سوفیانیوز
در این مقاله از سوفیانیوز به موضوع مهاجرت تحصیلی با رشته ی حقوق میپردازیم و مزایا و معایب آن را بررسی خواهیم نمود.
اگر این مطلب را می خوانید احتمالا قصد دارید برای اپلای رشته حقوق اقدام کنید و دوست دارید بدانید قبل از اقدام برای تحصیل در رشته حقوق در خارج از کشور چه مواردی را مدنظر داشته باشید و کدام کشورها و دانشگاهها برای تحصیل حقوق بهترین انتخاب بهشمار میروند؟ اگردنبال پاسخ به این سوالها هستید، با ما همراه باشید چون ما قصد داریم در این مقاله بهطور کامل به این سوالها پاسخ دهیم.
یکی از بهترین روش های مهاجرت و اشتغال به عنوان یک وکیل در کشورهای دیگر تحصیل در رشته حقوق کشور مورد نظر است. اما با توجه به اینکه متقاضی کدام کشور را برای مقصد مهاجرتی خود انتخاب می کند شرایط می تواند متفاوت باشد. آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، کانادا و کشورهای جهان سومی می توانند بهترین مقاصد برای ادامه تحصیل و کار در رشته حقوق باشند.
وکلای آینده باید مراحل خاصی را برای رسیدن به هدف خود طی کنند، از جمله گرفتن مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و قبولی در امتحانات تعیین شده و گرفتن مجوزهای لازم. اما همانطور که گفته شد قبل از شروع این سفر باید از خود بپرسند چرا می خواهند وکیل شوند؟ آیا حاضر هستند چند سال از عمر خود را به تحصیل در رشته دشوار حقوق بگذرانند؟
مهم ترین نکته ای که برای مهاجرت با رشته حقوق باید مورد توجه قرار دهید متفاوت بودن احکام قضایی و قوانین در کشورهای مختلف است. یکسان نبودن این قوانین می تواند مسیر تحصیل در این رشته را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین شما باید به یادگیری قوانین کشور مورد نظر علاقه داشته باشید تا بتوانید به عنوان یک حقوقدان درآن، به تحصیل و کار مشغول شوید. قوانین حقوقی در کل دنیا به چهار دسته تقسیم می شوند:
نوع اول: نظام حقوقی سیویل لا (Civil law)
نوع دوم: نظام حقوقی کامن لا (common law)
نوع سوم: قانون مصوبه یا مجلس
نوع چهارم: نظام حقوقی دینی
نوع سوم و چهارم کاربرد بسیار کم و در نتیجه طرفداران کمی دارند. همان طور که گفته شد این قوانین در هر کشوری ممکن است متفاوت باشد و معمولا بنا بر شرایط خود کشور تنظیم می شود. اما نظام حقوقی سیویل لا و کامن لا نظام های مشهور و شناخته شده در کل جهان هستند. قوانین نظام حقوقی سیویل لا را افرادی تصویب و اجرا می کنند که صلاحیت انجام این کار را داشته باشند و این صلاحیت با توجه به قوانین خاص دیگری تایید می شود که پرداختن به آن در این مقاله نمی گنجد. نظام حقوقی کامن لا هم از سال 1066 به بعد توسط دادگاه های پادشاهی در انگلستان ایجاد شد و رفته رفته در سراسر دنیا مورد استفاده قرار گرفت.
با توجه به توضیحات داده شده و شناختی که نسبت به رشته حقوق پیدا کردید اگر همچنان به تحصیل در این رشته علاقه دارید، در صورت داشتن شرایط لازم می توانید برای مهاجرت تحصیلی و دریافت مدرک وکالت در خارج از کشور اقدام کنید.
یکی از انواع روش های ممکن مهاجرت برای فارغ التحصیلان حقوق، روش کاری است و برای این منظور لازم است که بازار کار رشته حقوق بین الملل در خارج از کشور مورد بررسی و تحقیق قرار گیرد. در این زیر عنوان به اصلی ترین نکات و مراحل ورود به بازار کار رشته حقوق بین الملل در خارج از کشور پرداخته شده و شرایط وکالت و ورود به بازار کار در برخی از برترین کشورهای جهان با یکدیگر مقایسه شده و شرایط آنها بررسی شده است. بدون شک، بازار کار رشته حقوق بین الملل در خارج از کشور و در کشورهای مختلف، متفاوت از یکدیگر است؛ اما به طور کلی، وکالت در زمره رشته های کاری تاپ و با درآمد بالا قرار دارد و همچنین از شأن اجتماعی بالایی برخودار است.
