کد خبر: 180
چهارشنبه 8 آذر 1402 - 14:41
چهارشنبه 8 آذر 1402 - 14:41

معرفی رشته مهندسی پزشکی/ دانشگاه‌ها و بازار کار

معرفی رشته مهندسی پزشکی/ دانشگاه‌ها و بازار کار

سوفیا نیوز: در این مقاله، با مطالبی در مورد اهمیت رشته مهندسی پزشکی، همچنین توانایی‌های لازم برای ورود به این رشته و بازارکار آن آشنا می‌شوید.

اهمیت رشته مهندسی پزشکی

نظارت و اجرای عملیات صادرات و واردات تجهیزات و دستگاه‌های پزشکی، انجام کارهای تحقیقاتی و پژوهشی نظری و عملی در خصوص تولید یا بهبود کیفیت تجهیزات و دستگاه‌های پزشکی، نصب و راه‌اندازی تجهیزات پزشکی، آموزش نحوه استفاده و نگهداری از تجهیزات و دستگاه‌های پزشکی به کارکنان بیمارستان‌ها و پزشکان، طراحی و تولید لوازم، تجهیزات و دستگاه‌های پزشکی و … از جمله وظایفی است که مهندس پزشکی بر عهده دارد.

مهندسی پزشکی

معرفی رشته مهندسی پزشکی

تا پیش از سده بیستم میلادی تشخیص و درمان در زمان بیماری بر پایه بررسی حالات بیمار، بررسی سندرم‌ها و عارضه‌های مربوط و ارائه مجموع‌های از روش‌های شناخته شده مبتنی بر تجویز دارو یا اعمال برخی عمل‌های جراحی صورت می‌گرفت. اما در اوایل سده بیستم و در اوج آن در دهه‌های 30 و 40 مفهوم تازه‌ای در پزشکی مطرح شد. بر این اساس، ساختار بدن انسان به مشابه یک نظام بسیار هماهنگ مهندسی فرض و بیماری به عنوان عامل بی‌نظمی در این ساختار مطرح شد. به این ترتیب دانشی به عنوان مهندسی پزشکی بنیان‌گذاری شد که زمینه فعالیت آن بررسی ساختار بدن انسان به صورت سامانهیک، کشف قوانین فیزیکی و معادلات ریاضی حاکم بر اجزاء سامانه، فهم اندرکنش بین آنها، مدل‌سازی این فرایندها و بررسی تأثیر بیماری بر روی این ساختار منظم و به تبع آن ارائه روش‌های تشخیصی و درمانی مفیدتر برای بهبود بیماری‌ها بود.

مقاطع تحصیلی رشته مهندسی پزشکی

امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی پزشکی تا مقطع دکتری وجود دارد.

حوزۀ کاری رشته مهندسی پزشکی

مهندسی پزشکی عبارت است از به کار بردن اطلاعات به دست آمده از علوم مهندسی و مباحث تجربی و حتی زیست شناسی در تولید و تجهیز سیستم های هوشمند پزشکی. هدف این رشته تربیت متخصصانی است که از عهده طراحی و نگهداری دستگاه‌‌های پزشکی، مشاوره در زمینه تجهیز مراکز بهداشتی و درمانی و مسائلی همچون کنترل کیفی و کالیبراسیون تجهیزات پزشکی بر آیند و بتوانند میان دو دنیای مهندسی و پزشکی، زبانی مشترک ایجاد کنند. مهندسی پزشکی به علت ماهیت بین رشته‌‌ای خود، گاه در دانشکده‌‌های پزشکی، گاه در دانشکده‌‌های مهندسی و گاه با همکاری هر دو تأسیس می‌‌شود. گرایش‌‌های کارشناسی مهندسی پزشکی در ایران بیوالکتریک، بیومکانیک و بیومتریال می‌‌باشد.

مهندسی پزشکی

دانشگاه‌های ارائه دهندۀ رشته مهندسی پزشکی

اصفهان
صنعتی امیرکبیر - تهران
شهید بهشتی - تهران
صنعتی امیرکبیر - تهران - پردیس خودگردان
تبریز
صنعتی همدان
صنعتی سهند - تبریز
صنعتی شاهرود
میبد
شاهد - تهران
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا
غیرانتفاعی دانش البرز- آبیک
نیشابور
غیرانتفاعی شیخ بهایی - اصفهان
غیرانتفاعی شهید اشرفی اصفهانی - اصفهان
غیرانتفاعی ایوانکی
صنعتی سهند - تبریز

تعداد واحد‌های درسی رشته مهندسی پزشکی

تعداد کل واحدهای درسی: 140 واحد

دروس عمومی: 20 واحد

دروس پایه: 26 واحد

دروس اصلی: 47 واحد

دروس تخصصی: 47 واحد

گرایش‌های کارشناسی رشته مهندسی پزشکی

- گرایش بالینی

- گرایش بیوالکتریک

- گرایش بیومکانیک

- گرایش بیومتریال

گرایش‌های کارشناسی ارشد رشته مهندسی پزشکی

- مهندسی ورزش

- مهندسی بافت

- مهندسی بیو مواد

- مهندسی بیو مکانیک

- مهندسی بیو الکتریک

گرایش‌های دکتری رشته مهندسی پزشکی

- مهندسی بیو متریال

- مهندسی بیو مکانیک

- مهندسی بیو الکتریک

توانایی‌های لازم برای رشته مهندسی پزشکی

دانشجویان رشته مهندسی پزشکی باید دارای قدرت طراحی بالایی بوده و در تحلیل مسائل درسی و مشکلات بیماران حرفی برای گفتن داشته باشند تا بتوانند مفید واقع شوند. همچنین آن ها باید به نرم افزارهای بسیاری از جمله متلب و اورکد و اس پی اسپایس و مدل سیم و...(چه قبل و چه بعد و چه در طول کارشناسی) مسلط شوند.

بازار کار رشته مهندسی پزشکی

1. طراحی دستگاه‌های آزمایشگاهی همچون دستگاه تست اندازه‌گیری قند یا فشار خون که به صورتی نوین کار کند.

2. طراحی سیستم‌های نمایشگر پزشکی همچون دستگاه‌های سی تی اسکن و رادیوگرافی که بتوان با آن دستگاه بخشی از بدن انسان را برای استفاده پزشکی به نمایش گذاشت.

3. طراحی و ساخت سیستم‌های اندازه‌گیری پزشکی و بیمارستانی نظیر دستگاه‌های دریافت کننده سیگنال‌های مغزی نیز از جمله بازار کارهای این رشته است.

4. طراحی و ساخت قطعات و اندام مصنوعی بدن و موادی که در طول تشخیص، درمان و معالجات بیماری‌ها به کار می‌رود.

5. تعمیر و نگهداری دستگاه‌های پزشکی از جمله دیگر بازارهای کار رشته مهندسی پزشکی است؛ شغلی که با توجه به توسعه دستگاه‌های پزشکی بازار کار خوبی دارد.

6. تشخیص بیماری و درمان از دیگر بازار کارهای رشته مهندسی پزشکی است که البته تخصص و کار بسیار بالایی را می‌طلبد و با توجه به تخصص و تجربه لازم این حوزه از درآمد و بازار کار خوبی نیز برخورددار است.