سوفیانیوز
سوفیانیوز: ریشۀ خوردنیهای یخ زده یا همان بستنی ناشناخته است. برخی منابع شروع این دسر را از حدود 550 سال پیش از میلاد در ایران میدانند.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، بَسْتَنی در ایران، شیریَخ در افغانستان یا یَخماس در تاجیکستان، گونهای خوردنی یا به عبارت دیگر یک خوراک منجمد و مزهدار است که باید شامل حداقل 10 درصد چربی شیر باشد. مقدار این چربی میتواند از 10 تا 16 درصد تغییر یابد که بیشتر بستنیها دارای 14 درصد چربی شیر هستند، همچنین بستنی میتواند شامل دیگر گونههای لبنیات مانند خامه باشد که به همراه مواد شیرینکننده و طعمدهنده تهیه میشود. نخستین کارخانهٔ صنعتی بستنیسازی جهان در سال 1851 در مریلند، کار خود را آغاز نمود. بستنی، معروفترین دسر در جهان است.
گرچه چندین افسانه تکراری در اوایل هزاره سوم پیش از میلاد مسیح در چین باستان وجود دارند. طبق یکی از افسانههای قدیمی، امپراتور روم نرون از کوهستان آپنینی یخ جمعآوری کرده بود تا اولین سربی مخلوط با عسل و شراب را تولید کند. افسانههای دیگر میگویند که بستنی در امپراتوری مغول سرچشمه گرفت و اولین بار در طول گسترش آن به چین گسترش یافت.
قدمت دسرهای یخی در چین به 4 هزار سال قبل میرسد. یک نوع از این دسرها با قرار دادن سنگ نمک و برف در جدارههای ظروف حاوی شربت تهیه میشد (نمک باعث میشود دمای یخزدن آب به زیر صفر برسد) و نوع دیگری با قرار دادن شیر، برنج کاملاً پخته به همراه ادویه در داخل برف تهیه میشد. بستنی یخی هم با آبمیوه، عسل و ادویه درست میشد. این دسرهای یخی از مسیرهای تجاری وارد ایران هم شدند. همچنین حدود 4 هزار سال پیش در ایران دسر یخی فالوده با استفاده از یخ، گلاب، نشاسته رشتهای و زعفران و طعمدهندههای دیگر ساخته میشد.