سوفیانیوز
سوفیانیوز: دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو از ثبت جندی شاپور در نوامبر 2017 خبر داد . دانشگاه جندی شاپور که اکنون تنها بقایایی از آن در اطراف شهر دزفول برجای مانده و 1750 سال پیش درعصر ساسانیان بنا شده بود طبق تایید یونسکو در سوم نوامبر 2017 قدیمیترین دانشگاه جهان اعلام شد.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، بر روی در ورودی دانشگاه جندی شاپور باستان جمله «علم و فضیلت برتر از زور بازو و شمشیر است» هک شده بود که این نشان دهنده تمدن ایران از دیرباز است.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکوی ایران، فرق انسان و حیوان را در تولید علم و فرهنگ دانست و گفت: آموزش، علم و فرهنگ آنقدر مهم است که اساس تاسیس یونسکو نیز در همین راستا بوده است.
تاکنون 9 اثر مکتوب در برنامه حافظه جهانی، 10 اثر معنوی در فهرست میراث معنوی جهانی، 33 نفرازمشاهیر درفهرست بزرگداشت مشاهیر جهانی، 20 بنا و محوطه تاریخی را در میراث فرهنگی و یک اثرطبیعی را در فهرست میراث طبیعی جهان داریم و این ظرفیت عظیم ایران را به جهانیان نشان می دهد.
تاریخچه دانشگاه جندی شاپور
اردشیر بابکان معتقد بوده است ایران برتری خود را باید به یاری شمشیر و دانش بدست آورد به همین دلیل افرادی را به چین، هند، یونان، روم، اسکندریه، انطاکیه و نقاط دیگرجهان فرستاد تا کتابهای پراکنده علمی آن زمان را گردآوری کنند و برای بررسی و ترجمه به ایران بیاورند. او همچنین گروهی از کارشناسان و دانشمندان دربار را برای بازدید و نقشه برداری از کلیه حوزههای علمی و مدارس بزرگ جهان به یونان، روم ، انطاکیه، اسکندریه و هند گسیل داشت تا مقدمات تأسیس مدرسه ای عظیم را در ایران فراهم آورد. این اقدامات اساسی و بنیادی در واقع برای ساخت دانشگاه بزرگی به نام دانشگاه جندی شاپور بود ولی اجل مهلتش نداد که خود آن را تأسیس و افتتاح نماید.
شاپور اول پادشاه ساسانی فرزند اردشیر بابکان در سال 260 میلادی با شکست امپراطور بزرگ والریانس بر کشور روم فاتح و فرمانروا میشود. شاهنشاه فاتح ایران دستور می دهد برای عده کثیری از رومیان صاحب فنون وذصنعت و دانشمندان علوم از قبیل فلسفه و طب و پیشوایان مذهبی که بنا به روایات تاریخی به ایران پناهنده شده اند در هیجده کیلومتری جنوب شرقی دزفول و پنجاه کیلومتری شمال غربی شوشتر شهری بنا شود که این شهر بنام گندی شاپور یا جندی شاپورنامگذاری شد.
در واقع مقدمات تأسیس دانشگاه جندی شاپور را اردشیر بابکان نخستین شاهنشاه ساسانی فراهم آورده و پس از او فرزند برومندش شاپور رسماً آن را افتتاح نموده است .شاپور پس از تأسیس و افتتاح دانشگاه جندی شاپور کتابهای علمی نجوم ، پزشکی ، ریاضیات ، فلسفه و حکمت موجود در هند و یونان و دیگر نقاط را گردآوری نمود.
نیم قرن بعد شاپور دوم گندی شاپور را پایتخت خود قرار داد و بر توسعه همه جانبه آن همت گماشت . او هنگامی که زنو امپراطور روم مرکز علمی بزرگ شهر را تعطیل کرد دانشمندان نسطوری آن جا را با آغوش باز پذیرفت و پزشکان آن را به گندی شاپور فرستاد . این مهاجرت در انتقال میراث فرهنگی یونان به گندی شاپور اهمیت به سزایی داشت.
در سال 531 میلادی خسرو انوشیروان که علاقه وافری به علوم و دانشمندان داشت به سلطنت رسید و اهتمام وافری در توسعه مدرسه پزشکی و بیمارستان جندی شاپور به خرج داد. او پزشکان یونانی و رومی را برای آموزش و پژوهش در جندی شاپور دعوت کرد و بروزیه را جهت آموختن طب سنتی هند به آن دیار فرستاد و هنگامی که دانشگاه آتن در زمان ژوستیتین (امپراتور روم) تعطیل شد دانشمندان آن را با آغوش باز پذیرفت.
در سال 651 میلادی و در اواخر عصر ساسانی شهر جندی شاپور تسلیم سپاه اسلام شد و در سال 148 هجری منصور خلیفه عباسی، رییس بیمارستان گندی شاپور (جورجیس ابن بختیشوع) را جهت معالجه خود به بغداد فرا خواند که پس از آن به تدریج با مهاجرت پزشکان به بغداد مدرسه طب و بیمارستان گندی شاپور رو به افول گذاشت و تعطیل شد.
پس از 12 قرن فترت، دانشگاه جندی شاپوردرسال 1334 شمسی در شهر اهواز مرکز استان خوزستان با تاسیس دانشکده کشاورزی و سپس دانشکده پزشکی تجدید حیات نمود.
در سال 1348 شمسی بیمارستان آموزشی جندی شاپور آموزش بالینی خود را آغاز نمود و از سال 1365 شمسی این دانشگاه به دانشگاه علوم پزشکی اهواز (دارای 8 دانشکده) و دانشگاه شهید چمران اهواز (دارای 13 دانشکده) تقسیم شد.
در سال 1383 شمسی نیز اسم دانشگاه علوم پزشکی اهواز به (دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز) تغییر یافت.