سوفیانیوز
در حال حاضر بیش از 50 هزار دانشجو در خارج از کشور تحصیل میکنند. بسیاری از طریق بورسیه تحصیلی به کشورهای مختلف مهاجرت کردهاند. دریافت بورسیه تحصیلی بسته به کشور و دانشگاه مدنظر، متفاوت است و به شرایط ویژهای نیاز دارد. از رایجترین سوالات دانشجویان این است که چگونه بورسیه تحصیلی بگیریم در این مقاله از سوفیانیوز به این سوال پاسخ خواهیم داد.
بیشتر افرادی که قصد اپلای و مهاجرت تحصیلی دارند، میخواهند که در هزینههای تحصیل خود صرفهجویی کنند که برای مسیر تحصیلی اولین چیزی که به ذهن هر کسی خطور کرده، بورسیه و کمکهای مالی تحصیلی میباشد. با بالا رفتن اختلاف نرخ ارز ملی با ارزهای بینالمللی در مقاصد محبوب تحصیلی و از طرف دیگر علاوه بر خرجهای زندگی در کشور مقصد، ارزان نبودن اکثر مقاصد محبوب برای تحصیل، بر شمار افرادی که نمیتوانند از پس هزینههای تحصیل و زندگی در خارج از ایران بر بیایند افزوده میشود؛ تا جایی که برخی افراد حتی از رویای مهاجرت تحصیلی دست میکشند.
یکی از بهترین راهها برای کاهش هزینههای تحصیل استفاده از بورسیههای متنوع و مختلف تحصیلی و همچنین کمک هزینههای تحصیلی در شکل و قالبهای دیگر (مانند وام دانشجویی و...) است. اما باید گفت که دریافت بورسیه در هر کشور، مقطع و رشته تحصیلی فرآیند سادهای نداشته و در واقع به دلیل وجود فضای رقابتی در آن، بدست آوردن آن نیازمند صلاحیت و شایستگیای قابل توجهی است. حال با این مختصر شرح، یک شخص متقاضی چطور میتواند متوجه شود که شانس دریافت بورسیه یا کمک هزینه تحصیلی را دارد و چگونه باید برای دریافت انواع بورسیهها (فول فاند یا کمک هزینه / دولتی، دانشگاهی، از سوی موسسات خیریه و...) اقدام کرد؟ در ادامه با انواع بورسیه و کمک هزینههای تحصیل و روشهای دریافت آنها آشنا شوید.
بهطور کلی بورسیه به دو نوع فاند و فولفاند تقسیم میشود:
فاند تحصیلی بخشی از هزینههای دانشجو را پرداخت میکند و اغلب هزینههای خوردوخوراک، پوشاک، مسکن، رفتوآمد و سفر بر عهده خود دانشجو خواهد بود.
فول فاند تحصیلی نوعی فاند تحصیلی است که بهطور کامل همه هزینهها یا بخش بزرگی از آنها همچون هزینه رفتوآمد، شهریه و فعالیتهای پژوهشی، خوردوخوراک، پوشاک و مسکن را نیز پوشش میدهد.
فاند تحصیلی در هر سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری قابل ارائه است. اما فول فاند اغلب برای دانشجویان مقطع دکترا قابلاستفاده خواهد بود. بهعنوان مثال دریافت فول فاند دکتری کانادا تقریبا در اکثر موارد حتی اگر دانشجوی دکتری اقدام به دریافت آن نکرده باشد به وی تعلق میگیرد. در این دوره زمانی درصورتیکه دانشجو علاوهبر تحصیل، شاغل نیز باشد، پس از مدتی میتواند برای دریافت اقامت دائم کانادا اقدام کند.
