سوفیانیوز
سوفیانیوز: لبو یا چغندر قرمز یکی از مواد غذایی با خواص بسیار متنوع و مفید است. این میوه، منبع خوبی از مواد مغذی از جمله ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و آنتیاکسیدانهاست. خواص لبو شامل کاهش فشار خون، بهبود سلامت قلب، کمک به کنترل کلسترول خوب و بد، تقویت سیستم ایمنی بدن و حتی افزایش عملکرد ورزشی میشود.
به گزارش سرویس علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، لبو از همان خانواده چغندر قند است، اما از نظر ژنتیکی و تغذیهای کمی با آن تفاوت دارد. چغندر قند سفید است و تولیدکنندگان تمایل دارند از آن برای استخراج شکر و شیرین کردن غذاهای فراوری شده استفاده کنند. از لبو که بیشتر قرمز یا زرد است نمیتوان شکر استخراج کرد. این نوع از چغندر نیز دارای طعم غنی و خاکی است و رنگ بسیار زیادی دارد. ترکیبات موثر و مفیدی که در لبو وجود دارد آن را به یک ماده موثر و ارزشمند غذایی تبدیل کرده است. برای بهرهمندی از خواص لبو میتوان آن را به صورت خوراکی مصرف کرد. حتی در آبمیوهها و نوشیدنیهای مختلفی نیز این ماده غذایی وجود دارد.
ارزش غذایی لبو
لبو دارای مشخصات تغذیهای بسیار چشمگیری است که آن را به یک ماده بسیار مفید غذایی تبدیل کرده است. این ترکیب مغذی سرشار از ویتامینها و مواد معدنی ارزشمند است. در یک وعده 100 گرمی از لبو پخته شده میتوان ترکیبات مغذی زیر را دریافت کرد:
ماده مغذی در 100 گرم | مقدار |
---|---|
کالری | 44 |
پروتئین | 1.7 گرم |
چربی | 0.2 گرم |
کربوهیدرات | 10 گرم |
فیبر | 2 گرم |
فولات | 20 درصد از ارزش روزانه |
منگنز | 14 درصد |
مس | 8 درصد |
پتاسیم | 7 درصد |
منیزیم | 6 درصد |
ویتامین C | 4 درصد |
ویتامین B6 | 4 درصد |
آهن | 4 درصد |
خواص لبو
در طب سنتی طبع لبو را معتدل در نظر میگیرند. البته فرم نپخته آن طبع گرم و تر دارد.
مواد مغذی متنوع و مفیدی که در لبو وجود دارد، آن را به منبع بسیار خوبی برای سلامتی تبدیل کرده است. از سلامت قلب و عروق گرفته تا بهبود عملکرد ورزشی، از بین بردن التهابات، کاهش خطر ابتلا به دیابت و بهبود هضم غذا از جمله مزیتها و فواید لبو است. یکی دیگر از فواید لبو، تاثیر آن در پیشگیری از سرطان است. مروری بر مطالعات سال 2019 نشان داد که ترکیبات خاصی در لبو وجود دارد که میتوانند جهشهای سرطانی سلولها را مختل کنند. چنین ترکیباتی شامل بتالین، یک آنتیاکسیدان و رنگدانه است که به لبو رنگ قرمز یا زرد میدهد. سایر فواید لبو شامل موارد زیر میشود:
حفظ تعادل انرژی در افراد
حمایت از سلامت مغز
از بین بردن مشکلات التهابی در بدن
کنترل فشار خون
افزایش سلامت قلب
درمان و پیشگیری از دیابت
پیشگیری از آبمروارید و بهبود سلامت چشم
افزایش سلامت ریهها
کنترلکننده کلسترول
افزایش تمرکز و تقویت حافظه
عوارض و مضرات لبو (مضرات لبو زیاد خوردن)
به صورت کلی لبو ترکیب مفیدی است که کمترین میزان عوارض را دارد. با این حال شاید مصرف آن برای برخی از افراد مجاز نباشد یا اینکه مصرف بیش از حد آن مشکلات و عوارضی را برای برخی به دنبال داشته باشد. مصرف لبو میتواند رنگ ادرار و مدفوع را تغییر داده و آن را قرمز رنگ، بنفش یا صورتی کند. اما جای نگرانی نیست و این حالت به تدریج برطرف میشود.
کسانی که مستعد ابتلا به سنگ کلیه از نوع اگزالاتی هستند باید در مصرف لبو محتاط باشند و بیش از حد آن را مصرف نکنند. همچنین کسانی که مشکلات گوارشی یا سندرم روده تحریکپذیر دارند ممکن است پس از مصرف لبو دچار ناراحتی معده شوند. افرادی که فشار خون پایینی دارند هم ممکن است در صورت زیادهروی در خوردن لبو، افت فشار خون را تجربه کنند.
برای مشاهده دیگر مطالب مرتبط با علم و فناوری با ما همراه باشید