کد خبر: 3036
یکشنبه 27 اسفند 1402 - 08:51
یکشنبه 27 اسفند 1402 - 08:51

بیوگرافی و زندگینامۀ داریوش فرهود پدر علم ژنتیک ایران

بیوگرافی و زندگینامۀ داریوش فرهود پدر علم ژنتیک ایران

سوفیانیوز: داریوش فرهود پژوهشگر ایرانی در حوزهٔ ژنتیک، روان‌شناسی، انسان‌شناسی و پزشکی است. از او به عنوان «پدر علم ژنتیک ایران» یاد می‌شود. او عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی ایران است.



خلاصه بیوگرافی


نام: داریوش

نام خانوادگی: فرهود

تاریخ تولد: 4 فروردین 1317

تحصیلات: دکترای علوم طبیعی در ژنتیک انسانی و دکترای انسان‌شناسی را از دانشگاه ماینتس آلمان

محل تولد: تهران

محل زندگی: تهران

ملیت: ایرانی

پیشه: استاد و مدیر گروه ژنتیک انسانی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران

همسر: متأهل

فرزندان: اطلاعاتی در دست نیست

داریوش فرهود

زندگی شخصی و خانواده


پروفسور داریوش فرهود در تاریخ چهارم فروردین ماه 1317 در تهران (خیابان سیروس از محله های قدیمی تهران) دیده به جهان گشود. پدر ایشان، زنده یاد محمد فرهود، از جمله فرهیختگان این زادبوم بودند و به عنوان: دبیر فارسی و عربی، رییس دبیرستان و مدرس دانشگاه، فعالیت داشتند. داریوش از پدر، در خاطرات خود، به عنوان فردی؛ باهوش، منضبط، مهربان، میهن پرست، درستکار و با ایمان یاد می کند. مادر ایشان، مدتی دبیر بودند. ایشان حافظ قرآن بودند و دیوان حافظ شیرازی را نیز به طور کامل در ذهن داشتند.

در ابتدای کودکی، داریوش همراه با خانواده، به جهت شغل پدر، به جنوب کشور (ابتدا هفتگل و سپس مسجد سلیمان) نقل مکان کردند. بنابراین، داریوش سالهای آغازین تحصیل را در این شهرها (کلاس اول در دبستان هفتگل و از کلاس دوم تا پنجم ابتدایی در مسجد سلیمان) به اتمام رساند. با اتمام دورۀ ماموریت پدر، داریوش و خانواده شان به تهران بازگشتند و بدین ترتیب، وی سال ششم ابتدایی را در دبستان نوبنیاد رازی، و دورۀ دبیرستان را در مدارس رهنما، دارالفنون و البرز، که از بهترین مدارس کشور بود، به پایان رسانید.

داریوش فرهود

ازدواج

پروفسور داریوش فرهود در سال 1357، در سن 40 سالگی یک خانم پزشک اطفال ازدواج کرد. همسر وی که فردی بسیار معنوی و با ایمان است تاثیر بسیار شگرفی در روند زندگی معنوی و فرهنگی وی داشته است. از تعداد فرزندان ایشان اطلاعی در دست نیست.

داریوش فرهود

داریوش فرهود

تحصیلات


داریوش فرهود، دوره ابتدایی خود را به دلیل منتقل شدن پدرش به جنوب، در هفتگل و مسجد سلیمان خوزستان سپری کرد. وی در مدارس رهنما، دارالفنون و البرز تهران، مشغول به تحصیلات دبیرستان بود. او به قصد ادامه تحصیل در سن 19 سالگی به آلمان رفت. داریوش فرهود، و دکترای انسان شناسی و دکترای علوم طبیعی خود را از دانشگاه ماینس آلمان ( 1972) در رشته ژنتیک انسانی دریافت کرد و از دانشگاه مونیخ (1991)، موفق به کسب درجه استادی در رشته ژنتیک پزشکی شد. از سمت‌های دیگر او می‌توان به بنیانگذار و رییس نخستین کلینیک ژنتیک ایران (از 1354 تا کنون) و استاد و مدیر گروه ژنتیک انسانی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران (1352 تا 1382) اشاره کرد.