برای کار در فیلد حقوقی در کشور آمریکا نیاز نیست که الزاماً فرد آزمون وکلات را قبول شده باشد. مهاجرت برای فارغ التحصیلان حقوق و حقوقدان ها با اشتغال در شرکت های حقوقی(Law firm) امکان پذیر می گردد و این افراد به نمایندگی از آن کمپانی حقوقی، از موکلشان دفاع می نمایند. در این کشور هر ایالت دارای کانون وکلای مستقل می باشد که برای جذب وکلای جدید مراحل و ملزومات خاص خود را دارند. به عنوان مثال در ایالت نیو یورک (New York) به وکلا و حقوق دان ها از سر تا سر جهان اجازه می دهد که وارد این ایالت شوند و دروس و مطالب حقوقی که طی تحصیلات خود در خارج از آمریکا فرا گرفته اند را در این کشور تطبیق دهند و پس از آن برای آزمون وکلای این ایالت اقدام نمایند و در صورت قبولی بتوانند ابتدا به عنوان کار آموز در شرکت های مختلف حقوقی شروع به فعالیت نموده و سپس به عنوان وکیل در این کشور فعالیت نمایند.
کانون های وکلا در فرانسه از دولت و دادگاه های این کشور کاملاً مستقل هستند و فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد از دانشگاه های فرانسه و حقوق فرانسه می توانند در آزمون کانون وکلای این کشور شرکت نمایند و در صورت قبولی در دوره های 18 ماهه کار آموزی را پشت سر گذاشته و سپس برای آزمون دوم و نهایی کانون وکلا شرکت کرده و پس از قبولی می توانند به عنوان وکیل مستقل در این کشور فعالیت نمایند. در کشور فرانسه برای ورود به بازار کار وکالت نیاز دارد که فرد حتما مقطع فوق لیسانس حقوق را پشت سر گذاشته باشد. موسسه MIE این فرصت را برای علاقه مندان به وکالت و تحصیل لیسانس و فوق لیسانس حقوق فراهم نموده است که وارد خاک کشور فرانسه شوند و در خود کشور فرانسه با کمترین هزینه ها به تحصیل دوره زبان پرداخته و پس از اخذ نمره C1 وارد دانشگاه های رایگان این کشور شوند و سپس بتوانند در امتحانات کانون وکلا شرکت نمایند. این دوره های زبان که از سطح آموزشی بالایی برخوردار هستند به متقاضیان این رشته بسیار کمک می نماید که بسیار ساده تر بتوانند در دانشگاه پذیرش گرفته و با سطح زبان مناسب بسیار راحت تر به تحصیل رشته حقوق بپردازند.
به صورت کلی در کشور انگلستان 2 نوع وکیل وجود دارد نوع اول باریستر ها (Barrister) می باشند. سالیسیتر (Solicitor) باریستر ها به صورت کلی وظیفه دفاع از مردم و پرونده ها را در دادگاه بر عهده دارند و کاملاً درگیر پرونده های حقوقی می گردند اما سالیسیتر ها معمولاً کار های حقوقی خارج از دادگاه ها را انجام می دهند و در پرونده های حقوقی بیشتر نقش مشاور را ایفا می نماید. برای کار در کشور انگلستان معمولاً وکلای فارغ التحصیل از خارج از این کشور معمولاً به عنوان سالیسیتر مشغول به فعالیت می گردند و کمتر به سمت باریستر شدن می روند. در کشور انگلستان نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر پروسه وکیل شدن نیاز به گذراندن دوره کار آموزی دارد و برای اینکه بتوانید زیر نظر دادگاه های این کشور وارد کارآموزی شوید نیاز است که فرد مدرک لیسانس حقوق داشته باشد و علاوه بر آن یک دوره یکساله را در دانشگاه های حقوق این کشور بگذرانید. از اصلی ترین مزایای کار وکالت در کشور انگلستان این است که حتماً نیاز به داشتن مدرک لیسانس از خود کشور انگلستان ندارد و با داشتن مدرک لیسانس حقوق از دیگر کشورها نیز می توانند در دوره های یکساله شرکت نموده و واجد شرایط کارآموزی شوند. نام دوره یکساله ای که فرد باید برای تبدیل شدن به باریستر باید در این دوره ها اقدام نماید (BPC) می باشد که مخفف Bar practice course می باشد. دوره یکساله برای تبدیل شدن به سالیستر در کشور انگلستان LPC می باشد که مخفف (Legal practice course) است. به صورت میانگین هزینه های شرکت در این دو دوره در حدود 12 – 14 هزار پوند می باشد. شایان ذکر است که موسسه MIE برای شما شرایطی را فراهم نموده است که پس از فارغ التحصیلی از دوره لیسانس یا فوق لیسانس در رشته حقوق بتوانید دوره LPC را در یکی از برترین دانشکده های حقوق در کشور انگلستان ثبت نام و شرکت نمایید و بتوانید تبدیل به سالیسیتر در کشور انگلستان شوید. این دانشکده حقوق شرایطی را فراهم نموده است که اگر فرد پس از قبولی و گذراندن دوره یکساله طی 9 ماه نتواند کار پیدا نماید می تواند برای بازگشت پول خود از دانشکده اقدام نموده و یا به صورت رایگان در یک دوره حقوقی دیگر در همان دانشکده اقدام نماید.
