کد خبر: 10916
سه شنبه 15 آبان 1403 - 10:47
سه شنبه 15 آبان 1403 - 10:47

ویدئو/ رازهای ناگفته‌ی گوردخمه‌ی باستانی «مادر و دختر»/ روایت دلاوری‌های فراموش‌نشدنی آریوبرزن و یوتاب و معماری کم‌نظیر هخامنشی

سوفیانیوز: آرامگاه آریوبرزن، سردار شجاع ایران باستان که در برابر سپاه اسکندر مقاومت کرد، با نام محلی «دی و دوور» یا «مادر و دختر» شناخته می‌شود. این دخمه دو طبقه در دل کوه‌های استان فارس، یادگاری از هنر معماری هخامنشی است و نمادی از دلاوری ایرانیان در تاریخ به شمار می‌آید.

به گزارش سرویس تاریخ پایگاه خبری سوفیانیوز، آرامگاه آریو برزن یا دخمه‌ی سنگی «دی دوور» یا «دی و دوور»، به معنی «مادر و دختر»، در منطقه‌ی حسین‌آباد و مراس‌خان، شهرستان رستم و ممسنی در استان فارس و در دامنه‌ی کوه آنا قرار گرفته است. این دخمه در ارتفاعی حدود 300 متر از سطح زمین واقع شده و دارای ساختاری مشابه دخمه‌های هخامنشی است. گفته می‌شود که این آرامگاه به حدود 650 سال پیش از میلاد بازمی‌گردد و از دو طبقه ساخته شده است، که برخلاف آرامگاه‌های تخت جمشید و نقش رستم که تک‌طبقه‌ای هستند، جلوه‌ای خاص و باشکوه دارد.

آریوبرزن، سردار هخامنشی، در زمان داریوش سوم و در مقابل لشکر اسکندر مقدونی به دفاع از پارس پرداخت. او و همراهانش از مردم شهرستان رستم و ممسنی با جان‌فشانی در دربند پارس (پشتکوه رستم) ایستادگی کردند. علی‌رغم شکست نهایی داریوش، مقاومت آریوبرزن مانع ورود اسکندر به پارس شد تا زمانی که تمام یارانش به شهادت رسیدند. برخی مورخان آرامگاه او را به دوره‌ی مادها نسبت می‌دهند و برخی دیگر آن را متعلق به یکی از شاهان پیش از کوروش بزرگ می‌دانند.

در ضلع جنوب‌شرقی این آرامگاه، استودانی یا محلی برای دفن مردگان پیش از اسلام قرار دارد که نشان از آیین‌های کهن مردمان این سرزمین دارد. این بنای باستانی در تاریخ 29 آذر 1316 با شماره 299 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است و همچنان به عنوان یکی از یادگارهای باشکوه دوران باستان محسوب می‌شود.

ابعاد این دخمه نیز قابل‌توجه است؛ دارای سکویی به طول 5/80 متر و عرض 5 متر است که تا پایه‌ی دخمه 100 متر فاصله دارد. مدخل ورودی آن در وسط قرار دارد و دو ستون سه‌متری با قطر 75 سانتی‌متر در دو طرف آن دیده می‌شود. در بالای این ستون‌ها، کنگره‌های دندانه‌دار هخامنشی بر سنگ کوه تراشیده شده که بر شکوه و اصالت این بنا می‌افزاید.