سوفیانیوز
سوفیانیوز: سختی و مشقتهایی که آن زمان برای تحصیل دختران وجود داشت او را بر آن داشت تا دبستانی مخصوص دختران تاسیس نماید و این گونه بود که اولین دبستان دخترانه ایران به نام «مدرسه دوشیزگان»، مقارن با پیروزی مشروطه پا به عرصه آموزش گذاشت تا نام بیبی خانم در تاریخ ماندگار شود.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز به نقل از جذابترینها، بیبی خانم استرآبادی، یکی از این بانوان فعال و طلایهدار احقاق حقوق زنان در ایران است. پدرش محمدباقر خان استرآبادی (از بزرگان گرگان) و مادرش خدیجه خانم (ملاباجی) بود. خدیجه خانم، دختری باسواد و از ندیمههای دربار ناصرالدین شاه بود بعد از طلاق از همسرش به حرمسرا برگشت و به تدریس کودکان دربار مشغول شد و این شروع مسیر تحصیل بیبی خانم بود. بیبی خانم در دربار قاجاری در کنار مادر آموزش دید و به زنی تحصیلکرده و دگراندیش در دوران خود بدل شد که همواره در اندیشه مطالبه حقوق زنان و ساختن سبک زندگی نوئی برای آنان بود.
بیبی خانم با موسی خان وزیری که یک نظامی قفقازی بود ازدواج کرد اما زندگی مشترکش 9 سال طول کشید با اینحال زندگی را ترک نکرد و به آموزش و تربیت هفت فرزند خود مشغول شد.
وی با گشایش مدرسه پسرانه، پسرانش را برای تحصیل به آنجا فرستاد. او هرگز بین تحصیل دختر و پسرشان فرقی قائل نشد، از این رو دخترش را نیز با لباس پسرانه راهی مدرسه کرد، اما مدتی نگذشت که مدیر مدرسه از این موضوع اطلاع یافت و خدیجه افضل از مدرسه اخراج شد. البته این موضوع هم بیبی خانم را دلسرد نکرد و آموزش دختران در خانه ادامه یافت. نتیجه تلاشهای بیبی خانم برای تحصیل فرزندانش این بود که علینقی وزیری از موسیقیدانان برجسته، حسن وزیری از نقاشان برجسته، خدیجه افضل و مولود هم ادامهدهنده راه مادر در آموزش دختران شدند.
مدرسه دوشیزگان «نخستین مدرسه دخترانه تهران» است که در سال 1285 شمسی (1324 قمری) در دوره مشروطه احداث شد. در سال 1324 قمری، موسی خان به درجهٔ سرتیپی رسید و به فرماندهی فارس منصوب شد و پسران بزرگش را با خود به شیراز میبرد. بی بی خانم که در خانه دوازده اتاقیاش با دخترانش تنها مانده بود، تصمیم گرفت با کمک دخترش مولود خانم آن خانه را به مدرسهای برای دختران تبدیل کند. بعدها دختر کوچکترش «خدیجه افضل خانم» نیز به آنها پیوست و این سه نفر مدرسه دوشیزگان را اداره میکردند. مدرسه در آغاز سه کلاس بیست دانشآموزی داشت که هر کدام از این سه نفر معلم یکی از آنها بود. بعد از یک سال موسی خان به تهران بازگشت و بیبی خانم مجبور شد خانهای در همسایگی را برای مدرسه اجاره کند. امروزه اثری از محل این مدرسه در میدان محمدیه باقی نمانده است.