سوفیانیوز
سوفیانیوز: جام زرین خشایارشا از آثار فاخر دوره هخامنشی است که با طراحی زورقی، کتیبه سهزبانه به نام خشایارشا و تزئینات گیاهی، نمادی از هنر و صنعت آن دوران محسوب میشود. این جام با همکاری نهادهای فرهنگی در موزه تخت جمشید به نمایش گذاشته شده و نشاندهنده شکوه و تمدن هخامنشیان است.
به گزارش سرویس تاریخ پایگاه خبری سوفیانیوز، جام زرین خشایارشا یکی از نفیسترین آثار هنری و تاریخی دوره هخامنشی است که به دلیل طراحی و حکاکیهای منحصربهفرد خود جایگاه ویژهای در میراث فرهنگی ایران دارد. این جام که احتمالا از هگمتانه باستان (همدان امروزی) کشف شده است، از طلا ساخته شده و از جمله ظروف تجملاتی و ارزشمند آن دوره محسوب میشود. طراحی این جام به شکل زورقی، با دهانه باز و لبههای برگشته است که همراه با تزئینات گیاهی و سطح شیاردار، آن را به نمادی از هنر و صنعت هخامنشی تبدیل کرده است.
یکی از جذابترین ویژگیهای این جام، وجود کتیبهای سهزبانه به خط پارسی باستان، عیلامی و بابلی است که زیر لبه ظرف حک شده است. این کتیبه که به نام خشایارشا، شاه بزرگ هخامنشی اشاره دارد، بر شکوه و عظمت این پادشاه و دوران حکومت او دلالت میکند. همچنین، گل رزتی با 12 پر در کف ظرف و 21 شیار پیرامون آن که به مانند یک رزت بزرگ طراحی شدهاند، نشانههایی از نمادهای هنری آن دوران هستند و به ارزش زیباییشناسانه این اثر افزودهاند.
این اثر نفیس با همکاری معاونت میراث فرهنگی وزارت و اداره کل استان فارس، اداره کل موزهها، موزه ملی ایران باستان و پایگاه میراث جهانی تخت جمشید به مدت یک ماه در موزه تخت جمشید به نمایش درآمده است و بازدیدکنندگان میتوانند از نزدیک شاهد این شاهکار تاریخی باشند. جام زرین خشایارشا با ارتفاع 11.43 سانتیمتر، قطر 20.32 سانتیمتر و وزن 1.407 کیلوگرم، تجلیگاه فناوری و هنر بینظیر ایرانیان در جواهرسازی و نمادی از فرهنگ و تمدن غنی هخامنشی است که همچنان چشمها را خیره میکند.