سوفیانیوز
طبق نظر دانشمندان، برای به دست آوردن تمام قابلیتها و استعدادهای یک شخص، نباید فقط به بررسی ضریب هوشی منطقی ریاضی فرد بسنده کرد. بلکه انواع دیگر هوش و استعداد را نیز باید مورد توجه قرار داد.از این رو در این مطلب از سوفیانیور قصد داریم شما را با هوش تصویری و روش های تقویت آن آشنا کنیم.
هوش تصویری یکی از 9 نوع هوش تعریف شده در فرضیه های هوش های چندگانه هاوارد گاردنر می باشد.
در حقیقت ، هوش تصویری ـ فضایی توانمندی ، مهارت و گنجایش اشخاص در فهم و استنباط ، به حافظهسپاری و بینش و شناسایی روابط فضایی و مکان جایگیری چیزهای سه بعدی در مقایسه با هم می باشد. اشخاص دارای هوش تصویری ـ فضایی در طراحی و تصویرسازی فکری و مکان و مسیریابی مهارت و قابلیت بالایی دارند.
هاوارد گاردنر کس که تئوری هوش چندگانه را بیان کرد در کتاب خود هوش تصویری را بدین صورت تعریف و تشریح کرده است:
قابلیت و توانمندی فهم و استنباط درست دنیا به گونه ی دیداری و تصویری ، دادن تحولاتی در فهم و بینش نخستین خود از فضا و مکان موجود و توانمندی و مهارت نوسازی و اصلاح تجربه های بصری و دیداری ولو در نبود و پنهان چیزی که این تجربه را ایجاد و خلق کرده است.
آیا تاکنون به افرادی برخورده اید که در یافتن جهت و مسیریابی توانایی و مهارت زیادی داشته باشند و مادامی که سایرین سرگرم مطالعه نقشه ها و نمودارها می باشند ، قادر باشند که به راحتی مسیرها و جهت های مورد نظر را در شهر بیابند؟
آیا تاکنون توانمندی فطری شماری از اشخاص در زمینه طراحی شما را متعجب ساخته است؟
همه ی این مشخصه ها رایج ترین خصوصیات اشخاص دارای هوش تصویری قوی می باشد. این اشخاص قادرند خود را در فضای سه بعدی که پیش از این مشاهده کرده اند و یا در فکر خود مجسم کرده اند تصور نمایند و اغلب آنان توانمندی و مهارت انجام و اعمال مشاهدات خود را به شکل هنرهای گرافیکی دارند. آنان به آسانی قادرند اطلاعات جداول و نمودارها را آنالیز و گزارش نمایند و اطلاعات را در فرم و چارچوب نمودار و جداول تعریف و تشریح نمایند.
فعالیت هوش تصویری به سه بخش تقسیم میشود:
در مرحله اول که مرحلهی دریافت است، قطعات یک تصویر را دریافت میکند. در این مرحله رنگ، ابعاد و مفاهیم تاثیر بسزایی دارند و دقیقا به دلیل همین اهمیت است که ما تصاویر را بهتر از متون بخاطر میسپاریم
مرحله دوم مرحلهی پردازش است و از زمانی که تصویر را میبینیم یا مجسم میکنیم شروع میشود، قطعات تصویر دریافت شده کنار هم قرار میگیرند و از هم گسسته میشوند در این محله هریک ازرنگها، نکات و مفاهیم امتیاز و خاص خود را میگیرند؛ با یک مثال این بخش را برای شما قابل فهم میکنیم: شما زمان بیاد آوردن یک شخص ممکن است یادتان بیاید که موهای پرپشت و فر دارد، با بخاطر آوردن همین یک ویژگی تمام قطعات تصویر کنار هم جمع میشوند و شما کل چهره شخص را به یاد میآورید
مرحله سوم مرحلهی به یاد آوردن است، همانطور که درپاراگراف قبل اشاره شد شما با یاداوری یک نشانه خاص از تصویری که میخواهید به یاد بیاورید تمام قطعات تصویر را کنار هم جمع کرده و دوباره یک تصویر منسجم میسازید.
هر نوع هوش یکسری توانایی و استعداد خاصی را به افراد اعطا میکند و این افراد معمولا دارای خصوصیات شخصیتی مشابهی هستند.
