سوفیانیوز
سوفیانیوز: مونا جراحی یکی از دانشمندان مطرح در حوزه اپتیک است و در دانشگاههای مطرح آمریکا مدارج علمی را طی کرده است. او هماکنون با سمت استاد تمام در دانشگاه کالیفرنیا لسآنجلس مشغول به کار است. جوایز ارزشمند و متعددی که مونا جراحی در طی این سالها به نام خود ثبت کرده است، او را به یکی از موفقترین ایرانیهای دنیا تبدیل کرده است.
نام: مونا
نام خانوادگی: جراحی
تاریخ تولد: 11 دی 1357
تحصیلات: مهندسی الکترونیک صنعتی شریف و دکتری مهندسی برق دانشگاه استنفورد آمریکا
محل تولد: تهران
محل زندگی: آمریکا
ملیت: ایرانی
پیشه: استاد دانشگاه کالیفرنیا
همسر: ندارد
فرزندان: ندارد
مونا جراحی در 1 ژانویه 1979 میلادی (11 دی 1357 شمسی) در تهران متولد شد. هماکنون بهعنوان استاد دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس فعالیت دارد. زمینه تحقیقاتی او مطالعه مواد جدید، الکترونیک موج تراهرتز و میلیمتر، فوتونیک مایکروویو، تصویربرداری و سیستمهای طیفسنجی است.
جراحی در سال 1392 به دلیل فعالیتهای نوآورانه در زمینه اپتوالکترونیک تراهرتز مفتخر به دریافت جایزه ریاست جمهوری ایالاتمتحده برای دانشمندان و مهندسان از سوی «باراک اوباما»، رئیس جمهور وقت این کشور شد. این جایزه به اختصار «PECASE» نام دارد.
مونا جراحی تا اکنون هیچ ازدواج و یا رابطه ای با شخصی نداشته است و هیچ شایعهای در این مورد به گوش نمیرسد.
مونا جراحی در سال 1374 در المپیاد ملی فیزیک ایران موفق به کسب مدال نقره شد. او در هنرستان به رشته برق علاقمند شد و به واسطه معدل و رتبه عالی اش در کنکور، توانست به دانشگاه صنعتی شریف راه پیدا کند. مونا جراحی توانست با معدل عالی از این دانشگاه و در سن 21 سالگی مدرک کارشناسی خود را در رشته مهندسی برق کسب کند.
مونا جراحی به واسطه علاقه اش به مهندسی برق برای ادامه تحصیل به آمریکا سفر کرد. او برای ادامه تحصیل به شهر سانفرانسیسکو رفت تا در دانشگاه استنفورد به تحصیل مشغول شود.
مونا جراحی مدرک کارشناسی ارشد خود را در سال 2003 میلادی (1382 شمسی) از این دانشگاه کسب کرد. اما او قصد داشت تا به واسطه اخذ مدرک دکتری، استاد دانشگاه شود. بنابراین مجددا تحصیلات خود را ادامه داد تا بتواند به هدف خود دست پیدا کند.
او در سال 2007 میلادی (1386 شمسی) مدرک دکتری خود را در رشته مهندسی الکترونیک از دانشگاه استنفورد اخذ کرد. لازم به ذکر می باشد که دانشگاه کالیفرنیا برکلی میزبان تحصیلات پسا دکتری مونا جراحی میباشد.
مونا جراحی در سالهای 1387 و 1388 بهعنوان محقق دوره فوق دکتری در دانشگاه کالیفرنیا، برکلی به مطالعات خود ادامه داد. پس از پایان دوره فوق دکتری، او در سالهای 1388 تا 1393 بهعنوان استادیار در دانشگاه «میشیگان آن آریور» مشغول به کار شد. پس از آن، مونا جراحی به دانشگاه «UCLA» رفت و برای مدت 4 سال در سمت دانشیاری مشغول تدریس شد. او از سال 1398 تاکنون با سمت استاد تمام در این دانشگاه در گروه مهندسی برق و کامپیوتر فعالیت میکند. تمرکز مونا جراحی و همکارانش در این دانشگاه بر روی کاهش محدودیتهای دستگاههای تراهرتز و امواج میلیمتری است.
مونا جراحی هماکنون عضو مؤسسه مهندسین برق و الکترونیک «IEEE»، انجمن نوری آمریکا «OSA»، انجمن فیزیک آمریکا «APS» و همچنین عضو افتخاری موسسه «HKN» است.
مونا جراحی هماکنون در زمینه ساختارهای چاههای کوانتومی مطالعه میکند. او همچنین مشغول توسعه دستگاههای الکترونیکی و اپتوالکترونیک فوق سریع است.
سیستمهای یکپارچه که برای سنجش امواج تراهرتز و میلیمتری و همچنین تصویربرداری به کار برده میشوند، از دیگر مواردی هستند که این دانشمند ایرانی روی آنها مطالعه میکند. او همچنین روی مفاهیمی نوآورانه همانند پلاسمونیک نیز تحقیق میکند.
