سوفیانیوز
سوفیانیوز: افسانههای بیشماری دربارۀ آتشکده آذرگشسب یا همان تخت سلیمان شنیدهایم. نام این آتشکده در شاهنامه و حتی اوستا آمده است. از همه مهمتر ارزش و اهمیت این مکان از این جهت است که در فهرست میراث جهانی نیز به ثبت رسیده است.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، قلعه تاریخی تخت سلیمان (آذرگشسب)، یکی از بناهای تاریخی مهم جهان بوده و از دوره ساسانیان به جا مانده است. این قلعه از بخش های مختلفی چون آتشکده آذرگشسب، آتشکده شاهی و جنگ آوران، معبد آناهیتا، ایوان خسرو، دروازه ها، آتشگاه های کوچک و دیوارهای مستحک تشکیل یافته است. سه آتشگاه بزرگ و برجسته در زمان ساسانیان در ایران وجود داشت. آتش هایی که در این آتشگاهها نگهداری میشدند، عبارت بودند از: "بُرزین مهر" (آتش عشق و والا) که مخصوص برزیگران بود و در نزدیکی نیشابور خراسان قرار داشت.
دور تا دور آتشکده آذرگشسب یا تخت سلیمان را یک دشت وسیع فرا گرفته و تمامی آثارش داخل یک حصار و دیوار بیضی شکل قرار گرفته است. حصار بیرونی تخت سلیمان از سنگهای لاشهای در ابعاد گوناگون و با ارتفاع 14 متر و ضخامت 5 متر هستند و محیط بیرونی آتشکده 1200 متر است. در لایه بیرونی حصار 38 برج دفاعی مخروطی شکل و سنگ های تراش دار وجود دارند. حصار بیرونی و دیوار به دوره ساسانی تعلق دارد. در دوره ایلخانی، پارهای از قسمتهای فروریخته آتشکده مورد مرمت قرار گرفت و دروازه جدیدی در کنار دروازه جنوبی دوره ساسانی ساخته شد.
دو مربع مختلف المرکز هم محور در داخل حصار بیضی شکل وجود دارند که آتشکده در مرکز مربع شمالی و دریاچه در مرکز مربع جنوبی واقع شده است. یک حصار مستطیلی شکل به طول تقریبا 250 متر و عرض 150 متر دورتادور این مربع را احاطه کرده و 60 برج مدور اطراف آن را محاصره کردهاند. در زاویه مربع بزرگتر که قسمت شمال غرب دریاچه است، ایوان بلندی وجود دارد که "ایوان خسرو" نامیده میشود. این ایوان از ملات ساروج و آجر قرمز ساخته شده است. ایوان خسرو به حوض خانه هفت گوش یا دو اتاق راه دارد که به دوره ایلخانان متعلق است. در بیرون از آتشکده تخت سلیمان در بخش جنوب غربی یک جوی سنگی با طول 300 متر و ارتفاع 4 متر قرار دارد. مردم محلی این جوی سنگی را "اژدهای سنگی" مینامند.
در سال 624 میلادی و در زمان حمله امپراتور رومیان آتشکده آذرگشسب یا تخت سلیمان ویران شد. آقاخان که برادرزاده هلاکوخان بود و به دین اسلام گرایش پیدا کرده بود، به روی ویرانی های آتشکده تخت سلیمان مسجد بنا کرد. بعدها این مسجد هم ویران گردید و تنها کاشیهایی با نقش و نگارهای برجسته از آن به جای ماند. قبل از اسلام، آتشکده آذرگشسب یا تخت سلیمان بزرگترین مرکز آموزشی، اجتماعی، مذهبی و عبادتگاه ایرانیان بود. اما در حمله هراکلیوس امپراتور رومی به ایران، ویران شد.