سوفیانیوز
سوفیانیوز: حسین الهی قمشهای متولد 14 دی 1318 در تهران است. فارغالتحصیل لیسانس، فوق لیسانس و دکترای رشته الهیات و معارف اسلامی از دانشگاه تهران میباشد.
نام : حسین محیالدین
نام خانوادگی : الهی قمشهای
تاریخ تولد : 14 دی 1318
تحصیلات : دکتری ادبیات و معارف اسلامی از دانشگاه تهران
محل تولد: تهران
محل زندگی: تهران
ملیت: ایرانی
پیشه: نویسنده- مترجم- مدرس دانشگاه- فیلسوف، عارف و مفسر
همسر: پروین زندی
فرزندان: شاهد و شادی
حسین الهی قمشهای در روز 14 دی سال 1318 شمسی و در شهر تهران به دنیا آمده است. این فرد یک فیلسوف بسیار معروف است که تقریباً تمامی ایرانیان این فرد را میشناسند و با نظرات او آشنایی دارند. این فرد در کنار کار کردن در زمینه فلسفه در حوزه ترجمه و تفیسر قرآن نیز کار میکند و در همین زمینه تدریس مینماید. او دارای لیسانس، فوق لیسانس و همچنین مدرک دکتری رشته ادبیات و معارف اسلامی میباشد و به همین دلیل به صورت کامل میتواند در این حوزه استادی ماهر باشد که دانشجویانش بتوانند بهترین اطلاعات را از او دریافت کنند.
پدر دکتر الهی قمشهای (با نام کامل حسین محیالدین الهه قمشهای) آیتالله مهدی قمشهای میباشد و مادر او طیبه تربتی نام دارد. مادر دکتر الهی قمشهای نویسندهای ادبی مطرح در تهران میباشد و میتوانید تصور کنید که این فرد از همان دوران کودکی در فضایی کاملا ادبی بزرگ شده است.
البته باید در رابطه با خانواده دکتر الهی قمشهای به این موضوع نیز اشاره کنیم که او یک خواهر و برادر دیگر نیز دارد. برادرش مرتضی نام داشته و مهدیه نام خواهر اوست. البته اتفاقی ناگوار برای دکتر الهی قمشهای در تاریخ 19 تیر 1395 اتفاق افتاد. در این تاریخ، این دکتر فیلسوف، خواهر خود را از دست داد.
همسفر دکتر الهی قمشهای، خانم پروین زندی میباشند. خانم زندی دارای دکتری علوم و صنایع غذایی بوده و همچنین یکی از اساتید مطرح دانشگاه تهران هستند و در این همین دانشگاه با دکتر الهی قمشهای آشنا شدند.
حاصل و ثمره این ازدواج پسری به نام شاهد و دختری به نام شادی است که راه پدر و مادر خود را در پیش گرفتند و در میسر آنها حرکت میکنند.
این فرد از همان دوران کودکی نسبت به یادگیری علاقه زیادی داشت و به همین دلیل در همان دوران، تحصیلات حوزوی (مانند درس اخلاق، کلام، فقه، منطق و…) را از پدر خود آموخت. زمانی که دکتر الهی قمشهای 7 سال داشت دوران دبستان خود را آغاز کرد و به مدرسه دانش رفت. بعد از این دوران وارد دبیرستان حوزه علمیه تهران با نام مروه آموزش شد و نهایتاً در سال 1336 (وقتی 18 سال داشت) از این مدرسه فارغ التحصیل شده وارد دانشگاه تهران شد و تا مقطع دکتری در رشته ادبیات و معارف اسلامی در همین دانشگاه ماند و مدرک خود را در نهایت از دانشگاه تهران دریافت کرد.
این فرد سرشناس در کنار تحصیلات مدسه و دانشگاه خود، به یادگیری زبانهای مختلف نیز مشغول شد و در همین راستا زبانهای انگلیسی، عربی و فرانسوی را به صورت کامل آموزش دید و به آنها به صورت کامل مسلط شد.
زمانی که دکتر الهی قمشهای فوق لیسانس خود را از دانشگاه تهران دریافت کرد، به عنوان استاد در همین دانشگاه مشغول به کار شده و توانست تدریس را آغاز کند و این موضوع به دلیل علم زیاد این دکتر بود.