زندگی اجتماعی


دکتر فرهود در اوایل اردیبهشت ماه 1351 به ایران بازگشت. در تیر یا مرداد ماه همان سال برای مطالعۀ ایل قشقایی، با یک گروه تحقیقاتی که به سمت آباده و شیراز می‌رفتند، به شکل افتخاری، همراه شد. شرایط آنجا بسیار سخت بود. با این وجود شوق خدمتگزاری در او تحمل چنین شرایطی را برای وی آسان می‌ساخت. دکتر فرهود، در سال 1351 اولین گروه دانشگاهی در ایران را به نام "گروه ژنتیک انسانی و انسان شناسی" را تشکیل داد و در سال 1352 مشاورۀ ژنتیک را در دانشکدۀ بهداشت پایه‌گذاری نمود. از آنجا که، در دانشگاه مشاوره دادن کار سختی بود و برخی افراد را به دانشگاه راه نمی‌دادند، او در سال 1354 اولین مرکز مشاورۀ ژنتیک را در خیابان امیر اتابک راه‌اندازی و به این ترتیب اولین بخش خصوصی مشاورۀ ژنتیک را پایه‌گذاری کرد که پس از مدت کوتاهی به زایشگاه خیابان مولوی منتقل شد.

داریوش فرهود، به سمت کارشناس ژنتیک انسانی و عضو کمیته اخلاق در ژنتیک پزشکی سازمان بهداشت جهانی از سال 1355 منصوب شد و در کمیته ملی اخلاق در علم و فناوری و اخلاق زیستی کمیسیون ملی یونسکو از سال 1382 عضو شد.

سوابق دیگر داریوش فرهود عبارتند از:

>> بنیانگذار و مدیر نخستین گروه ژنتیک انسانی در ایران ( 1351 تاکنون)

>> کارشناس رسمی ژنتیک انسانی سازمان جهانی بهداشت ( 1355 تاکنون)

>> عضو کمیته «اخلاق در ژنتیک پزشکی» سازمان جهانی بهداشت ( 1373–1380)

>> عضو کمیته ملی اخلاق زیستی کمیسیون یونسکو در ایران ( 1382 تاکنون)

>> کشف و گزارش گونه جدیدی از ترانسفرین انسان ( 1367)

>> کشف و گزارش یک بیماری جدید ژنتیکی به نام" مولتی پلسینوستوزیس شدید" در یک دودمان بزرگ ایرانی ( 1378)

داریوش فرهود

زمینه‌های فعالیت علمی پروفسور داریوش فرهود عبارتند از:

ژنتیک پزشکی، ژنتیک جمعیت های انسانی، مشاورۀ ژنتیک و تشخیص پیش از تولد، اخلاق در علوم و فناوری به ویژه ژنتیک پزشکی، انسان شناسی، سبک زندگی، پزشکی و بهداشت سالمندان.

افتخارات


از خدمات پژوهشی بسیار ارزشمند داریوش فرهود در کارنامه علمی اش می‌توان به بیش از 120 مقاله علمی پژوهشی به زبان انگلیسی و ارائه بیش از 230 مقاله در کنگره‌های علمی داخل و خارج کشور اشاره کرد. همچنین سمت‌های دیگر داریوش فرهود از سال 1360 نظیر مدیر مسئول و سردبیر مجله IRANIAN JOURNAL Of PUBLIC HEALTH و سردبیر مجله کودکان استثنایی و مجله اخلاق در علوم و فناوری و چند مجله علمی دیگر بود. افتخارات این پروفسور، شامل دریافت جایزه علمی جشنواره بین‌المللی خوارزمی در سال 1369 و دریافت لوح افتخار و جایزه علمی جشنواره ابن سینا در سال‌های 1378 و 1382 می‌باشد.

داریوش فرهود