سوفیانیوز
سوفیانیوز: لامپهای اتاق عمل از جمله وسایلی هستند که در اتاقهای عمل جهت بهتر نشان دادن منطقه عمل برای پزشک و روشن کردن موضع جراحی میباشد. شاید جالب باشد بدانید که این چراغها به نحوی طراحی شدهاند که سایه ایجاد نمیکنند.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، در هر عمل جراحی شدت روشنایی بر حسب ( Lux ) و سطح روشنایی بر حسب ( cm ) مورد نیاز است. شدت روشنایی چراغ بر اساس استاندارد IEC (International Electrotechnical Commission): در حالت تنظیم کمترین سطح روشنایی در فاصله یک متر از سطح چراغ، در راستای محور اصلی، در مرکز میدان روشنایی به دست میآید.
تعیین قطر میدان روشنایی بر اساس استاندارد IEC: قطر دایره ای که شدت روشنایی در محیط آن 10 %روشنایی در مرکز آن باشد.
مهمترین ویژگی های چراغ اتاق عمل
برخورداری از شدت روشنایی و سطح روشنایی کافی
برخورداری از نوری مشابه با نور روز
ایجاد نور سرد
قابلیت نفوذ نور در عمق منطقه عمل
ایجاد حداقل سایه
طراحی مناسب و کاربردی چراغ
تنوع الیت هدها و مدوالر بودن چراغ عمل
روشهای کاهش سایه در منطقه عمل:
الف- افزایش اندازه رفلکتور و طراحی آن به صورت یک سطح بیضیگون برای همگرا شدن نورهای منعکس شده این روش به عنوان ابتدایی ترین روش به کار رفته، مانع از ایجاد سایههای پررنگ در منطقه عمل می شود. به طور کلی به چنین چراغهایی light Single و یا focal Mono گفته میشود.
ب- استفاده از تعداد بیشتری منابع نور و قرار دادن آنها با زاویه های مناسب در این روش نقاط کانونی آنها در منطقه عمل بر یکدیگر منطبق میشوند. چنین روشی علیرغم هزینه بیشتر ساخت آنها که مستلزم تعداد بیشتری رفلکتور و المپ است، موجب از بین رفتن بهتر اثر سایه میشود. در این روش چند نقطه ای بودن منبع نور موجب میشود که علاوه بر عدم ایجاد سایه در منطقه عمل، یکنواختی نور حفظ شود. به طور کلی به چنین چراغهایی Star Multi و یا focal Multi گفته میشود.