به صورت کلی و با شرایط فعلی دو مسیر اصلی برای مهاجرت به نروژ برای حقوقی ها و فارغ التحصیلان حقوق وجود دارد. مسیر اول برای اقدام برای ویزای کار مستقیم می باشد. در قانون مهاجرت کشور نروژ ویزایی وجود دارد که به افرادی که رشته آنها نیاز به معادل سازی دارد و فرد باید زبان نروژی یاد بگیرد و یا کار آموزی های مرتبط به معدل سازیش را انجام دهد، ویزایی اعطا می شود که فرد وارد این کشور شود و بتواند اقدامات مورد نیاز را انجام دهد. البته این پروسه معادل سازی در رشته حقوق بسیار مشکل است انجام پروسه معادل سازی با مدرک لیسانس حقوق خارج از نروژ ممکن است چندین سال زمان ببرد. مسیر دوم از اقدام از طریق تحصیل در این کشور می باشد که در بخش تحصیل مورد بررسی قرار گرفت. شایان ذکر است که برای اقدام برای وکالت در کشور نروژ سطح زبان بسیار بالا در زبان نروژی و چند سال سابقه کار حقوقی نیاز دارد لذا توصیه می شود که پس از فارغ التحصیلی از دانشکده های حقوقی نروژ ابتدا به عنوان مشاور حقوقی و یا کارشناس حقوقی مشغول به کار شوید و پس از کسب تجربه و داشتن سابقه کار و تسلط به زبان نروژی جهت ورود به بازار وکالت اقدام نمایید.
پس از فارغ التحصیلی از رشته های حقوق در کشور کانادا گزینه های مختلف کاری پیش روی شما خواهد بود. فارغ التحصیلان می توانند وارد شغل قضاوت، دفتر اسناد رسمی، در کمپانی های حقوقی (Law firm) و به عنوان وکیل فعالیت نمایید. دو روش از بهترین مسیر هایی که علاقه مندان به حقوق می توانند در نظام حقوقی کانادا طی نمایند به شرح زیر می باشد:
وکیل در کانادا:
به صورت کلی کانون های وکلا در کانادا دارای آزمون می باشند و فرد برای وکیل شدن در هر ایالت باید آزمون وکلای مرتبط با آن ایالت را شرکت نموده و در آن قبول شوند تا بتوانند وارد دوره کار آموزی شوند. دوره های کار آموزی بسته به هر ایالت متفاوت است و می تواند 2-4 سال به طول بیانجامد. پس از گذراندن این دوره کارآموزی فرد میتواند به عنوان یک وکیل مستقل وارد بازار کار گردد.
مشاورین رسمی مهاجرتی کانادا:
برای ورود به سازمان ICCRC (Immigration consultant of Canada regulatory council) فرد متقاضی باید اقامت دائم کانادا یا پاسپورت کانادایی داشته باشد و سطح زبان بسیار مناسبی داشته باشد همچنین فرد متقاضی باید در دوره های این سازمان شرکت نماید و بتوانند نمره قبولی از آزمون را بدست بیاورند. پس از قبولی در این آزمون فرد کد اقتصادی بدست می آورد و می تواند به عنوان مشاور رسمی مهاجرتی کانادا در این کشور فعالیت نماید.
فارغ التحصیلان ایرانی که بر اساس قانون سیویل لا و قوانین فقهی تحصیل نموده اند برای معادل سازی مدرک خود و ورود به بازار کار وکالت در کشور کانادا باید در دوره هایی به نام JD (juris doctor) که مخصوص دکترا رشته حقوق می باشد، شرکت نمایند. فارغ التحصیلان حقوق با فوق لیسانس و حتی با داشتن لیسانس می توانند وارد این دوره ها شوند و مستقیماً دکتری بخوانند. این دوره ها حداقل سه ساله هستند و به سطح بالایی از زبان نیاز دارند. بعد از گذراندن این دوره ها شما این اجازه را دارید که حتی وارد کانون وکلای ایالتی کشور کانادا شوید. برای بررسی دقیق تر دیگر انواع روش های مهاجرت به کانادا و مشاهده مدارک و شرایط مورد نیاز تمامی روش های مهاجرت به این کشور می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید.