مونا جراحی تاکنون سهم قابلتوجهی در توسعه الکترونیک فوق سریع و نوری داشته است. نتایج تحقیقات او تاکنون در ییش از 150 نشریه بینالمللی به چاپ رسیدهاند. او تاکنون در 120 سخنرانی در نقاط مختلف دنیا مطالعات خود را شرح داده است.
جراحی در یکی از سخنرانیهای خود در مورد زمینه تحقیقاتی خود گفته است: «تحقیقات درزمینه تراهرتز نیاز به دانش در زمینههای مختلف دارد. درحقیقت این یک زمینه تحقیقاتی بین رشتهای است. فیزیک، فوتونیک، فیزیک دستگاههای نیمه هادی و حتی شیمی همگی در تحقیقات تراهرتز نقش دارند. پیشرفتهای اخیر در فناوری مانند لیزرهای با کارایی بالا، ابزارهای پیشرفته نانو و الگوریتمهای قدرتمند تصویربرداری و همچنین طیفسنجی تعدادی از موانع درزمینه تحقیقات تراهرتز را از بین برده است. این امر شانس ارائه موفق فناوری تراهرتز به عموم مردم را افزایش میدهد. این فناوری در کنترل کیفیت محصولات صنعتی و دارویی، تصویربرداری پزشکی، مطالعات جوی و اکتشافات فضایی کاربرد دارد.»
به دلیل ماهیت میان رشتهای تحقیقات تراهرتز، همکاری با دیگر موسسهها و دانشگاهها امری ضروری است. مونا جراحی در ادامه صحبتهای خود بیان کرد: «درک این نکته مهم است که یک فرد هرگز تمام پیشینه و دانش لازم برای موفقیت در یک زمینه علمی را نخواهد داشت. یافتن همکاران و حفظ ارتباط با آنها امری ضروری است تا بتوان در این موضوع میان رشتهای مقالات ارزشمندی به چاپ رساند.»
کسب جایزه Spie Harold E. Edgerton در اپتیک با سرعت عالی در سال 2022 میلادی (1401 شمسی)
کسب جایزه IET A Harvey در رشته تحقیقات مهندسی در سال 2021 میلادی (1400 شمسی)
کسب جایزه نوآوری کاتالیزور کودکان در سال 2020 میلادی (1399 شمسی)
کسب جایزه نوآوری ها در علم نظارتی از صندوق باروز ولکام در سال 2019 میلادی (1398 شمسی)
کسب جایزه دستاورد های دانش آموختگان دانشگاه صنعتی شریف در سال 2018 میلادی (1397 شمسی)
کسب جایزه تحقیقات بنیادی Okawa در سال 2017 میلادی (1396 شمسی)
کسب جایزه واتانبه در تحقیقات از داشنکده مهندسی و علوم کاربردی از دانشگاه کالیفرنیا در سال 2017 میلادی (1396 شمسی)
کسب جایزه محبوب مکانیک در سال 2016 میلادی (1395 شمسی)
کسب جایزه دانش آموختگان ممتاز دانشگاه صنعتی شریف در سال 2015 میلادی (1394 شمسی)
کسب جایزه تحقیقاتی بنیاد الکساندر فون هومبولت فردریش ویلهلم بسل در سال 2015 میلادی (1394 شمسی)
کسب جایزه دستاورد برجسته لات شافای از طرف انجمن آنتن ها و انتشار در سال 2015 میلادی (1394 شمسی)
کسب جایزه شغلی اولیه شورای نانوتکنولوژی IEEE در فناوری نانو در سال 2014 میلادی (1393 شمسی)
کسب جایزه مهندس جوان برجسته انجمن نظریه و تکنیک های مایکروویو IEEE در در سال 2014 میلادی (1393 شمسی)
کسب جایزه شغلی اولیه ریاست جمهوری برای دانشمندان و مهندسان 2013 میلادی (1392 شمسی)
کسب جایزه مرز های مهندسی بنیاد گرینگر از آکادمی ملی مهندسی در سال 2013 میلادی (1392 شمسی)
کسب جایزه پژوهشگر جوان از دفتر تحقیقات ارتش در سال 2012 میلادی (1391 شمسی)
عضویت و همکاری در مؤسسه مهندسین برق و الکترونیک IEEE
عضویت و همکاری با مؤسسه فیزیک IOP
عضویت و همکاری با انجمن نوری آمریکا OSA
عضویت و همکاری با انجمن بین المللی مهندسان نوری SPIE
عضویت و همکاری با انجمن فیزیک آمریکا APS
عضویت و همکاری با انجمن آمریکایی برای پیشرفت علم AAAS
عضویت در هیئت مشاوران تحریریه APL
ریاست کنفرانس فوتونیک THS
عضویت هیئت تحریریه مجله امواج فروسرخ و تراهرتز
عضویت موقت کیمته برنامه فنی امواج فروسرخ، تراهرتز و میلی متری
عضویت کمیته برنامه فنی سمپوزیسم ماکرووویو در بین الملل
مؤسس و معاون فعالیتهای فنی انجمن فوتونیک در شهر میشیگان واقع در آمریکا