از آنجایی که گزینههای اعطای بورسیه در دانشگاهها و موسسات محدود است، برای دریافت بورسیههای تحصیلی رقابت قابل توجهی وجود دارد. ممکن است برای بورسیه مورد نظر شما هزاران نفر به طور همزمان درخواست داده باشند و در نهایت تنها شمار محدودی از بهترین دانشجویان واجد شرایط دریافت آن بورسیه مد نظر شوند. در نتیجه برای دریافت بورسیه باید تا میتوانید رزومه تحصیلی خود را تقویت کنید که در مقایسه با دیگر کاندیداها، امتیاز قابل توجهی کسب کرده و شانس خود را بالاتر ببرید. راههایی که میتوانید از آن طریق شانس دریافت بورسیه خود را افزایش دهید عبارتند از:
یکی از مدارک اصلی، ملاک و مورد نیاز برای دریافت پذیرش تحصیلی و همچنین بورسیه تحصیلی، ارائه اصل مدرک تحصیلی مقطع قبلی به همراه ریز نمرات شما است. در واقع پس از تسلیم اصل مدرک تحصیلی همراه با ریزنمرات، دانشگاه و کمیته پذیرش تحصیلی آن دانشگاه با مشاهده و بررسی نمرات شما میتواند سطح دانش و معلومات و همچنین در کل تواناییهای عملی شما را تخمین زده و بر این اساس نسبت به تواناییهای علمی شما ارزیابیهای لازم را انجام دهد. پس در نتیجه نمرات شما علاوه بر اخذ پذیرش، برای دریافت فاند و بورسیه تحصیلی از جمله بورسیهها تحصیلی فول فاند بسیار تاثیرگذار هستند. زیرا دانشگاهها بورسیههای خود را بر اساس سوابق تحصیلی شما اعطا کرده و یکی از مهمترین سوابق تحصیلی شما، معدل و ریزنمرات مدرک تحصیلی شما است. پس جدای از معدل کل مدرک تحصیلی، ریز نمرات هم مهم هستند و به ویژه نمرات دروس مرتبط به رشته تحصیلی انتخابی و رشته تحصیلی مقطع قبلی.
تسلط به زبان کشور مقصد و داشتن مدرک زبان رسمی کشور مقصد با نمرات بالا از دیگر شرایط الزامی مهاجرت تحصیلی است، اما برای پذیرش در دانشگاهها تنها کافیست که نمره زبان شما با حداقلهای اعلام شده توسط آن دانشگاه برابر باشد. اما هنگامی که بحث دریافت بورسیه تحصیلی در میان باشد، بهتر است تا حد امکان نمره زبانتان از سطح درخواستی دانشگاه بالاتر باشد. به طور مثال اگر برای پذیرش در دانشگاهی نیاز به کسب حداقل نمره آیلتس 6.5 در آیلتس باشد، شما با ارائه حداقل نمره آیلتس 7، 8 و یا حتی بیشتر شانس دریافت بورسیه خود را افزایش خواهید داد. دانش زبان به عنوان یکی از مهارتهای پایه و عمومی در مهاجرت تحصیلی، اهمیت زیادی در پرونده پذیرش شما دارد و هر چقدر تسلط شما به زبان کشور مقصد بیشتر باشد، دانشگاه شما را به عنوان یک کاندیدای با صلاحیتهای بالاتر در نظر میگیرد.
تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیازمند داشتن حداقل 2 مقاله ISI میباشد. داشتن این مقالات در واقع نشان دهنده دانش زمینهای شما در زمینه روشهای تحقیق و انجام پژوهشهای علمی توسط شما است. برای آنکه بتوانید از استاد سوپروایزر خود فاند دریافت کنید و یا از بورسیههای دانشگاهی استفاده کنید، بهتر است که سابقه انجام کار پژوهشی داشته باشید. این سابقه میتواند به شکل تجربه دستیاری پژوهشی یا کار در پروژههای تحقیقاتی باشد. اما رایجترین شکل آن داشتن مقالات منتشر شده ISI است. مقالات کنفرانسی و داخلی نیز میتواند به تقویت رزومه شده کمک کنند اما اعتبار مقالات ISI طبیعتا بیشتر بوده و به همین دلیل شانس بهتری برای اخذ فاند یا بورسیه را خواهید داشت. البته در نظر داشته باشید که اگر مقالهها، تحقیقات و هرگونه دستاورد علمی و تحقیقاتی دیگری به جز مقاله ISI هم داشته باشید نیز در این راستا قطعا تاثیرگذار خواهد بود اما ملاک اصلی، همان ارائه مقالات بینالمللی معتبر ISI میباشد.