کشور نیوزلند از لحاظ قوانین شباهت بسیار زیادی به کشور استرالیا دارد. به عنوان مثال بر اساس معاهده ای بین این دو کشور افرادی که اجازه وکالت در کشور استرالیا را دارند می توانند در کشور نیوزلند فعالیت حقوقی انجام دهند. در کشور نیوزلند هم مانند کشورهای استرالیا و کانادا برای ورود و اخذ اقامت دائم می توان از برنامه های اسکیل ورکر استفاده نمود. شرایط وکالت در کشور نیوزلند بسیار مشابه به کشور انگلستان می باشد. در این کشور فارغ التحصیلان حقوق به دو صورت باریستر و سالیسیتر که در بخش انگلستان بیشتر توضیح داده شد، مشغول به کار شوند. در کشور نیوزلند نمی توان از ابتدا برای باریستر شدن اقدام نمود و فرد متقاضی باید ابتدا سالیسیتر شود و پس از چند سال فعالیت در این شغل به عنوان باریستر مشغول به کار شوند. برای وکیل شدن در کشور نیوزلند فرد باید حتماً لیسانس خود را از کشور نیوزلند دریافت نموده باشد و لیسانس حقوق از دیگر کشورها مورد قبول نمی باشد. اگر متقاضیان وکالت در کشور نیوزلند مدرک خود را از دانشگاه های خارج از نیوزلند دریافت کرده باشند باید مدارک تحصیلی خود را برای سازمان خاصی در این کشور ارسال نمایند و بعد از بررسی این سازمان به افراد اعلام می نماید که چند واحدشان معادل سازی می شود و چه مدت نیاز است که مجدداً تحصیل (معمولاً به صورت حدودی یک سال از تحصیلشان مورد قبول قرار می گیرد) نمایند. معمولاً برای مورد تایید قرار گرفتن متقاضیان باید دو تا سه سال درس حقوق را زیر نظرکالج یا دانشگاه خاصی تحصیل نمایند تا بتوانند مجوز کار آموزی را دریافت نمایند.
کشور ایرلند نظام حقوقی خود را با اقتباس از نظام حقوقی کشور انگلستان کامن لا اتخاذ نموده است اما در نظام حقوقی این کشور کامن لا صرف نمی باشد و در برخی از مسائل از قوانین مدون استفاده می نماید. کانون وکلای این کشور به فارغ التحصیلان حقوق در کشور ایرلند اجازه می دهد که در آزمونی به نام FE1 شرکت نمایند و در صورت قبولی دو سال کارآموزی نمایند و پس از گذراندن دوره کار آموزی بتوانند وارد ازمون نهایی شده و در نهایت بتوانند یک وکیل مستقل باشند. یکی از جذاب ترین نکات در خصوص نظام حقوقی کشور ایرلند این است که به وکلای خارج از این کشور و حتی خارج از اتحادیه اروپا اجازه می دهد که وارد این کشور شوند و در آزمون منطبق سازی حقوق را در این کشور انجام دهند. این آزمون به نام QLTT شناخته می شود و افراد پس از قبولی در این آزمون می توانند بدون گذراندن دوره تحصیلی به عنوان وکیل فعالیت نمایید. شایان ذکر است شرکت در این آزمون نیاز به داشتن اقامت دارد.
به صورت کلی گذراندن دوره های معادل سازی در هریک از ایالت های استرالیا نیاز به اقامت استرالیا و حضور در خاک این کشور دارد متقاضیان مهاجرت دو مسیر پیش رویشان دارند. یکی از روش های ورود به این کشور تحصیل می باشد که می تواند دوره های یکساله، دوساله و یا حتی دوره های مستقیم دکتری JD (Juris doctor) باشد. متقاضیان می توانند به این بهانه وارد این کشور شوند و دوره تحصیلی خود را بگذرانند و سپس کار های معادل سازی مدرکشان را انجام دهند. برای علاقه مندان به تحصیل در رشته حقوق در کشور استرالیا در برترین دانشگاه های این کشور مثل ملبورن و سیدنی که رنک بالایی دارند ممکن است پذیرش مستقیم به دلیل سطح زبان و معدل عالی و قبولی در امتحان ورودی مشکل باشد لذا برای این کار در دوره های فاندیشن زیر نظر خود دانشگاه شرکت نمایید و سپس پذیرش برترین دانشگاه های استرالیا را از درون خاک استرالیا با کمک کالج های برگزار کننده دوره های فاندیشن اقدام نمایید.
