سوفیانیوز
سوفیانیوز: تست تجسم فضایی مینه سوتا یک فرآیند شناختی است که به معنای توانایی افراد برای تصور و تجسم اشیاء و اطلاعات در فضا یا در یک مکان خاص میباشد. این توانایی به افراد این امکان را میدهد که اشیاء، اشکال، و اطلاعات را در ذهن خود به صورت سه بعدی تصور کنند و بتوانند به آنها در فضا جا دهند.
تست تجسم فضایی SVT یا تست ادراک فضایی جزئی از آزمونهای استعداد مکانیکی میباشد که نخستین بار در دانشگاه مینه سوتای آمریکا تهیه گردید. این تست دارای دو فرم میباشد.
فرم AA و فرم BB که به صورت موازی جهت کاهش اثرات یادگیری و ثبت تغییرات آموزشی به کار میروند. تست تجسم فضایی پیش رو شامل فرم AA می باشد که آخرین نسخه تجدید نظر شده آن است. موارد کاربرد این تست عبارتند از:
سنجش استعداد ترسیم تصاویر هندسی
پیشبینی موفقیت در رشتههای هنر و حرفه و فن
پیشبینی موفقیت در مشاغل مکانیکی
این تست در مجموع شامل 4 مثال بوده که در ابتدا روند پاسخدهی به آزمون را به فرد توضیح میدهند. پس از ارائه چند مثال، 64 تصویر به صورت 5 گزینهای در اختیار کاربر قرار میگیرد.
تجسم فضایی بیانگر توانایی ذهنی دستکاری اشیاء دو و سه بعدی است. همه افراد تا حدی این توانایی را دارند اما مهارت در کارهای مبتنی بر تجسم فضایی به گونهای است که برخی از افراد از دیگران عملکرد بهتری نشان میدهند.
تحقیقات قبلی مبین آن بود که مردان در بازنمایی ذهنی اشیاء بهتر عمل میکنند، اما مطالعات فعلی نشان میدهد که زنان از توانایی تجسم فضایی برابر با مردان برخوردار هستند.
بزرگسالان سالخورده نسبت به بزرگسالان جوانتر، توانایی تجسم فضایی کمتری دارند. این توانایی با استفاده از تستهای شناختی مانند تستهای چرخش ذهنی قابل اندازهگیری است. به طور کلی افرادی که در کارهای تجسمی فضایی به خوبی عمل میکنند، مهندسین و معماران خوبی خواهند بود.
توانایی تجسم فضایی بازنمایی ذهنی جلوههای بصری یک شیء و تصاویر فضایی را تسهیل مینماید. این توانایی شامل روابط ذهنی بین قسمتها یا مکانهای اشیاء یا حرکات است. تجسم فضایی به ویژه در حوزههای علم و فناوری از اهمیت ویژهای برخوردار است.
به عنوان مثال، یک ستاره شناس باید از نظر ذهنی ساختارهای یک منظومه شمسی و حرکات اشیاء موجود در آن را تجسم کند. یک مهندس باید به صورت ذهنی تعامل بخشهای یک ماشین یا ساختمان را که برای طراحی یا کار با آنها اختصاص داده شده است، تجسم نماید.
شیمیدانان باید بتوانند فرمولهای معادل مدلهای انتزاعی مولکولها را درک کنند. مهارتهای مکانی برای بازیابی اطلاعات در هنگام نیاز به مدلهای ذهنی دقیقتر بسیار ضروری است.
تجسم فضایی همچنین شامل تخیل و کار با جزئیات بصری اندازهگیری، اشکال، حرکات، ویژگیها و خصوصیات از طریق تصاویر ذهنی و استفاده از این روابط مکانی برای به دست آوردن درک مسئله است. در حالی که ادراک فضایی مستلزم درک بیرونی از طریق حواس است، تجسم فضایی درک درونی از طریق تصاویر ذهنی در ذهن فرد است.
یکی دیگر از تواناییهای مهم تجسم فضایی، انیمیشن ذهنی است. انیمیشن ذهنی توانایی درک و تجسم حرکت اجزای سازنده اشکال میباشد.
این توانایی در استدلال و درک مکانیکی بسیار مهم است، به عنوان مثال انیمیشن ذهنی در کارهای مکانیکی میتواند مستلزم تجزیه یک سیستم به صورت ذهنی در واحدهای کوچکتر برای به کارگیری قوانین مکانیکی در جهت حرکت اشیاء باشد.
انیمیشن ذهنی تصور ذهنی است که نشان میدهد چگونه اشیاء مکانیکی با تجزیه و تحلیل حرکت قسمتهای کوچکتر خود کار میکنند.
درک فضایی در ورزش نیز بسیار مهم است. به عنوان مثال در مورد ورزشکاران شمشیربازی نتایج مطالعات نشان داده است که سطح پیشرفت با مهارتهای ادراکی فضایی مانند درک بینایی، روابط بینایی- مکانی، حافظه بصری، توجه دیداری و پردازش اطلاعات بصری ارتباط دارد.
همچنین مطالعات نشان دادهاند افرادی که از بازیهای تیراندازی استفاده میکنند، مهارت ادراکی فضایی بهتری دارند. محققان بر این باورند که علاوه بر تقویت توانایی توجه، بازیهای مبتنی بر مهارتهای ادراکی به طور چشمگیری میتواند عملکرد افراد در برخی از فعالیتهای بدنی-جنبشی و همچنین ادراکی-فضایی را افزایش دهد.