یکسری آزمونهای ورودی دانشگاه از جمله آزمونهای GRE / PCAT / Casper / GMAT و همچنین برخی آزمونهای خاص و ویژه یکسری رشتههای تحصیلی خاص (مانند آزمون ورودی پزشکی، دندانپزشکی، حقوق، مدیریت و...)، از جمله آزمونهایی غالبا لازم و اجباری برای دورههای کارشناسی ارشد یا دکتری برای تعداد قابل توجهی از رشتهها و دانشگاههای مطرح جهان هستند. شما به عنوان یک متقاضی برای اخذ بورسیه تحصیلی در هر مقصد تحصیلی محبوب در جهان از جمله برای تحصیل در استرالیا، آمریکا، کانادا، انگلیس و... میبایست در این آزمونها نمره بالایی بدست آورید و مهمتر از همه اینکه اگر این آزمون از طرف دانشگاه مد نظر اجبار نباشد، حتما توجه داشته باشید که شما باز به صورت داوطلبانه در آن آزمون(ها) شرکت کرده و نمره بالا، عالی و قابل توجهی را کسب کنید. در این حالت شانس اخذ بورسیه تحصیلی برای شما از جمله برای بورسیه از نوع کامل و فول فاند به طرز قابل توجهی بالا رود.
آزمون GRE آزمونی برای سنجش مهارتهای ادراکی و تحصیلی شخص و عموما در 3 زمینه ریاضیات و محاسبات، ادراک مفاهیم و مقالهنویسی است
آزمون GMAT برای رشتههای مدیریتی و کسب و کار است.
آزمون PCAT آزمونی با 232 سوال چند گزینهایی به علاوه یک متنی نگارش (مانند انگیزه و اهداف شما، تجربیاتتان در زمینه مورد نظر و...) است.
آزمون casper یک آزمون 90 دقیقهای متشکل از 12 بخش است که 8 بخش آن شفاهی و 4 بخش دیگز هم کتبی است. این آزمون برای سنجش قضاوت و نگرش شما در وضعیتهای مختلف طراحی شده است که شامل سوالاتی برای موقعیتهای فرضی و همچنین موقعیتهای واقعگرایانه پیرامون موارد عمومی و تخصصی مانند رشته تحصیلی مد نظر شما میباشد.
عموما شرکت در حداقل یک الی دو تا از این آزمونها برای مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری برای اخذ بورسیه تاثیر لازم خود را نشان خواهد داد و همچنین کسب نمرهی کامل یا حداقل نزدیک به کامل در این آزمونها برای اخذ بورسیه فول فاند نیز بسیار موثر خواهد بود.
هر موردی که بتواند به عنوان دستاورد علمی، فرهنگی، ورزشی و... شما در سطح بین المللی و حتی کشوری تلقی شود، مانند ثبت اختراع، کسب رتبه در جشنوارهها و المپیادهای بینالمللی و کشوری، چاپ کتاب، مقالات و مجلات، برگزاری نمایشگاههای هنری مانند گالری نقاشی و...، بدست آوردن مقام، رکورد و مدال در فعالیتها و مسابقات ورزشی و دستاوردهای دیگر از این قبیل نیز تاثیر به سزایی در شانس شما برای اخذ بورسیه تحصیلی در هر مقصد تحصیلی مد نظر دارد. چرا که وجود چنین دستاوردها و افتخارات در رزومه شخص باعث شده که او به عنوان شخصی دارای صلاحیتهای خاص و بالا و همچنین بهرهمند از استعدادهای بیشتر شناخته شود. بنابراین در این حالت دانشگاهها تمایل بیشتری برای سرمایهگذاری روی این افراد و آموزش آنها دارند و برای این امر حاضر به اعطای بورسیههای بسیار خوب با پوشش اکثر هزینههای فرد و یا حتی بورسیههای فول فاند خواهند شد.
لازم به ذکر است که بسته به رشته تحصیلی ویا دانشگاه انتخابی، باید گفت که ممکن است از سوی بسیاری از دانشگاهها در کشورهای مختلف، در مقطع دکتری و حتی گاها در مقطع ارشد (مانند رشته MBA در مقطع ارشد) به طور پیشفرض و اجبار از شما مدارک مربوط به سوابق کاری و یا حداقل سوابق پژوهشی در زمینهی مد نظر و یا دورههای کارآموزی در جهت اطمینان از آشنایی شما با محیط کار مربوط به رشته تحصیلی مورد نظر شما را خواهند خواست. اما اگر این موارد به عنوان اجبار و جزء الزامات از طرف دانشگاه برای رشته و مقطع تحصیلی مورد نظر شما هم نباشد، داشتن و ارائه آنها برای اخذ بورسیه تحصیلی تاثیر قابل توجهی خواهد داشت. به عبارتی اگر شما دارای سابقه کاری و پژوهشی درخشان و قابل توجهی باشید، یقینا از مزایا و شانس بیشتر و قابل توجهی برای اخذ انواع بورسیه تحصیلی در کلیه مقاطع تحصیلی بهرهمند خواهید بود.
