سوفیانیوز
سوفیانیوز: دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی در سال مزین به نام حضرت امام علی (ع) (1378) همزمان با تأسیس دانشگاه هنر اسلامی تبریز فعالیت علمی و آموزشی خود را با پذیرش 30 نفر دانشجو در رشته کارشناسی معماری و 71 نفر دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، مهمان از دانشگاه صنعتی سهند و با خرید و مرمت سه خانه قدیمی در بافت محله قدیمی مقصودیه تبریز شروع کرد.
به گزارش سرویس تاریخ پایگاه خبری سوفیانیوز، اولین مجموعه تاریخی و فرهنگی دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی از محل عطایای مقام معظم رهبری خریداری و سپس مرمت شده است. این مجموعه در بلوک شهری به مساحت 22000 متر مربع به شماره های 1850 و 7498 در تاریخ 12 بهمن سال 1381 در فهرست اثار ملی کشور ثبت شده است و مشتمل بر 11 باب خانه تاریخی به نام های بهنام ، گنجه ای زاده ، قدکی ، صدقیانی ، معمار علی تبریزی (گوهریون) ، استاد رضا معماران (جواهریان) و نجفقلی خان (غفاریان) می باشد.
خانه قدکی :
این بنا در ضلع جنوبی مجموعه با مساحت کلی 1340 متر مربع و زیر بنای 873 متر مربع به صورت متصل به همدیگر قرار دارند به شکل U رو به جنوب ومشرف بر کوچه مشیر دفتر در ضلع جنوبی دانشکده واقع شده که دارای تالار بسیار زیبا با ارسی و حوض خانه مفرحی است که مورد توجه گردشگران و دانشجویان بوده و در دوره قاجار ساخته شده است.
خانه بهنام :
این ساختمان از اواخر دوره زندیه و زلزله ویرانگر سال 1193 هجری قمری به یادگار مانده است و تالار چلیپایی بسیار زیبا با فضای مهتابی و نقاشی ها و تزئینات هنرمندانه آن مدعایی بر ابتکار هنرمندان آذربایجانی عصر زندیه میباشد. مساحت کل ساختمان 1900 متر مربع و زیربنای آن در حدود 840 متر مربع میباشد.
خانه گنجهای زاده :
این ساختمان ها مشتمل بر دو بنا در دو ضلع شمالی و غربی به صورت متصل قرار دارند. ساختمان ضلع شمالی اواخر دوره قاجار و ساختمان ضلع غربی اوایل پهلوی اول ساخته شده است . مساحت تقریبی آنها 4142 متر مربع بوده و زیربنایی حدود 729 متر مربع می باشد. این ساختمانها به تبعیت از سبک رایج دوره به صورت معماری برونگرا بنا شده و در تزئینات آن از آرایه های معماری نئوکلاسیک مانند سنتوری و سرستون کرنتین استفاده شده است.
خانه صدقیانی
قدیمی ترین خانه در ضلع شرقی مجموعه به صورت متصل و با معماری بسیار زیبا وحوض خانه وحیاط مرکزی ونماهای شاخص با مساحت تقریبی 6000 متر مربع و زیربنای حدود 2000 مترمربع میباشد. عمارت شمالی مجموعه صدقیانی بنایی ایوان دار و رفیع با تالار و ارسی های زیبا بوده و حوضی مرمرین، یکپارچه ونفیس در زیر زمین آن به صورت سالم باقی مانده است.
برای مطالعه مطالب بیشتر در زمینه تاریخ لطفا کلیک فرمایید: