سوفیانیوز
اصطلاح هوش کلامی یا هوش زبانی را نخستین بار، هوارد گاردنر مطرح کرد. او در مدل هوش چندگانهی خود، هوشهای متنوعی را مطرح کرد که هوش کلامی یا Linguistic Intelligence یکی از آنهاست با سوفیانیوز همراه باشید تا با این هوش بیشتر آشنا شوید.
هوش کلامی یکی از هشت نوع هوشی است که «هوارد گاردنر» در کتاب خود تحت عنوان «چارچوبهای ذهن؛ نظریه هوشهای چندگانه» آن را بیان کرده است. این نوع هوش دلالت بر قدرت ذهنی افراد برای بیان کلمات دارد.
همۀ ما عبارت «من تو را دوست دارم» را به طور ناخودآگاه بلد هستیم اما افراد با هوش کلامی بالا، توانایی منحصربهفردی برای ادای کلمات و جملات دارند، آنها میگویند: «من تو را همچون قطره قطره روی برگهای سبز بهاری دوست دارم». اینجاست که این نوع هوش به شکلی متمایز خود را نشان میدهد.
هوش کلامی یا هوش زبانی (Linguistic Intelligence) توانایی استفاده از کلمات و بیان مفاهیم و افکار، هنگام صحبت کردن یا نوشتن است. به عنوان مثال، فردی با این نوع هوش میتواند در جمع صحبت کند، مفاهیم دشوار را به روش سادهای توضیح دهد یا کتاب بنویسد. احتمالا شاهد سخنرانی هایی بودید که فرد در مقابل جمعیت کثیری به راحتی سخنرانی می کند و حتی در نخستین دقایق سخنرانی آن ها را کامل مجذوب سخنان خود می کند همان چند ثانیه ابتدای صحبتشان شنونده را طوری مجذوب میکنند که با اشتیاق تک تک نکتهها، مثالها و داستان او را تا آخر دنبال کند. این افراد از هوش کلامی بالایی برخوردارند و دقیقا میدانند چه کلماتی را برای رساندن چه منظوری در گفتگو با چه کسی باید به کار ببرند.
«هوش کلامی؛ حساسیت به معنی کلمات، صداها، ریتمها، دستور زبان، لحن، نگارش و واج شناسی است. این نوع هوش که به آن هوش زبانی نیز گفته میشود، به ما این امکان را میدهد تا با افراد دیگر گفتگو کنیم و به راحتی متنی را به رشته تحریر درآوریم.»
افراد دارای هوش زبانی بالا به دلیل ویژگیها و تواناییهای خاص خود شناخته میشوند که عبارتاند از:
دایرهی واژگان غنی در زبانهایی که میدانند
لذت بردن از خواندن
عشق به کلمات
عشق به نوشتن
توانایی یادگیری سریع زبان
توانایی درک پیچیدگیها در ساختار جملات
توانایی درک آوایی و معنایی کلمات
امکان رمزگشایی از ساختار کلمات
برای تقویت هوش کلامی در خود می توانید از روش های مختلفی بهره ببرید در ادامه به چند نمونه از آن ها اشاره می کنیم:
یکی از بهترین تکنیکها، نوشتن است. برای اینکه درگیر انتخاب موضوع برای نوشتن نشوید، پیشنهاد میکنیم وقایع و اتفاقاتی که در طول روز تجربه میکنید را بنویسید. نوشتن به شما کمک میکند تا جملهبندی درستی داشته باشید و بتوانید کلمات و عبارات را در جای مناسب قرار دهید.
هوارد گاردنر معتقد است که شعر تجسم هوش کلامی است، زیرا شاعر با تسلط به واژهها و برخورداری از دایره لغات فراوان است که میتواند شعر بنویسد.
بهترین زمان نوشتن، زمانی است که از خواب بیدار میشوید و ذهن هنوز به هوشیاری کامل نرسیده است. موضوع سادهای را انتخاب کنید و به اندازه یک برگه A4 در مورد آن بنویسید.
هر چه بیشتر مطالعه کنید، میتوانید با کلمات بیشتر و جدیدتری آشنا شده و جملهبندیهای بهتری داشته باشید. بهتر است کتابهایی انتخاب کنید تا شما را به چالش بکشند و وادارتان کنند برای فهم و درک دقیق مطالب، فکر کنید. در ابتدا نیز به سراغ کتابهایی بروید که به موضوعاتشان علاقه داشته و در آن زمینه بیشتر با دیگران صحبت میکنید.
هر چه اطلاعات بیشتری در رابطه با موضوع مورد بحث داشته باشید، میتوانید به همصحبت بهتری برای دیگران تبدیل شوید. بنابراین لازم است مطالعه را به یکی از عادتهای روزانه خود تبدیل کنید تا بتوانید به نتیجه دلخواهتان برسید.
از هر فرصتی برای صحبت با دیگران استفاده کنید. در جمعهای مختلف درباره موضوعات گوناگونی صحبت میشود، اگر در آن زمینه اطلاعاتی دارید، در بحثها شرکت کنید. در این شرایط، مغز تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا به بهترین اطلاعات و پاسخها دست پیدا کنید.