همچنین در زمینه تجربیات تحقیقاتی و پژوهشی این نکته را بهتر است که در نظر داشته باشید که برای اکثر مقاصد تحصیلی دنیا به ویژه مقاصد صنعتی و پیشرفته، شما برای تقاضای بورسیه تحصیلی اگر در زمینههای STEM (که منظور از آن چهار زمینه اصلی تحقیقاتی پیرامون علوم (Science)، تکنولوژی (Technology)، مهندسی (Engineering) و ریاضیات (Mathematics) سابقه پژوهش، تحقیقات، کار و تخصص داشته باشید از اهمیت به سزا و بیشتری برخوردار خواهید شد. داشتن یک تجربه تحقیقاتی در قالب پروژه، اثر منتشر شده، مقاله و مجله چاپی و... باعث افزایش قابل توجه احتمال پذیرش درخواست بورسیه شما از دانشگاه و موسسه آموزشی مورد نظر میشود.
از جمله دیگر مواردی که میتواند در اخذ فاند و بورسیههای تحصیلی تاثیرگذار باشد، شرکت در برنامهها و رویدادهای خدمات اجتماعی به صورت داوطلبانه میباشد که این قضیه میتواند برتری، صلاحیت، ارجحیت و برتری شخصیت شما را از بعد دیگری نیز نمایان کند و بنابراین از صلاحیتهای بیشتری برای اخذ انواع بورسیه تحصیلی در کشور و دانشگاه مقصد بهرهمند خواهید بود.
در ادامه نیاز است که در مورد مدارک موردنیاز این فرآیند نیز صحبت کنیم. برای اخذ بورسیه نیاز به ارائه مدارکی دارید که آگاهی از هر کدام از آنها، شانس شما را در موفقیت در این پروسه افزایش میدهد. در ادامه مدارکی که برای دریافت بورسیه تحصیلی در هر کشور موردنیاز است را ذکر کردهایم:
مدارک تحصیلی با ریز نمرات به همراه ترجمه رسمی
مدرک زبان با نمره آیلتس بالای 6.5
ارائه مقالات معتبر در ISI
اختراع
توصیه نامه از اساتید
انگیزه نامه یا بیانیه هدف
رزومه تخصصی و عملی قوی در رشته تحصیلی
ارائه فرم تائید شده توسط استاد راهنما
متقاضیان مدرک کارشناسی ارشد باید یک طرح مطالعاتی ارائه دهند
متقاضیان مدرک دکتری باید پروپوزال تحقیق ارائه دهند
علاوه بر اینها ممکن است برای دریافت بورسیه موردنظر شما، مدارک دیگری نیز لازم باشد؛ ;که بهتر است آن ها را نیز آماده کنید.بهعنوان مثال ممکن است برخی مدارک تخصصی که برای اپلای کانادا موردنیاز است با مدارکی که برای اپلای آلمان یا کشورهای اروپایی نیاز دارید، متفاوت باشد. همچنین هزینه اپلای کانادا و کشورهای اروپایی نیز با یکدیگر متفاوت خواهد بود.
هر کدام از بورسیههای تحصیلی دانشگاهی، دولتی یا سازمانی شرایط خاصی برای اپلای دارند، در نتیجه ددلاینهای متفاوتی را ممکن است ارائه دهند. اغلب بورسیههای دانشگاهی فرم اپلای مجزایی نداشته و دانشجویان همزمان برای آنها درخواست میدهند. اما برای بورسیههای دولتی و سازمانی باید ابتدا از طریق سایت آن سازمان نسبت به زمان ثبتنام و نحوه آن اطلاع پیدا کنید تا ددلاین اصلی را از دست ندهید. از آنجایی که اخذ پذیرش تحصیلی مقدم بر اخذ بورسیه است، بهتر است برای ورودی سپتامبر، تا آخر دسامبر ماه گذشته ثبتنام خود را نهایی کرده و آن را به روزهای آخر موکول نکنید. زیرا ممکن است فرصت دریافت بورسیه تحصیلی را از دست داده و یا به ددلاین نهایی آن نرسید.