بعد از اینکه توانست مدرک دکتری خود را دریافت کند، با مراکز عالی آموزشی دیگر نیز شروع به همکاری کرد و حتی در دانشگاههای کشورهای دیگر نیز به عنوان استاد پروازی کار میکرد. این تماماً به این دلیل بود که تمامی دانشگاهها دوست داشتند تا از علم این فرد استفاده کنند و آن را در اختیار دانشجویان خود قرار دهند.
زمانی که دکتر الهی قمشهای 40 سال داشت (یعنی در سال 1358)، به مدت یک سال به عنوان رئیس کتابخانه ملی ایران کار کرد و در این زمینه توانست به خوبی این کتابخانه را اداره نماید ولی این فرد همیشه به ترجمه و تألیف علاقه خیلی بیشتری داشت و به همین دلیل بعد از یک سال از کار خود استعفا دارد و به کاری که علاقه داشت یعنی ترجمه و تألیف کتابهایی در حوزه زمین شناسی، عرفان و ادبیات پرداخت.
دکتر الهی قمشهای دارای سخنرانیهای زیادی در زبانهای فاسی و انگلیسی است و همه آنها به صورت متنی نیز منتشر شدهاند ولی به جز این موارد، اولین کتاب دکتر الهی قمشهای در سال 1366 و دقیقاً زمانی که 48 سال داشت منتشر شد.
نام این کتاب گزیده فیه مافیه مولانا است و در زمان انتشار آن مورد استقبال تعداد زیادی از افراد علاقهمند به این حوزه قرار گرفت. همچنین در سال 1373 دکتر الهی قمشهای کتابی دیگر با نام گزیده منطقالطیر عطار منتشر کرد که مانند کتاب اول مورد استقبال قرار گرفت.
دکتر الهی قمشهای همیشه این موضوع را گفته است که هموار در کتابها و کارهای خود از تعلیمات افرادی مانند حضرت علی (ع)، فردوسی، سعدی، حافظ، ابن سینا، مولانا، خواجه نصرالدین طوسی، افلاطون و … الهام گرفته است و همواره در زندگی خود نیز منش این افراد را الگو قرار داده است.
کتابهای 365 روز با سعدی، 365 روز در صحبت شکسپیر، 365 روز با ادبیات انگلیس در قلمرو زرین، 365 روز در صحبت مولانا و 365 روز در صحبت قرآن منتشر شده است.
الهی قمشهای دارای تألیفات و ترجمههای متعددی است. مجموعهای از سخنرانیهای او که به زبانهای فارسی و انگلیسی در سازمانها و دانشگاههای داخل و خارج ایران ایراد شده، به صورت نوارهای صوتی و تصویری در زمینههای متنوع عرفان، ادبیات و هنر عرضه شده است. گزیده فیهمافیه (مقالات مولانا)، تلخیص و شرح، گزیده منطقالطیر (عطار)، شرح گلشن راز (شیخ محمود شبستری)، ترجمه گزیده سخنان شکسپیر، مقالات، پیامبر، کیمیا (مجموعهٔ مقالات، ترجمهها،...) 5 جلد، آن خردمند دیگر قرآن بزرگ، قرآن دو جلدی (عربی و فارسی)، مقدمه، تصحیح و شرح دیوان حافظ، طلب، مائدههای فرهنگی، کتاب فصلنامه چلیپا، کتاب نغمه حسینی، تصحیح دیوان حافظ، بررسی آثار ترجمهشده اسلامی به زبان انگلیسی و گزیده شاهنامه از جمله آثار مکتوب استاد قمشهای به شمار میرود. مقالات استاد قمشهای کتابی است در قالب چند مقاله خرد و کلان که نویسنده در آنها کوشیده از هر دری سخن براند و به فراخور حال نیز در لابهلای مطالب ابیات بسیار زیادی را از هر جایی شاهد بیاورد. این مقالات گاهی به حافظ و شعر او اختصاص یافته است و گاهی خیام و شکسپیر و شیخ محمود شبستری و عطار و دیگران را در بر میگیرد.