کد خبر: 179
چهارشنبه 8 آذر 1402 - 14:05
چهارشنبه 8 آذر 1402 - 14:05

معرفی رشته زیست‌شناسی سلولی و مولکولی/ دانشگاه‌ها و بازار کار

معرفی رشته زیست‌شناسی سلولی و مولکولی/ دانشگاه‌ها و بازار کار

سوفیا نیوز: در این مقاله، با مطالبی در مورد اهمیت رشته زیست‌شناسی سلولی و مولکولی، همچنین توانایی‌های لازم برای ورود به این رشته و بازارکار آن آشنا می‌شوید.

اهمیت رشته زیست‌شناسی سلولی و مولکولی

زیست‌شناسی سلولی و مولکولی علم شناخت موجودات زنده در سطح مولکولی و برهم‌کنش (تعامل) میان آن‌ها و محیط پیرامون آن‌هاست. در این رشته سلول به عنوان واحد بنیادی تشکیل‌دهنده‌ حیات مورد مطالعه قرار می‌گیرد و نقش مهم‌ترین مولکول‌های آن بررسی می‌شود.

زیست‌شناسی سلو

معرفی رشته زیست‌شناسی سلولی و مولکولی

زیست‌شناسی سلولی و ملکولی یکی از رشته‌های علوم پایه است که در دهه 1960 میلادی پایه‌گذاری شده است و برای اینکه به این رشته علاقه‌مند شوید، باید حافظه خوبی داشته باشید و به درس شیمی و زیست علاقه داشته باشید. این رشته شامل مطالعه زیست‌شناسی در سطح ملکولی است. این حوزه دارای وجوه مشترکی با زیست‌شناسی، شیمی و به طور خاص با علم ژنتیک و بیوشیمی است. زیست‌شناسی سلولی و ملکولی علم استنباط بر هم کنش‌های مولکولی فعالیت‌های بیولوژی در بین سیستم‌های مختلف درون سلولی است.

کار کارشناس زیست‌شناسی سلولی و مولکولی چیست؟

یک زیست‌شناس سلولی و ملکولی می‌تواند در موقعیت‌های مختلف شامل: بیمارستان‌ها، دانشگاه‌ها، آزمایشگاه‌های مستقل، کالج‌ها، کمپانی‌های غیرانتفاعی و آژانس‌ های دولتی مشغول به کار شود.

مقاطع تحصیلی رشته زیست‌شناسی سلولی و مولکولی

امکان ادامه تحصیل در رشته زیست‌شناسی سلولی و مولکولی تا مقطع دکتری وجود دارد.

حوزۀ کاری رشته زیست‌شناسی سلولی و مولکولی

فرصت‌های شغلی این رشته در ایران که در مسیر توسعه وجود دارد، محدود نیست. اما در کشورمان اگر فردی به امید آینده مالی خوب و زود بازده بودن به سراغ این رشته و برخی دیگر از رشته‌های علوم پایه بیاید، اشتباه کرده است.

بیشترین آینده شغلی رشته زیست‌شناسی سلولی و مولکولی در ایران شامل پژوهشگری و تدریس است که البته مشاغل دولتی مانند کارشناس آزمایشگاه غذا، دارو و بهداشت، کارشناس آزمایشگاه واکسن و سرم و کارشناس مواد خوراکی، آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی هم در برمی‌گیرد.

تعدادی از مراکز تحقیقاتی بزرگ کشور مانند انستیتو پاستور، مرکز تحقیقات بین‌المللی ژنتیک ایران، مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک و مراکز تحقیقاتی دانشگاهی کشور می‌توانند پذیرای فارغ‌التحصیلان این رشته باشد. علاوه بر این، فارغ‌التحصیلان رشته زیست‌شناسی سلولی و مولکولی می‌توانند با تأسیس شرکت‌های خصوصی تولید کننده مواد اولیه آزمایشگاه‌های سلولی و ملکولی یا آزمایشگاه‌هایی که تست‌های آن‌ها در سطح مولکولی است، به وضعیت مالی نسبتاً خوبی برسند.

زیست شناسی

گرایش‌های ارشد رشته زیست شناسی سلولی و مولکولی چیست؟

زیست‌شناسی سلولی و مولکولی، نانو بیوتکنولوژی، اخلاق زیستی، میکروب‌های بیماری‌زا، میکروبیولوژی صنعتی، میکروبیولوژی سیستماتیک و بوم شناسی، میکروبیولوژی محیطی، زیست فناوری میکروبی، زیست فناوری مولکولی، زیست فناوری دریا، زیست فناوری صنعت و محیط زیست و ... از جمله گرایش‌های ارشد این رشته هستند.

توانایی‌های لازم برای رشته زیست‌شناسی سلولی و مولکولی

بیوسنتز نانو ذرات فلزی، کشت سلول و تکثیر ویروس، کار با دستگاه‌های آزمایشگاهی مانند سانتریفیوژ، سونیکاتور، میکروفیوژ، اسپکتروفتومتر از جمله مهارت‌هایی است که دانشجویان این رشته کسب می‌کنند.

بازار کار رشته زیست‌شناسی سلولی و مولکولی

فعالیت در آزمایشگاه‌های تحقیقاتی، تشخیص طبی و بالینی (در زمینه‌های مختلفی مانند سرطان، ناباروری، ژنتیک، سلول‌ها بنیادی)، فعالیت در حوزه‌های صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی و دارویی، دام و طیور و تدریس در مدارس و دانشگاه‌ها از جمله زمینه‌های شغلی این رشته هستند.