کد خبر: 5845
دوشنبه 21 خرداد 1403 - 16:36
دوشنبه 21 خرداد 1403 - 16:36

گرمای تابستان را با کولر یا بدون کولر بگذرانیم؟

گرمای تابستان را با کولر یا بدون کولر بگذرانیم؟

سوفیانیوز: باد کولر گرما را دور می‌کند و احساس طراوت و سرزندگی به فرد می‌دهد، اما این احساس خوب عواقب منفی پنهان شده نیز دارد.

به گزارش گروه علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، دستگاه‌های تهویه مطبوع برای آن دسته از افرادی که آسم و آلرژی دارند، مناسب نیست، زیرا ورود گردوغبار از طریق سیستم فیلتر برای مبتلایان به آلرژی رنج‌آور است. سیستم تهویه مطبوع با خشک کردن رطوبت و جریان هوای خنک از گردش هوای گرم در فضای داخلی جلوگیری می‌کند، از این رو اجازه نمی‌دهد گرمای بیش از حد روز‌های بهار و تابستان را تحمل کنیم، اما با این حال کولر‌ها مشکلاتی هم دارند.

بر اساس آخرین تحقیقات انجام شده روی افراد بالای 60 سال، استفاده از باد کولر در هوای گرم نقش خاصی در کاهش دمای درونی بدن آن‌ها ایفا نمی‌کند. نکته جالب توجه این است که در این گروه سنی هر ده دقیقه نشستن مقابل باد کولر موجب افزایش دمای درونی بدن آن‌ها می‌شود. به همین خاطر حتی اگر این افراد هشت ساعت در طول روز را در معرض باد کولر باشند باز هم احساس گرما می‌کنند.

اگرچه کولر‌ها یک راه حل خوب برای فرار از گرمای طاقت فرسای تابستان هستند؛ ولی بنا بر آخرین یافته‌های به دست آمده، بهترین گزینه برای سالمندان دوری کردن از این وسیله است. در واقع، نشستن مقابل باد کولر در هوای بسیار گرم هیچ کمکی به خنک شدن سالمندان نمی‌کند و حتی در مواردی موجب افت سیستم ایمنی بدن و افزایش دمای بدن آن‌ها می‌شود.

باد کولر و سردرد
بسیاری از کارمندانی که زیر باد کولر کار می‌کنند، بعد از آنکه محل کارشان را ترک می‌کنند اغلب احساس خستگی بیش از حد، سردرد و ضعف عمومی می‌کنندکه این علائم، بعد از ترک ساختمان و درهوای آزاد از بین می‌رود. این علائم را «سندرم ساختمان بیمار» می‌گویندکه باد کولر علت اصلی این سندرم عنوان می‌شود.

در تحقیقی که سال 2004 در مجله بین‌المللی اپیدمیولوژی منتشر شده است، محققان ادعا می‌کنند افرادی که در ساختمان‌های اداری با سیستم تهویه مطبوع مرکزی فعالیت می‌کنند، نسبت به کسانی که در محل کارشان سیستم تهویه مطبوع مرکزی وجود ندارد، بیشتر احساس بیماری می‌کنند.

این محققان توصیه می‌کنند برای جلوگیری از سندرم ساختمان بیمار، لازم است کارمندان هر چند ساعت یک بار داخل محوطه ساختمان را ترک کنند و با تنفس در هوای آزاد، دمای درجه حرارت بدنشان را متعادل نگه دارند.

باد کولر و پادرد
به‌طور کلی، زمانی که فرد برای مدت طولانی در معرض باد‌های سرد قرار بگیرد، ممکن است دچار اسپاسم یا گرفتگی عضلانی شود، یا درد‌های مفصلی و استخوانی او تشدید شوند. این مشکل برای افرادی که مبتلا به بیماری‌های روماتیسمی هستند یا برای کسانی که به علت تجربه شکستگی‌هایی در دست و پایشان، عمل جراحی شده‌اند و پلاتین در بدن آن‌ها کار گذاشته است، بیشتر و شدیدتر اتفاق می‌افتد.

معمولا هرچه رطوبت باد سرد بیشتر باشد، مشکلات مفصلی، استخوانی و گرفتگی‌های عضلانی هم بیشتر می‌شوند. به همین دلیل هم افراد سالمند یا کسانی که مشکلات روماتیسمی دارند، زمانی که در معرض باد کولر آبی قرار می‌گیرند، بیشتر از زمانی که در معرض باد پنکه یا حتی در مواردی کولر‌های گازی قرار گرفته‌اند، احساس درد و ناراحتی در عضلات و استخوان‌های خود می‌کنند.

ساده‌ترین و مطمئن‌ترین راه رهایی از درد‌های استخوانی، مفصلی وگرفتگی‌های عضلانی در فصل تابستان، این است که دریچه‌های کولر یا پنکه را به‌صورتی تنظیم کنید که در عین خنک شدن فضای داخل منزل یا ماشین، باد سرد مستقیم به عضلات و اندام‌های بدنتان دمیده نشود. هرچه سرما و رطوبت باد کولر بیشتر به بدن برسد، درد‌ها و گرفتگی‌های استخوان‌ها و اندام‌ها هم بیشتر خواهد شد.

خشکی پوست و باد کولر
افرادی که زمان بیشتری را در هوای سرد و خشک به سر می‌برند، پوستشان اغلب زبر و خشک می‌شود، چراکه هوای خشک و سرد منجر به از دست دادن رطوبت پوست می‌شود. این ویژگی کولر، حتی روی خشکی و شکنندگی مو‌ها نیز تأثیر منفی می‌گذارد. برای جلوگیری از این عارضه پوستی، استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده را فراموش نکنید.

مضرات روشن بودن کولر در هنگام خواب
اگر شما در مقابل کولر آبی دچار آبریزش از چشم و بینی و سرخی چشم می‌شوید یعنی یا به باد سرد و مرطوب آلرژی دارید یا به عوامل حساسیت زایی که با روشن شدن کولر آبی در هوا پخش می‌شود، حساسیت دارید. این مسئله راهی ندارد جز اینکه هرگز جلوی باد کولر نخوابید و کولر خود را تمیز نگه دارید و پوشال‌های آن را به موقع تعویض کنید.

یکی از موضوعات مهمی که در تابستان به آن باید توجه ویژه داشت، نخواباندن نوزادان و شیرخواران زیر باد کولر مستقیم است. افت دمای بدن در نوزادان می‌تواند بسیار خطرناک باشد. نوزاد را باید دور از باد کولر مستقیم و در اتاقی که دمای آن بین 24 تا 266 درجه سانتی گراد تنظیم شده خواباند.

باد کولر و خشکی چشم
میزان شیوع خشکی چشم در شهر‌هایی که دچار بحران آلودگی هوا می‌باشند بسیار چشم گیر است، لذا تدابیر مراقبتی و درمانی در عموم شهروندانی که به نوعی در معرض مواجهه با این معضل شایع می‌باشند، ضرورت دارد.