برای اخذ فاندهای اساتید، حتما در هنگام مکاتبه با اساتید به حوزهها و علایق پژوهشی وی نیز دقت کرده و در ایمیلهای خود به آنها اشاره کنید تا استاد مورد نظر نسبت به علاقه و آگاهی شما در این حوزه مطلع شود. سعی کنید اساتیدی را انتخاب کنید که حوزه پژوهشی آنها با شما همسو و نزدیک بوده و میتوانید از سوابق تحقیقاتی خود به عنوان یک امتیاز برای دریافت فاند استفاده کنید. بهترین زمان برای شروع مکاتبه با اساتید از سپتامبر و اکتبر سال گذشته است، در این صورت شما زمان کافی برای ارتباط گرفتن با استاد و آماده شدن برای اپلای در دانشگاه مقصد را خواهید داشت.
معمولا در بیشتر کشور های اروپایی آشنایی با زبان آن کشور مزیت محسوب شده و افرادی که در حدود 60 درصد با زبان آن کشور آشنایی داشته باشند می توانند بورسیه تحصیلی گرفته و به صورت رایگان در آن کشور تحصیل نمایند.
تحصیل به زبان انگلیسی معمولا رایگان نبوده و بایستی هزینه های آن را پرداخت نمایید مگر آنکه شرایط بورسیه تحصیلی را داشته باشید.
از جمله کشور هایی که تحصیل رایگان دارند و بورسیه تحصیلی ارائه می دهند عبارتند از:
نروژ
دانمارک
اتریش
آلمان
البته لازم به ذکر است که برخی از دانشگاه های آلمانی اخیرا از دانشجویان لیسانس و فوق لیسانس به زبان انگلیسی شهریه دریافت می کنند.
آلمان کشوری با صنعت بسیار پیشرفته واقع در قلب اروپا می باشد. زبان اصلی در این کشور آلمانی بوده ولی ساکنان به انگلیسی نیز مسلط هستند.
دانشجو برای تحصیل در آلمان باید سه دسته هزینه را مد نظر داشته باشد:
هزینه های جاری زندگی دانشجویی که عددی بین 700-800 یورو می باشد.
هزینه تحصیل در دانشگاه آلمان، اکثر دانشگاه های آلمان به ازای هر ترم مبلغ 500-650 یورو از دانشجو دریافت می کنند.
هزینه بیمه درمانی که برای ثبت نام دانشگاه ها ضروری بوده و هر شش ماه هزینه ای معادل 300 یورو به دانشجو تحمیل می کند.
اتریش مهد موسیقی جهان، در قاره اروپا واقع شده است. زبان اصلی مردمان اتریش آلمانی بوده و در دانشگاه ها نیز به زبان آلمانی دروس تدریس می شوند.
بنابراین اگر قصد ادامه تحصیل در اتریش را دارید باید به فکر تقویت زبان خود باشید.
اتریش دارای 18 دانشگاه و حدود 110 انجمن آموزشی است. که هر یک شرایط و ضوابط خود را برای ورود دارند.
مانند همه کشورهای اروپایی ماهانه به صورت میانگین 700-800 یورو هزینه تحصیل در کشور اتریش خواهد بود.
اما جدای از بحث امرار معاش، تحصیل در دانشگاه های اتریش برای دانشجویان خارجی تقریبا رایگان است و دانشجویان تنها ترمی 400-750 یورو به دانشگاه پرداخت می کنند.
دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در اتریش را دارند باید بدانند امکان کسب درآمد از طریق کارکردن برای آنها در طی دوره دانشجویی فراهم نیست.
در این مقاله از سوفیانیوز سعی کردین در مورد روش هایی که می توانید در سریع ترین زمان ممکن بورسیه ی تحصیلی بگیرید صحبت کردیم اگر شما نیز تجربه ی مشابهی دارید می توانید آن را در قیمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.