سوفیانیوز
سوفیانیوز: در این مقاله، با مطالبی در مورد اهمیت رشته بیوتکنولوژی و همچنین تواناییهای لازم برای ورود به این رشته و بازارکار آن آشنا میشوید.
بیوتکنولوژی یکی از علوم استراتژیک و غالب در کشورهای پیشرفته دنیاست و در کشوری مثل ایران که میخواهد خود را از وابستگی مطلق به نفت و درآمد آن برهاند، این رشته یکی از جایگزینهای بسیار مناسب به شمار میرود.
بیوتکنولوژی، یکی از شاخههای علم زیست شناسی است که بر پایه «استفاده صنعتی از روشها و سوژههای زیستی» استوار است. رشته زیست فناوری، در حال حاضر، از طریق آزمون سراسری، در دو مقطع کارشناسی و دکتری تخصصی پیوسته، دانشجو میپذیرد. این رشته، سرشار از درسهای حفظی و محاسباتی است که بیشتر آنها با زیست و شیمی مرتبط هستند و با دنیایی از اصطلاحات علمی و اسامی تخصصی سر و کار دارد که ورود به آن، نیازمند داشتن مهارت کافی در زبان انگلیسی است.
طراحی و تولید داروها، واکسنها، سرمها و آنتیبادیها با اهداف درمانی، طراحی واحدهای تولید آنزیمو پروتئینهایی که در مقیاس صنعتی در پزشکی، محیط زیست، کشاورزی و بهداشت مواد غذایی کاربرد دارند، میباشد. تولید داروهای نو ترکیب، طراحی و توسعه بافت و اندامکها برای استفاده بیماران، توسعه روشهای بیوانفورماتیک جهت مطالعه، یافتن قواعد حاکم بر سیستمهای زیستی و توسعه روشهای درمانی مبتنی بر بیوتکنولوژی برای استفاده در مورد سیستمهای عصبی بیماران دارای ضایعات از دیگر وظایف و مسئولیتهای کارشناس رشته بیوتکنولوژی میباشد.
امکان ادامه تحصیل در رشته بیوتکنولوژی تا دکتری دارد.
رشته بیوتکنولوژی یک رشته تحصیلی جدید میباشد و بی شک مدتی زمان میبرد تا فارغالتحصیلان این رشته جایگاه واقعی خود را پیدا کنند. در حال حاضر عدهای از دانشجویان دوره دکترای رشته میکروبیولوژی که در زمینه بیوتکنولوژی میکروبی مطالعه میکنند، بر روی آبهای شور کشور، مثل دریاچه ارومیه که امکان رشد موجودات در آن پیچیده و مشکل است تحقیق میکنند تا با بهرهگیری از تکنیکهای رشته بیوتکنولوژی، محیطی مناسب برای رشد موجودات دریایی فراهم کنند. همچنین فارغالتحصیلان رشته بیوتکنولوژی میتوانند به عنوان مدیر و متخصص و هدایت امور فنی خطوط تولید و مزارع و آزمایشگاهها مشغول به فعالیت شوند.
درحال حاضر رشته بیوتکنولوژی فقط در دانشگاه تهران به صورت دکترای پیوسته ارائه میشود.
تعداد کل واحدهای درسی: 127 واحد
دروس عمومی: 18 واحد
دروس اصلی تخصصی: 98 واحد
دروس اختیاری تخصصی: 11 واحد
دانشجویانی که از نظر بهره هوشی، قدرت درک و استدلال، توان نوآوری و خلاقیت، خودآموزی و استفاده مناسب از وقت دارای توانمندی بوده و هم چنین علاقه و انگیزه شدیدی به یادگیری داشته باشند، میتوانند وارد رشته بیوتکنولوژی شوند و در آن به موفقیت برسند.
رشته بیوتکنولوژی یک رشته بسیار خوب با موقعیتهای شغلی مناسب است. فارغالتحصیلان این رشته به علت مطالعه بسیاری از مباحث میتوانند در طیف گسترده این از مشاغل مشغول به کار شوند. کشورهایی مانند ایالات متحده، آلمان، فرانسه، سنگاپور، سوئیس، ژاپن، ایتالیا، انگلستان، اسپانیا، کانادا از بهترین کشورها برای مشاغل این حوزه است. در آینده فرصتهای شغلی خوبی برای این رشته به وجود میآید.