کد خبر: 7315
چهارشنبه 10 مرداد 1403 - 14:38
چهارشنبه 10 مرداد 1403 - 14:38

ویدیو/ درخت "بائوباب" یا تانکر آب؟/ مخزن آبی که بومیان آفریقایی برای نجات از خشکسالی به آن پناه می‌برند

سوفیانیوز: بائوباب یک سَرده از درختان برگ‌ریز بزرگ، برجسته و اغلب با رشد عجیب و غریب هستند که به خانواده پنیرکیان تعلق دارند. این سرده بر اساس ویژگی‌های گل، میوه و دانه به سه بخش تقسیم می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، درختان بائوباب در بخش‌های وسیعی از قاره آفریقا، جزیره ماداگاسکار و استرالیا پراکنده‌اند. نام گیاه‌شناسی این سرده، یعنی آدانسونیا، توسط برنارد دو ژوسیو به افتخار گیاه‌شناس فرانسوی میشل آدانسون انتخاب شده است. معروف‌ترین نماینده آن‌ها، بائوباب آفریقایی است که در نشان ملی سنگال به تصویر کشیده شده است و استفاده تجاری آن در حال افزایش است.

بائوباب که بخاطر شکل میوه‌هایش به درخت «موش مرده» نیز شهرت دارد، هشت گونه شناخته شده دارد که شش گونه از این درخت در ماداگاسکار یکی بومی سرزمین اصلی آفریقاست، دو گونه دیگر یکی در شبه‌جزیره عربستان و یکی در استرالیا رشد می‌کند. بلندی آن به 50 متر می‌رسد. میوه بائوباب به نام نان میمون شهرت دارد و طول آن به 4 متر می‌رسد. بخش اسفنجی این میوه دارای ماده‌ای لعاب‌دار و خوراکی است و رنگی مایل به قرمز و طعمی ترش و شیرین دارد و از آن برای معطر کردن نوشابه‌ها استفاده می‌شود.

درختان بائوباب می‌توانند بسیار بزرگ شوند. در حالی که کوچک‌ترین گونه، بائوباب فونی ماداگاسکار، تا 5 متر رشد می‌کند، بزرگ‌ترین گونه، بائوباب آفریقایی، تا حدود 25 متر رشد می‌کند. بزرگ‌ترین بائوباب‌ها ممکن است محیطی (دور تنه) 25 متر یا بیشتر داشته باشند. پوست آن معمولاً صاف و براق است و رنگ آن از خاکستری مایل به صورتی تا مسی متغیر است. بائوباب‌ها می‌توانند پوستی را که توسط فیل‌ها، سایر گیاهخواران مرورگر یا انسان‌ها کنده شده است، بازسازی کنند. تنه پیازی شکل بائوباب که محل ذخیره آب است، معمولاً کم و بیش استوانه‌ای شکل است. این درخت تا 120 هزار لیتر آب را در تنه خود برای تحمل شرایط بی آبی ذخیره می‌کند و برگریزان دارد.