هر یک از هوشها با توجه به استعدادی که به فرد میدهند او را مناسب یکسری مشاغل خاص میکنند و در مورد هوش تصویری فضایی مشاغل مهندسی، معماری و طراحی، جراحی، رانندگی، خلبانی و فضانوردی و به طور کلی مشاغل مرتبط با تجسم فضایی متناسب با این مهارت ذهنی هستند.
شناسایی استعداد افراد در زمینههای مختلف میتواند در مشاوره شغلی، مشاوره تحصیلی، برنامهریزی آموزشی، هدایت تحصیلی، استعدادیابی و تعیین استعدادهای شغلی و تحصیلی، استخدام بر مبنای استعداد افراد موثر و کاربردی واقع شود.
افراد دارای هوش تصویری قوی در انجام فعالیتهای هنر، هندسه، گرافیک رایانه و طراحی با کمک رایانه میتوانند عملکرد خوبی از خود ارائه دهند. این افراد اغلب از حافظه بصری بسیار خوبی برای جزئیات چاپی و محیطی برخوردار هستند.
افرادی که سبک یادگیری فضایی بصری دارند، در حل مسئله بصری و تخمین بصری تبحر بسیار دارند. یکی از نقاط قوت افراد با هوش تصویری فضایی کار با نمودارها و جداول است. آنها به خوبی میتوانند دادههای نمودار و جدول را تفسیر کنند یا دادهها را در قالب جدول و نمودار گزارش کنند.
افراد دارای هوش تصویری قوی معمولا دارای این خصوصیات هستند:
آنها علاقه شدید به اشکال هنری مانند نقاشی، طراحی و مجسمهسازی دارند
درهنر، صنایع دستی و سایر کارهای طراحی مهارت دارند
درحل پازل بسیار ماهر هستند
میتوانند مکانهایی را که یکبار دیدهاند با جزئیات بخاطر بسپارند
به عکاسی علاقه دارند و عاشق خواندن و نوشتن هستند
آنها دوست دارند همه چیز را از هم جدا کنند و کار کرد آن را مطالعه کنند
درجهت گیری بسیار توانا هستند، نقشهها را بسیار کارآمد میخوانند و به ندرت در جهتیابی و مکانیابی گم میشوند
از نظر مکانیکی مهارت دارند
حس خوبی از اجزاء میگیرند
کتابهایی را دوست دارند که در آنها تصویر وجود داشته باشد
در توجه و درک رنگها، اشکال مختلف و اشیاء سریع هستند
اغلب تمایل دارند خیلی سریع صحبت کنند
معمولا در گفتار خود از استعاره استفاده میکنند
دوست دارند هنگام گوش دادن به موسیقی، ویدئو تماشا کنند
با انجام این کارها می توانید هوش تصویری خود یا کودکانتان را افزایش دهید:
عکسهای زیادی در مکانهای مختلف بگیرید
تصویرسازی ذهنی انجام دهید
تمرین با تصاویر سیاه و سفید
برای برجسته کردن اطلاعات از نشانگرها و یادداشتهای رنگی مختلف استفاده کنید
خود یا شخص دیگری را از همه جهات تصور کنید(از زاویه بالا، جانبی، پایین و…)
از گرافیکهای کامپیوتری استفاده کنید
بنویسید و برای نوشتههایتان تصویر طراحی کنید
خوشنویسی را تمرین کنید
نقشه یک فضا و منطقه که قبلا در آنجا بودهاید را ترسیم کنید (مانند محل کارتان)
مسیر اقدامات خود را در قالب نمودارها ترسیم کنید
از گالریهای هنری دیدن کنید و فیلم تماشا کنید
روزانه از مسیرهای مختلف برای رفت و آمد استفاده کنید
بر روی یک رنگ تمرکز کنید، نحوهی تضاد آن با اشیا و نحوهی تکمیل رنگهای دیگر، احساساتی که در افراد ایجاد میکند و مواردی از این قبیل توجه کنید
وقتی با کسی تلفنی صحبت میکنید، تصویر ذهنی از شخصی که با او صحبت میکنید بسازید.
مطالعات صورت گرفته نمایان ساخته است که به کاربردن واژه ها و کلمات تفسیرکننده محیط ، عکس ها و موقعیت در زمان صحبت با کودکان سبب بهبود و تقویت هوش تصویری ـ فضایی در آن ها خواهد شد.در این مقاله از سوفیا نیوز راجع به هوش تصویری و روش های تقویت آن صحبت کردیم. از اینکه تا پایان با ما همراه بودید از شما ممنونیم.