شرکت در بحثها به شما کمک میکند تا:
اطلاعات خود را محک بزنید
اعتماد به نفستان را افزایش دهید
توانایی نفوذ کلام خود را بسنجید
خود را در نظر دیگران به فردی باسواد تبدیل کنید
و همواره سعی کنید اطلاعاتتان را افزایش دهید.
برای افزایش هوش زبانی در کودکان میتوانید انواع بازیهای زیر را انجام دهید:
بازی حدس بزن این چیه: وسیلهای را در دست بگیرید و از کودک بخواهید که بگوید این وسیله چیست. مثلاً از یک مداد استفاده کنید. از کودک بخواهید هر آنچه در محیط اطراف (هم خانه و هم فضای بیرون) هست را توضیح دهد.
بازی فکری: از کودک بخواهید تا حدس بزند. مثلاً به او بگویید که چند خزنده را نام ببرد؟ سعی کنید سؤالات را در راستای علائق او بپرسید.
بازی با لغات: چند کلمه را داخل کاغذ بنویسید و سپس آنها را تا کنید و از کودک بخواهید تا یکی را بردارد و در مورد آن توضیح دهد.
بازی 20 سؤالی: یک معما طرح کنید تا کودک بتواند آن را پاسخ دهد. مثلاً، بپرسید کدام میوه پوست سبز و دانههایی مشکی دارد، یا کدام حیوانها بدنشان راه راه است.
بازی با حروف: این بازی به این صورت که شما مثلاً می گویید «سیب»، کودک بای با آخرین حرف کلمه سیب که «ب» هست یک کلمه دیگر مانند «بربری» را بگوید. حال نوبت شما است که با حرف «ی» کلمهای را بیان کنید.
در حین صحبت کردن، صدای خود را ضبط کنید تا بتوانید به درستی متوجه اشتباهاتتان شوید. این کار به شما کمک میکند تا بدانید در صحبت کردن بیش از اندازه آرام صحبت میکنید و یا تند، تن صدایتان یکنواخت و خستهکننده است یا جذاب، کلمات را واضح و درست ادا میکنید یا نه، تا چه اندازه از کلمات پرکننده مانند «آآآآآ» و «اِاِاِاِاِ» استفاده میکنید و… . حتی ممکن است به این نتیجه برسید که از یک کلمه بیش از اندازه استفاده میکنید و باید آن را کنار بگذارید.
هر چه این کار را بیشتر انجام دهید و بیشتر به صدای ضبط شده خود توجه کنید، به مرور زمان میتوانید به نتایج بهتری برسید.
فایلهای صوتی که در ابتدا ضبط کردهاید را ابدا حذف نکنید. زیرا میتوانید با گذشت هفتهها و ماهها، با گوش دادن به فایلهای ضبط شده اولیه به تغییرات به وجود آمده در صحبتهایتان پی ببرید.
این تکنیک را برای تغییر صدا، سخنرانی بدون لهجه و بداههگویی نیز به کار میبرند.
اگر از این نوع هوش برخوردار هستید، ممکن است از خواندن، نوشتن داستان، نامه، شعر، روایت رویدادها و گوش دادن به مناظرات لذت ببرید. مطمئناً از بازیهای کلمهای مانند پازل جدول خوشتان میآید و حتی از صحبتهای عمومی و مکالمه در هر موضوعی لذت میبرید. احتمالا یادگیری زبانهای جدید را دوست دارید و سعی میکنید با افرادی که به زبانهای دیگری صحبت میکنند، وارد رابطه شوید.
نویسندگان، روزنامه نگاران، شاعران، آهنگسازان و سیاستمداران بزرگ به دلیل داشتن هوش کلامی بالا، شناخته شده و معروف هستند. برخی افراد مهم با هوش زبانی بالا عبارتند از:
ویلیام شکسپیر شاعر و نویسنده انگلیسی
میگل دو سروانتس نویسنده اسپانیایی
فئودور داستایوفسکی نویسنده روسی
چارلز دیکنز نویسنده انگلیسی
پابلو نرودا شاعر اهل شیلی
ارنست همینگوی روزنامه نگار و نویسنده
پریکلس سیاستمدار آتنی
وینستون چرچیل بریتانیایی
آبراهام لینکلن رئیس جمهور آمریکا
ماهاتما گاندی سیاستمدار هندی
مارتین لوتر کینگ کشیش آمریکایی
مشاغل مورد حمایت عبارتند از:
نویسنده
روزنامه نگار
مجری تلویزیون
مجری رادیو
ویراستار
استاد
وکیل
سیاستمدار
بازیگر
خدمات تجاری
کتابدار
بلاگر
فیلمنامه نویس
تبلیغ کننده
مترجم
در هر کدام از مشاغل بالا، شخص با تعداد بهخصوصی از مخاطبان تعامل دارد. در واقع علاوه بر هوش کلامی بالا، باید بتواند مخاطب خود را تا حدودی بشناسد تا به بهترین روش ممکن با او مذاکره کند.
در این مقاله سعی کردیم درباره ی هوش کلامی صحبت کنیم و راه های تقویت آن را نیز به شما معرفی کنیم. از اینکه تا پایان این مقاله با ما همراه بودید از شما ممنونیم.