کد خبر: 2331
سه شنبه 24 بهمن 1402 - 19:14
سه شنبه 24 بهمن 1402 - 19:14

معرفی رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای/ دانشگاه‌ها و بازار کار

معرفی رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای/ دانشگاه‌ها و بازار کار

سوفیانیوز: در این مقاله، با مطالبی در مورد اهمیت رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای و همچنین توانایی‌های لازم برای ورود به این رشته و بازارکار آن آشنا می‌شوید.

اهمیت رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای

پزشکی هسته‌ای شاخه‌ای از علم پزشکی است که در آن از مواد رادیو اکتیو جهت تشخیص و درمان بیماری‌ها استفاده می‌شود. روش‌های تشخیصی در مورد اعضاء مختلف بدن مانند استخوان‌ها، مغز، کلیه، ریه، قلب، دستگاه گوارش و دستگاه ادراری کاربرد دارند.

هسته‌ای

معرفی رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای

پزشکی هسته‌ای شاخه‌ای از علم پزشکی می‌باشد که در سال 1895 با کشف اشعه ایکس و در سال 1934 با کشف مواد رادیواکتیو آغاز شد. پزشکی هسته‌ای یکی از روش‌های تشخیصی-درمانی بسیار ارزشمند در طب پزشکی می‌باشد. در سال 1937 برای اولین بار مواد رادیواکتیو به جهت درمان لوسمی در دانشگاه کالیفرنیا در بروکلی مورد استفاده کلینیکی قرار گرفتند. سال‌ها بعد یعنی حدود سال 1946 برای درمان سرطان تیروئید در یک بیمار از این مواد استفاده شد و توانستند تا حدی از پیشرفت بیماری جلوگیری نمایند. استفاده و کاربرد کلینیکی از مواد رادیواکتیو تا سال 1950 رواج پیدا نکرده بود تا اینکه سال‌ها بعد عده‌ای از دانشمندان و فیزیکدانان به این موضوع دست یافتند که می‌توان توسط تجمع رادیو داروها در داخل ارگان هدف تصاویری به دست آورد و یا اینکه به درمان بافت آسیب دیده کمک نمود. پزشکی هسته‌ای شاخه‌ای از علم پزشکی است که در آن از مواد رادیو‌اکتیو جهت تشخیص و درمان بیماری‌ها استفاده می‌شود. روش‌های تشخیصی در مورد اعضاء مختلف بدن مانند استخوان‌ها، مغز، کلیه، ریه، قلب، دستگاه گوارش و دستگاه ادراری کاربرد دارند. تکنولوژی پزشکی هسته‌ای حوزه‌ای میان رشته‌ای است. از مهم‌ترین کاربرد‌های این رشته می‌توان به کاربردهای بالینی، رادیوبیولوژی استفاده از رادیو داروها، حفاظت در برابر اشعه‌ها اشاره کرد.

