سوفیانیوز
سوفیانیوز: کودورو یا سنگ مرز، نوعی سند و مدرک سنگی بوده است که برای تعیین حد و مرز زمینها از آن استفاده میشده است. این مدارک سنگی، هبه و اعطای زمینها به رعایا و دستنشاندگان از سوی کاسیها را در بابل باستان بین قرون شانزدهم و دوازدهم قبل از میلاد نشان میدادند.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، سنگنوشتهٔ مردوک آپال ایدین یک سنگنوشته به خط میخی بابلی است که در منطقهٔ سرپل ذهاب در استان کرمانشاه کشف شد. در سال 1345 شمسی این سنگنوشته در شمال سرپل ذهاب در دامنه یک کوه کشف شد. کشف این سنگ نبشته در محل یاد شده که در هزاره 2 ق.م. تحت تسلط پادشاهان کاسی بابل قرار داشته است از این نظر اهمیت ویژهای دارد که ارتباط بابل را با این ناحیه را تا حدی روشن میسازد.
قسمت اول
در بالای نقوش برجستهای شامل 17 تصویر در چهار طرف سنگ حجاری شدهاست هر یک از این اشکال رمز و نشان یکی از خدایان بابلی است که به صورت تخیلی مجسم شدهاست بدین ترتیب این کتیبه غالب خدایان مورد پرستش اقوام آن زمان را معرفی میکند معانی بعضی از تصاویر مزبور چنین توجیه و تعبیر شدهاند.
قسمت دوم
در پایین نقوش مزبور کتیبهای به خط میخی بابل متوسط است که در اصل از شش لوحه یا ستون تشکیل میشود که دو لوحه از سطح عریض و جانبی آن را در قدیم به علت نامعلومی محو کردهاند اکنون بیش از چهار لوحه از کتیبه مزبور باقی نمانده که شامل 64 سطر است بی شک از بین رفتن دو لوحه مزبور باعث گسیختگی مطالب و عدم ارتباط آنها میشود.
این سنگها که به کودورو معروف است حدود املاک مزروعی و مراتع و دیگر قسمتهای مربوط به آن را با مشخصات کامل تعیین میکند معمولاً از این سنگها دو نسخه تهیه میشد که یکی از آنها در زمین مربوطه نصب می کردندو دیگری را در معبدی به امانت میگذاشتند.
در این سنگ نبشته علاوه بر حدود زمینهای مزروعی نام صاحبان آنان ذکر شدهاست همچنین از نام شاهانی یاد شده که در زمان آنان این کار انجام گفتهاست نام کلیه خدایانی که نقوش آنها در بالای کتیبه حک شدهاست در کتیبه آمدهاست این خدایان گواه خواهند بود که اگر بعدها اشخاص طماعی در این زمینها به تصرف غیرقانونی دست زدند انتقام صاحب آن را از مرد غاصب خواهند گرفت. بعضی اوقات برای تعیین حدود املاک سلطنتی هم از این نوع سنگ نبشتهها تهیه میشد و آن را به نام پادشاهان ثبت میکردند در این سنگها بعضی اوقات حوادث تاریخی نام اشخاص و شهرهای ناشناخته نهفته که از لحاظ باستانی درخور توجه و مطالعه است.
در کتیبه مکشوفه پل ذهاب اصلی آن بیش از 64 سطر بود علاوه بر حدو املاک و نام اشخاص مختلف اسم مردوک آپال ایدین (1129–1117ق. م) پادشاه کاسی بابل در سطر پانزدهم و شانزدهم ذکر شده که به این ترتیب خود را معرفی میکند.
"برای شاه مردوک آپال ایدین شاه این سرزمین پسر ملی شی خو با ملی شی یاک "
این کتیبه صرف نظر از اهمیتی که متن بابلی آن دارد از دو لحاظ قابل توجه است یکی از نظر محل پیدایش این سنگ است که با ناحیه لولوبی تطبیق میکند و دیگر این که سلطنت کاسیها که از نیمه اول هزاره دوم قبل از میلاد به مدت شش سده در بابل حکومت داشتند مربوط میشود و در زمان مردوک آپال ایدین یکی از آخرین پادشاهان سلسله مذکور نوشته شدهاست.
در زمان سلطنت کاستیها در بابل ثبت وضبط املاک مزروعی بسیار متداول بود به طوری که از آن زمان تعداد زیادی کود و رو به یادگار مانده و اکنون در موزههای مختلف دنیا موجود است.
قسمت سوم
سنگ مزبور تا زیر کتیبه ناصاف و طبیعی است و هیچ گونه کاری در این قسمت انجام نگرفتهاست چون این قسمت در دل خاک قرار میگرفت و از نظر مردم پنهان بودهاست آن را به حال طبیعی خود باقی گذاشتهاند و مطالب و نقوش را در چهار طرف سنگ خارج از زمین حک کردهاند تا افراد مختلف به سهولت بتوانند از کلیه مفاد کتیبه اطلاع حاصل کنند.