معرفی رشتۀ اقیانوسشناسی/ دانشگاهها و بازار کار

سوفیانیوز: در این مقاله، با مطالبی در مورد اهمیت رشته اقیانوسشناسی و همچنین تواناییهای لازم برای ورود به این رشته و بازارکار آن آشنا میشوید.
اهمیت رشته اقیانوسشناسی
رشته اقیانوسشناسی یک رشته تحصیلی نوپا در کشور است که متأسفانه موجب شده تا به امروز ارتباط ضعیفی میان دانش آموختهها و سازمانها ایجاد شود. هرچند که در این زمینه شاهد کمکاری و بیتوجهی بسیاری از مسئولین مربوطه هستیم.
معرفی رشته اقیانوسشناسی
رشته دانشگاهی اقیانوسشناسی رشتهای نو پا در زیرگروه 3 علوم تجربی میباشد. برای قبولی در این رشته باید در آزمون سراسری علوم تجربی شرکت نمایید. رشتۀ دانشگاهی اقیانوسشناسی به مطالعه اقیانوس و تأثیرات آن بر کرۀ زمین میپردازد. بازار کار و آینده شغلی رشتۀ دانشگاهی اقیانوسشناسی را میتوان در مکانهایی مرتبط با دریا و اقیانوس مانند شرکت کشتیرانی و پژوهشکدههای دریایی جستجو نمود. پذیرش این رشته در دانشگاه دولتی و هم دانشگاه آزاد انجام میشود. در واقع هدف رشته دانشگاهی زمینشناسی اقیانوسها بررسی ماهیت زمین در اعماق اقیانوس است. مطالعه اینکه چگونه حوزههای اقیانوسی ایجاد شدهاند و چگونه از بین میروند بر عهدۀ این رشته تحصیلی میباشد. این علم به چگونگی تبادل مواد در اعماق اقیانوسها پرداخته و نحوه تبادل را بررسی مینماید.
کار کارشناس اقیانوسشناسی چیست؟
فارغالتحصیلان رشته اقیانوسشناسی میتوانند در مراکز پژوهشی و یا ارگانهای مختلف، نظیر مرکز ملی اقیانوسشناسی، اداره کشتیرانی، اداره سواحل و بنادر، سازمان محیط زیست، سازمان شیلات، وزارت راه و ترابری، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت دفاع، سازمان هواشناسی و شرکتهای خدمات مهندسین مشاور فعالیت کنند.
مقاطع تحصیلی رشته اقیانوسشناسی
امکان ادامه تحصیل در رشته اقیانوسشناسی تا دکتری وجود دارد.
حوزۀ کاری رشته اقیانوسشناسی
فارغالتحصیلان رشته اقیانوسشناسی میتوانند در مراکز پژوهشی و یا ارگانهای مختلف، نظیر مرکز ملی اقیانوسشناسی، اداره کشتیرانی، اداره سواحل و بنادر، سازمان محیط زیست، سازمان شیلات، وزارت راه و ترابری، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت دفاع، سازمان هواشناسی و شرکتهای خدمات مهندسین مشاور فعالیت کنند.
دانشگاههایی که رشته اقیانوسشناسی دارند؟
دانشگاه هرمزگان (بندر عباس)
دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
دانشگاه مازندران (بابلسر)
تواناییهای لازم برای رشته اقیانوسشناسی
همانگونه که از مباحث این رشته مشخص است، دانشجوی رشته اقیانوسشناسی باید در دروس فیزیک، شیمی، زیستشناسی و زمینشناسی توانمند باشد. همچنین باید به فعالیت در نواحی ساحلی، کشف حقایق پدیدههای طبیعی و گردش در طبیعت علاقمند باشد.
بازار کار رشته اقیانوسشناسی
بازار کار و آینده شغلی رشته دانشگاهی اقیانوسشناسی را میتوان در شغلهایی که با دریا و اقیانوس در ارتباط است جستجو نمود. در کل به دلیل نوپا بودن این رشته تحصیلی و عدم توجه کافی به این رشته در کشورمان ایران بازار کار رشته دانشگاهی اقیانوسشناسی خیلی مناسب نمیباشد.
بعضی از فرصتهای شغلی این رشته در ادامه آورده شده است:
همکاری در انجام پروژه و انتشار مقاله و کتاب در این زمینه
پیشبینی پدیدههای دریایی در مراکز علمی با فعالیت در مدلسازی فیزیکی و عددی در مراکز علمی پژوهشی
تفسیر مشاهدات میدانی و تصاویر ماهوارهای محیطهای دریایی
بررسی آلودگیهای موجود در محیطهای دریایی
ارگانها و سازمانهایی که به نحوی مرتبط به دریا و سواحل باشد
سازمان محیط زیست
سازمان شیلات
سازمان بنادر و دریانوردی
پژوهشگاه اقیانوسشناسی
پژوهشگاه اکولوژی دریای عمان و خلیج فارس در بندرعباس