کد خبر: 3375
جمعه 10 فروردین 1403 - 13:10
جمعه 10 فروردین 1403 - 13:10

بیوگرافی و زندگینامۀ دکتر آذر اندامی باکتری‌شناس و کاشف واکسن شبه وبای التور در ایران

بیوگرافی و زندگینامۀ دکتر آذر اندامی باکتری‌شناس و کاشف واکسن شبه وبای التور در ایران

سوفیانیوز: دکتر آذر اندامی، یکی از شخصیت‌های برجسته در تاریخ علم و پزشکی ایران بود. وی در دوران عمر خود، خدمات ویژه‌ای به علم و بهداشت عمومی ایران ارائه داد. او نه تنها به ایجاد واکسنی موثر برای بیماری وبا کمک کرد بلکه به عنوان یک استاد و مربی نیز دانشجویان و جوانان زیادی را در زمینه‌های علمی و تحقیقات پزشکی آموزش داد.



خلاصه بیوگرافی


نام: آذر

نام خانوادگی: اندامی

تاریخ تولد: 16 آذر 1305

تحصیلات: دکتری پزشکی دانشگاه تهران- باکتری‌شناسی پاریس

محل تولد: رشت

ملیت: ایرانی

پیشه: پزشک و محقق انستیتو پاستور ایران

همسر: دکتر منصور خلعتبری

فرزندان: آذرمیدخت، میترا و آرش

وفات: 28 مرداد 1363

آذر اندامی

زندگی شخصی و خانواده


آذر اندامی فرزند چهارم و تنها دختر خانواده بود. مقطع ابتدایی را در دبستان بانوان رشت، با یک سال جهش تحصیلی سپری کرد. پس از فارغ‌التحصیلی از دبیرستان فروغ به اصرار پدر به دانشسرای مقدماتی رشت رفت و در سال 1324 مدرک گرفت. وی در سال 1325 در وزارت فرهنگ استخدام و معلم شد. زمانی که مشغول به کار بود در سال 1329 توانست با امتحان متفرقه دیپلم طبیعی خود را دریافت کند.

همسر: دکتر منصور خلعتبری
فرزندان: آذرمیدخت ( کارشناس ژئوفیزیک) ، میترا ( پرستار) و آرش (مهندس معمار) که هر سه مقیم فرانسه هستند.

او مبتلا به تومور مغزی شد و در 28 مرداد سال 1363 به دلیل آمبولی ریه که از عواقب بیماری‌اش بود دار فانی را وداع گفت.

آذر اندامی

آذر اندامی

تحصیلات


آغاز زندگی آموزشی دکتر آذر اندامی به تحصیل در دانشگاه تهران باز می‌گردد. او در سال 1337 توانست مدرک دکترای پزشکی خود را دریافت کند. سپس دوره تخصصی زنان و زایمان را گذراند و پس از پایان آن به وزارت بهداری منتقل شد و در انستیتو پاستور ایران کار کرد.

او توانست طرح پژوهشی در زمینه ‌باکتری‌شناسی عفونت‌های بیمارستانی را انجام دهد و نتیجه زحمات خود را در مجله‌های معتبر دنیا به چاپ برساند. به دنبال اتمام تحصیلات پزشکی در ایران، با استفاده از بورس تحصیلی انستیتو پاستور ایران، به فرانسه رفت تا در دانشگاه پاریس تحصیلات خود را ادامه دهد. در سال 1346 مدرک باکتری‌شناسی گرفت و در 1353 دانشنامه تخصصی علوم آزمایشگاهی بالینی را دریافت نمود.

آذر اندامی

زندگی اجتماعی


در سال‌هایی که در ایران و کشورهای منطقه وبا بسیاری را می‌کشت، در آن زمان تنها مرکز تهیه واکسن در ایران انستیتو پاستور بود که تمام امکانات آن در اختیار آزمایشگاه میکروب شناسی قرار گرفت و کارکنان مرکز با ریاست آذر اندامی شروع به کار کردند و سرانجام وی توانست واکسن وبای التور را بسازد و از بروز فجایع هولناک و دردآور در ایران جلوگیری کند. دکتر آذر اندامی با واکسن مرغوب، به مبارزه با این بیماری پرداخت و افزون بر تامین نیاز کشور آن را به کشورهای همسایه روانه کرد و به همین سبب به معاونت بخش میکروب شناسی و سپس به ریاست بخش وبا و دیفتری رسید و به پاس کارها و تلاش شبانه‌روزی‌اش، نشان علمی به او اعطا شد.

در 1357 سال ‪بازنشسته شد. پس از بازنشستگی مسئول آزمایشگاه بیمارستان باهر بود. پس از مدتی در مطب همسر خود در تقاطع خیابان هفت چنار و حسام‌الدین (حسام‌السلطنه) در جنوب شهر به مداوای بیماران زنان و زایمان مشغول شد

مسئولیت و مقام ها:

  • معلم

  • کار در انستیتو پاستور

  • معاون بخش میکروب شناسی

  • رییس بخش وبا و دیفتری

  • مسئول آزمایشگاه بیمارستان باهر

  • مداوای بیماران زنان و زایمان

افتخارات


  • تنها زن ایرانی بود که نامش بر سیاره زهره نقش بست.

  • به پاس کارها و تلاش شبانه‌روزی‌اش ، نشان علمی به او اعطا شد.

  • به افتخار خدمات دکتر آذر اندامی در محله دیلمان گلسار رشت بلواری به اسم ایشان نامگذاری شد و تندیسی از او در سال 1398 در ابتدای این بلوار نصب گردید.

آذر اندامی