مزایا و معایب مهاجرت برای فارغالتحصیلان رشته حقوق ممکن است به شرایط مختلفی بستگی داشته باشد. برخی از مزایا و معایب مهاجرت به خارج از کشور با رشته حقوق عبارتند از:
فرصتهای شغلی: مهاجرت به یک کشور دیگر ممکن است فرصتهای شغلی جدیدی را برای فارغ التحصیلان رشته حقوق ایجاد کند. برخی کشورها نیاز به نیروهای حقوقی دارند و این فرصت را برای افراد با تخصص در این حوزه فراهم میکنند.
توسعه حرفه ای: محیطهای حقوقی مختلف، فرصت برای توسعه حرفه ای فراوانی ارائه میدهند. ممکن است با استفاده از تجربیات و چالشهای متنوع، توانایی حل مسائل و افزایش دانش و تخصص شما افزایش یابد.
زندگی در محیط های متنوع: مهاجرت به کشورهای مختلف به شما امکان زندگی در محیطهای متنوع فراهم میکند. این موضوع میتواند به توسعه تجربیات شخصی و حرفه ای شما کمک کند.
امکانات و کیفیت زندگی: برخی از کشورها امکانات زندگی و کیفیت زندگی بالا دارند. مهاجرت به این کشورها میتواند به شما فرصت بهبود شرایط زندگی و بهرهوری بیشتری بخشد.
مشکلات فرهنگی و زبانی: مهاجرت ممکن است با چالشهای فرهنگی و زبانی همراه باشد. تطبیق با محیط جدید و یادگیری زبان جدید ممکن است مدتی طول بکشد..
تغییرات حقوقی: حقوق و ضوابط حقوقی در کشورهای مختلف متفاوت هستند. برخی افراد ممکن است با تغییرات در سیستم حقوقی جدید مواجه شوند که نیاز به یادگیری مجدد و تطبیق داشته باشد.
در بررسی مقاصد مختلف و شرایط مهاجرت فارغ التحصیلان رشته حقوق، شرایط ورود و شرایط کاری و همچنین شرایط ویزا و پروسه معادل سازی بسیار پراهمیت است. به صورت کلی می توان گفت بهترین گرایش حقوق برای مهاجرت رشته حقوق با مدرک وکالت، رشته حقوق بین الملل می باشد. تحصیل در این گرایش می تواند در برخی از مسیرهای تحصیلی، مسیر فرد را هموار تر نماید. به صورت کلی تمامی کشورهای نام برده شده در بخش های قبل همچون آمریکا، انگلستان، فرانسه، نروژ، اتریش و دیگر کشورها، دارای معایب و مزایای خاصی برای متقاضیان مهاجرت رشته حقوق برای مهاجرت با مدرک وکالت هستند. اما به صورت کلی کشورهای آمریکا و انگلستان در زمینه حقوق و علوم مرتبط با حقوق، کشورهای برجسته و بسیار معتبر می باشند، مدارک تحصیلی آنها اعتبار بسیار بالایی دارند و در اکثر کشورهای جهان مورد قبول می باشند. از سوی دیگر کشورهایی چون نروژ و فرانسه، دارای تحصیل رایگان می باشند و برای ورود به بازار کار در این کشورها به خصوص برای دارندگان مدرک وکالت باید به سطح بالایی از زبان رسمی این کشورها تسلط داشته باشید. به صورت کلی شرایط فرد، تحصیلات، سوابق، وضعیت تاهل، میزان دارایی همه در تصمیم گیری در خصوص مقصد مهاجرت رشته حقوق و انتخاب بهترین روش مهاجرت برای رشته حقوق و دیگر رشته ها بسیار حائز اهمیت است و یک پاسخ کلی برای تمامی افراد وجود نخواهد داشت. تمامی کشورهای مقایسه شده در بالا دارای بالاترین کیفیت های زندگی و نظام های آموزشی هستند و هریک می توانند برای افراد خاصی مناسب باشند
معقوله ی مهاجرت برای همه ی افراد یکسان نیست و افراد باید سعی کنند با توجه به علایق و شرایط خود اقدام به مهاجرت و انتخاب کشور مورد نظر خود کنند در این مقاله از سوفیا نیوز به بررسی مهاجرت از طریق رشته ی حقوق پرداختیم.اگر شما نیز تجربه ای در این مورد دارید با ما در قسمت نظرات در میان گذارید.