبال یافتن پاسخ آن باشید؛ یا هنگام مطالعه درسی که کمتر مورد علاقه شماست، به تاثیر نتیجه آن درس در تراز آزمون آزمایشی خود یا تاثیر نمره درس در معدلتان فکر کنید و با انگیزه بیشتری به مطالعه بپردازید. این کار باعث افزایش تمرکز هنگام مطالعه میشود. موقعیتهایی را که نمیتوانید در آنها تمرکز حواس داشته باشید، تجزیه و تحلیل کنید؛ احساسات خود را مورد بررسی قرار دهید و بدانید که چه عواملی افکار شما را دگرگون میکنند. افکار منفی و بیمارگونه را از خود دور کنید و هر موقعیت را تا حدی که میتوانید، به طور منطقی، تعبیر و تفسیر کنید.
اتاقی را در نظر بگیرید که همه چیز در آن به هم ریخته است. وسایل پخش و پلا هستند و کتابها هر کدام به یک طرف رها شدهاند. هوای اتاق سرد است و از پنجره صدای آزار دهنده بوق ماشینها شنیده میشود. آیا در این اتاق میتوان مطالعه با تمرکز داشت؟ آیا عدم تمرکز در درس خواندن نمیشود؟ طبیعی است که جواب منفی باشد. یک مکان مطالعه خوب از الزامات ایجاد تمرکز هنگام درس خواندن است. در واقع اولین چیزی که میتواند به شما برای افزایش تمرکز کمک کند مکانی است که در آن مطالعه میکنید. چرا که روی نحوه تمرکز شما تاثیر زیادی دارد. برای رسیدن به بیشترین میزان تمرکز ، محل مطالعه خود را درست انتخاب کنید.