سوفیانیوز
سوفیانیوز: رئیس آژانس فضایی روسیه، جزئیاتی را درباره برنامههای مشترک مسکو و پکن برای استقرار یک دستگاه راکتور هستهای ماه طی دهه آینده فاش کرد. این رآکتور ظاهرا قرار است انرژی ایستگاه علمی بینالمللی قمری را تأمین کند.
به گزارش گروه علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز به نقل از نیوزویک، مارس (اسفند) گذشته بود که روسکوسموس از قصد خود برای همکاری با چین در ساخت یک راکتور هستهای خودکار روی ماه در طول دهه آینده خبر داد تا انرژی پایگاه پیشنهادی روی ماه را تأمین کند.
«یوری بوریسوف» مدیرکل روسکوسموس، دو ماه پیش گفت که برای ساخت این پایگاه، به دنبال استفاده از موشکهای هستهای جهت انتقال محموله به ماه است؛ اما دانشمندان دو کشور هنوز نمیدانند که چگونه باید این فضاپیما را ایمن ساخت.
در مقالهای که خبرگزاری دولتی ریانووستی در روز چهارشنبه منتشر کرد، بوریسوف گفته است که «توسعه این نیروگاه هستهای در دست اجرا است و دو کشور روی ایجاد امکانات آزمایشی و تحقیقاتی بهعنوان بخشی از این پروژه کار میکنند.
بوریسف افزود: «ایستگاه تحقیقاتی بینالمللی قمری (ILRS) در دو مرحله از سال 2025 تا 2035 برنامهریزی شده و شامل چندین ماژول است. توسعه منبعی مطمئن، بلندمدت و طولانیمدت انرژی هستهای در ماه بسیار مهم است، زیرا شب ماه حدود 14 شبانهروز زمینی طول میکشد و پنلهای خورشیدی نمیتوانند انرژی کافی را برای کار کردن وسایل الکتریکی در چنین دوره طولانیمدتی ذخیره کنند».
روسکوسموس و سازمان ملی فضایی چین (CNSA)، اولین بار در سال 2021 اعلام کردند که قصد دارند ILRS را بسازند و در آن زمان، گفتند که از حضور شرکای بینالمللی استقبال میکنند؛ بااینحال، تحریمهای ایالاتمتحده علیه روسیه به دنبال تهاجم تمامعیار این کشور به اوکراین در فوریه 2022 به رکود روابط بین این کشورها کمک کرده است و با این حساب، بعید است که فضانوردان ناسا اجازه بازدید از این پایگاه را پیدا کنند.
نگرانی از فعالیتهای نظامی در فضا
تاکنون هیچ پیشنهادی مبنی بر وجود جنبه نظامی این پروژه بین روسیه و چین وجود ندارد و این، درحالی است که روابط اقتصادی و دیپلماتیک این دو کشور از زمان آغاز جنگ در اوکراین، عمیقتر شده است.
در ماه مارس، اندیشکده انستیتوی مطالعات جنگ (ISW) گفت که احداث پایگاه روی ماه، نشاندهنده «مشارکت راهبردی بلندمدت چین با روسیه برای موضعگیری علیه غرب و احتمالاً تهدید کردن آن» است.
یک ماه پیش از آن، قانونگذاران آمریکایی از جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا خواسته بودند تا اطلاعات مربوط به «تهدید جدی امنیت ملی» را که شایع شده بود سلاح هستهای ضدماهوارهای روسیه است، از طبقهبندی خارج کند. مسکو در مقابل وجود چنین سلاحی را رد کرد.
وزارت امور خارجه آمریکا به نیوزویک گفته است که ایالاتمتحده، روسیه و چین همگی اعضای کمیته استفاده صلحآمیز از فضا در سازمان ملل متحد هستند و پرتاب هر سیستم هستهای فضایی نیازمند ارائه تحلیل دقیق و آگانه ایمنی و خطرات است.