سوفیانیوز
سوفیانیوز: پروفسور رامز وقار شاگرد اول رشته مهندسی شیمی دانشگاه تهران و پدر متالوژی ایران با بیش از 35 مقاله در مجلات داخلی و خارجی دارای چندین عنوان کتاب در حوزه تخصصی خود است که بارها کتب وی به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و کتاب برتر دانشگاه تهران انتخاب شده است.
نام: رامز
نام خانوادگی: وقار
تاریخ تولد: 1310
تحصیلات: دکتری مهندسی متالورژی
محل تولد: تفلیس
محل زندگی: تهران
ملیت: ایرانی
پیشه: استاد دانشگاه فنی
همسر: اطلاعاتی در دست نیست
فرزندان: اطلاعاتی در دست نیست
وفات: 4 مرداد 1399
دکتر رامز وقار در سال 1310 در تفلیس متولد شد و با تغییر رژیم شوروی سابق به آنها اعلام شد یا باید به تابعیت آنجا در بیایند و یا این کشور را ترک کنند که خانواده وی راهی ایران شدند و رامز تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در تهران گذراند و دوره متوسطه را در دبیرستان البرز سپری کرد.
پروفسور رامز وقار، استاد برجسته و پیشکسوت دانشکده فنی دانشگاه تهران و پدر متالورژی ایران، روز شنبه 4 مردادماه 99 درگذشت.
دکتر رامز وقار پس از فراغت از تحصیل در رشته مهندسی شیمی با اخذ بورس شاگرد اولی برای ادامه تحصیل راهی دانشگاه پلیتکنیک بروکسل بلژیک شد و تحصیلات خود را در زمینه مهندسی متالورژی تا مقطع دکتر ادامه داد.
وی سال 1340 به ایران بازگشت و به عنوان نخستین استاد کشور با تحصیلات متالورژی تدریس در دانشکده فنی را با سمت دانشیاری آغاز کرد.
سال 47 گروه مهندسی متالورژی در دانشکده فنی تاسیس شد که دکتر وقار از بانیان این اتفاق بود و برای مدتی مدیریت گروه متالورژی را بر عهده گرفت. ایشان سال 1354 با خواست خود بازنشسته شد. همچنین استاد تا سال 1358 به عنوان مشاور عالی شرکت ملی ذوب آهن ایران فعالیت داشت. عضویت در مدیریت سازمان گسترش، مدیریت عامل کارخانه ماشینسازی اراک و مدیریت کارخانه آلومینیوم سازی اراک از جمله مسئولیتهای ایشان تا سال 1360 بود.
تأسیس شرکت مهندسان مشاور معدنکاو در سال 1360، عضویت در کمیسیون صنعت شورای عالی پژوهش کشور در سال 1361، ارائه مشاوره به واحدهای بزرگ صنعتی و تدریس بعضی از دروس گروه مهندسی متالورژی و مواد از سال 1362 از دیگر خدمات وی بود.
گواهینامههای تخصصی در متالورژی آهن، متالورژی فلزات غیر آهنی، شناسایی مواد فلزی، الکترو شیمی، الکترومتالورژی و فرآوری مواد معدنی از دانشگاه بروکسل (1957)، دیپلم علوم تجربی در رشته متالورژی از دانشگاه بروکسل (1960)، طی دوره کوتاه مدت شش ماهه عیار کردن مواد معدنی در دانشگاه پاریس (1967) و طی دوره کوتاه مدت شش ماهه متالورژی اورانیوم و مواد رادیواکتیو از مرکز انرژی اتمی فرانسه 1969 از دیگر مدارج علمی تخصصی استاد وی بوده است.
دکتر وقار از اعضای قدیمی و پیشکسوت کانون فنی بوده و در سال 1385 از سوی این کانون به عنوان مهندس برجسته معرفی شد.
برخی از تألیفات پروفسور وقار عبارتند از: تهیه مواد معدنی و فرآوری مواد معدنی، فناوری میکروبی در متالورژی، آماده سازی بار کورههای تولید آهن و فولاد، متالورژی مس، هیدرومتالورژی، بیوتکنولوژی (کاربرد میکروارگانیسمها در صنعت متالورژی) و بیش از 35 مقاله علمی. کتابهای وی بارها به عنوان کتاب سال برگزیده شده بود.
پروفسور وقار به دلیل فعالیت علمی در زمینه متالورژی، پدر متالورژی ایران لقب گرفته بود. پروفسور وقار علاوه بر تدریس در عرصه صنعت نیز فعالیت چشمگیری داشت. از آن جمله میتوان به این موارد اشاره کرد: کارمند شرکت کل معادن و ذوب فلزات در معادن انارک، اشتغال در معادن نخلک وابسته به شرکت کل معادن و فلزات، رئیس اداره کل ساختمان دانشگاه تهران، مشاور عالی شرکت ملی ذوب آهن ایران، عضو هیات مدیره گروه صنایع فلزی سازمان گسترش، مدیرعامل ماشین سازی اراک و سپس آلومینیوم سازی اراک، مشاور مرکز تحقیقات شرکت ملی صنایع مس ایران.