کد خبر: 2270
شنبه 21 بهمن 1402 - 18:56
شنبه 21 بهمن 1402 - 18:56

معرفی رشته علوم تغذیه/ دانشگاه‌ها و بازار کار

معرفی رشته علوم تغذیه/ دانشگاه‌ها و بازار کار

سوفیانیوز: در این مقاله، با مطالبی در مورد اهمیت رشته علوم تغذیه، همچنین توانایی‌های لازم برای ورود به این رشته و بازارکار آن آشنا می‌شوید.

اهمیت رشته علوم تغذیه

نیاز انسان به خوراک یکی از احتیاجات ذاتی است که مهم‌ترین عامل بقای زندگی و طول عمر می‌باشد. احتیاج به خوراک دائمی است و ارگانیسم را مجبور می‌کند تا برای بدست آوردن خوراک و رفع گرسنگی تلاش کند. تغذیه صحیح باعث رشد می‌شود و به سلامتی و طول عمر کمک می‌کند و با تأثیر بر روی مغز و روان باعث رشد فکری می‌شود.

علوم تغذیه

معرفی رشته علوم تغذیه

علوم تغذیه علمی است که به ما یاد می‌دهد هر چیزی که می‌خوریم یا می‌نوشیم بر نحوۀ فعالیت جسمانی و روانی ما تأثیر دارد. تغذیۀ نادرست می‌تواند باعث بروز انواع بیماری‌ها شود.
علوم تغذیه دو زیر شاخه دارد:
1 – تغذیه گروه‌های مختلف جامعه مثل سالمندان و معلولین و....
2 – تغذیه بالینی که شامل تغذیه و مشاوره غذایی بیماران بستری و سرپایی می‌شود.

کار کارشناس علوم تغذیه چیست؟

کارشناس تغذیه برای افراد چاق یا لاغر و بچه‌ها یا بزرگسالان و ... متناسب با وضعیتی که دارند برنامه غذایی می‌دهد. کارشناس تغذیه با همه انواع افراد سر و کار دارد. کسانی که به کارشناس تغذیه مراجعه می‌کنند مریض‌های بد حال یا کسانی که بیماری خاصی دارند نیستند.

مقاطع تحصیلی رشته علوم تغذیه

امکان ادامه تحصیل در رشته علوم تغذیه تا دکتری دارد.

حوزۀ کاری رشته علوم تغذیه

در حال حاضر درآمد کارشناس تغذیه اگه مکان دولتی باشد حدود 2 میلیون هست ولی کسی که در شرکت خصوصی استخدام شود درآمدش فرق می‌کند. نکته مهم این است که اگه کارشناس تغذیه بخواهد برای خودش کلینیک تغذیه بزند امکان درآمد‌های بالاتر هم دارد. برای تأسیس دفتر کار مشاوره تغذیه و رژیم درمانی اگه دکترای تغذیه نداشته باشید، حتما باید سابقه کار داشته باشید تا بتوانید مجوز بگیرید.

محبوب‌ترین حیطه فعالیت برای فارغ‌التحصیلان این رشته، مطب‌های تغذیه و رژیم درمانی است. مشاور تغذیه در مطب خود به تدوین رژیم غذایی برای بیماران سرپایی می‌پردازد. این افراد نه تنها برای رژیم‌های چاقی و لاغری به مطب مشاور تغذیه مراجعه می‌کنند، بلکه متخصصین مختلف همچون قلب و عروق، دیابت و غدد درون ریز، کودکان و ... مراجعین خود را برای پیروی از رژیم غذایی خاص به مشاور تغذیه ارجاع می‌دهند.

علوم تغذیه

مشاور تغذیه همچنین در بخش خانه بهداشت وظیفه پایش و مراقبت‌های تغذیه‌ای گروه‌های سنی مختلف و گروه‌های آسیب‌پذیر از جمله زنان‌ باردار، نوزادان، کودکان و نوجوانان و سالمندان را بر عهده دارند، همچنین آموزش‌ و فرهنگ‌سازی تغذیه‌ای و افزایش سواد تغذیه‌ای از جمله وظایف این گروه هست.

مشاور تغذیه به عنوان نماینده علمی شرکت‌های دارویی که وظیفه معرفی محصولات دارویی و مکمل‌ها را به پزشکان و مطب‌داران و داروخانه‌ها دارند و با توجه به زمینه علمی در حوزه مکمل‌ها می‌توانند در این زمینه موفق باشند.

دانشگاه هایی که رشته علوم تغذیه دارند؟

زنجان
شهید بهشتی
بوشهر
اصفهان
تبریز
کرمان
کاشان
شیراز
زاهدان
جندی شاپور
لرستان
مراغه

گلستان
یاسوج
سمنان
خراسان جنوبی
لارستان
شوشتر
زابل
وارستگان مشهد

تعداد واحد‌های درسی رشته علوم تغذیه

درس‌های عمومی: 22 واحد
درس‌های تخصصی: 28 واحد
درس‌های اصلی: 37 واحد
درس‌های پایه: 25 واحد
کارآموزی: 18 واحد

توانایی‌های لازم برای رشته علوم تغذیه

کارشناس تغذیه باید روحیه خدماتی داشته باشد. کارشناس تغذیه باید صبر و حوصله داشته باشد چون باید با بیماران صحبت کند. در حال حاضر خانم‌ها بیش‌تر به رشته علوم تغذیه علاقه دارند. سعی کنید یه تست شخصیت‌شناسی معتبر بدید که ببینید چه تیپ شخصیتی برای رشته علوم تغذیه مناسب است.

بازار کار رشته علوم تغذیه

پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد میزان استخدام متخصصان تغذیه بین سال‌های 2010 تا 2020 ، رشد 20 درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل 14 درصد می‌باشد. متخصصانی که در بخش‌های دولتی استخدام می‌شوند، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می‌کنند. و آنهایی که در بخش خصوصی فعالیت می‌کنند، با توجه به سطح تحصیلات، میزان تجربه، مهارت و کیفیت کار خود، درآمدهای متفاوتی دارند. رشته علوم تغذیه به لحاظ بازار کار در وضعیت مناسبی قرار دارد و فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند دربخش تغذیه بیمارستان‌ها، مسئولیت فنی کارخانجات تولید مواد غذایی، همکاری در کلینیک‌های رژیم درمانی، همکاری با پزشکان غدد داخلی و…. مشغول به کار شوند. همچنین فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد این رشته می‌توانند در مراکز مختلف و تحقیقاتی مشغول به کار شوند و فارغ‌التحصیلان مقطع دکتری نیز می‌توانند در دانشگاه‌ها به کارهای آکادمیک و تدریس بپردازند. لارم است بدانید که فارغ‌التحصیلان دارنده مدرک کارشناسی علوم بهداشتی تغذیه می‌توانند بدون گذراندن دوره مجوز راه‌اندازی دفتر مشاوره تغذیه را دریافت نمایند و افرادی که مدرک کارشناسی آنها غیر مرتبط است می‌بایست مدرک کارشناسی ارشد علوم تغذیه را دریافت نمایند و برای تأسیس دفتر مشاوره تغذیه به مدت دو سال نیز در طرح شرکت نمایند.