کار کارشناس تکنولوزی پزشکی هسته‌ای چیست؟

تشخیص سریع بیماری- تعیین مقدار نقص و اختلال در عضو بیمار- سهولت انجام آزمایش و بررسی‌های لازم و عدم وجود هرگونه فشار یا محدودیت‌‌ها و شرایط خاص برای بیمار، چه قبل یا حین انجام آزمایش یا بعد از آزمایش و بررسی- کم بودن مقدار اثر تشعشع بر بیمار در هنگام بررسی و آزمایش نسبت به انواع اشعه‌های دیگر- دادن توانایی لازم به بررسی لحظه به لحظه و با ضریب دقت بالا در خصوص حالت بیمار- گزارش دقیق در مقدار تأثیر کار مراقبت‌های پزشکی دوره‌‌های درمان بهبودی بیمار- گزارش دقیق از نتایج عمل‌‌های جراحی در بعضی از بیماری‌‌ها- طراحی، ساخت و بهره‌برداری از نیروگاه‌های هسته‌ای به شکل ایمن و اقتصادی- طراحی و ساخت تجهیزات اتمی مانند هسته رآکتورها، محافظ‌های تابش و سایر ابزار دقیق مرتبط- فرآوری سوخت‌های هسته‌ای- نظارت بر تأسیسات هسته‌ای برای شناسایی هر طرح، ساختار یا رویه‌های عملیاتی نقض کننده قوانین و مقررات ایمنی- پایش و اندازه‌گیری سطوح تابش- برنامه‌ریزی راه‌های ایمن انهدام زباله‌های هسته‌ای- انجام تحقیقات کاربردی در صورت نیاز- حفظ امنیت و رعایت ایمنی در کار- انجام اقدامات اصلاحی یا خاموش کردن نیروگاه در شرایط اضطراری- نظارت بر تکنسین‌های نیروگاه- شرکت در جلسات و ارائه گزارشات- دانش و مهارت مورد نیاز مهندس هسته‌ای- علاقه شدید به علم و تکنولوژی- علاقه به انجام کارهای تحقیقاتی- قدرت تجزیه و تحلیل و حل مساله مناسب- توانایی مناسب سازماندهی و برنامه‌ریزی- تسلط کافی در ریاضیات، فیزیک و کار با کامپیوتر- دقت و توجه به جزئیات- مهارت‌های ارتباطی مناسب- توانایی کار تیمی

مقاطع تحصیلی رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای

امکان ادامه تحصیل در رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای تا دکتری وجود دارد.

حوزۀ کاری رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای

با توجه به پیشرفت کشور ما در بخش تکنولوژی‌های هسته‌ای، آینده‌ای روشن برای دانشجویان این رشته در نظر گرفته می‌شود. اگر دانشجویی واقعاً علاقه‌مند به بخش تحقیقات در این رشته باشد، می‌تواند زمینۀکاری خود را در این رشته تضمین شده بداند. همچنین به عنوان تکنسین رادیولوژی نیز می‌تواند فعالیت کرده و کارشناس پرتوشناسی لقب گیرد. مهندس هسته‌ای می‌تواند در سازمان انرژی اتمی، سایت‌های هسته‌ای، نیروگاه‌های هسته‌ای، شرکت‌های مهندسی مشاور در حوزه طراحی و ساخت نیروگاه‌ها، بیمارستان‌ها، مراکز و پژوهشگاه‌های پزشکی هسته‌ای، پژوهشگاه‌ها و مؤسسات تحقیقاتی دولتی و خصوصی، مراکز هسته‌ای صنعتی و شرکت‌های وارد کننده تجهیزات هسته‌ای استخدام و مشغول به کار شود. همچنین مهندس هسته‌ای در صورت داشتن مدرک دکتری و گاهی کارشناسی ارشد در مهندسی هسته‌ای، می‌تواند در حوزه آموزش و پژوهش در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی به عنوان استاد دانشگاه و پژوهشگر فعالیت کنند. مهندسی هسته‌ای از مشاغل نوظهور و جدید است. با توجه به حرکت کشور به سوی استفاده از انرژی هسته‌ای در زمینه‌های مختلف، نیاز بازارکار به مهندس هسته‌ای نیز افزایش یافته است.

اما به علت تخصصی بودن این حوزه، در مجموع فرصت‌های شغلی محدودی برای مهندسان هسته‌ای در ایران وجود دارد. البته در بین تخصص‌ها و گرایش‌های مختلف مهندسی هسته‌ای، فرصت‌های شغلی و شرایط استخدامی مناسب‌تری برای گرایش پرتوپزشکی در ایران در بیمارستان‌ها، مراکز پرتوپزشکی و مراکز پزشکی هسته‌ای وجود دارد. در مجموع اگر کشور با سرعت بیشتری به سمت کاربردی کردن انرژی هسته‌ای در زمینه‌های مختلف برود، پیش‌بینی می‌شود وضعیت بازارکار برای مهندس هسته‌ای نیز بسیار بهتر شود.

هسته‌ای

دانشگاه هایی که رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای دارند؟

دانشگاه علوم پزشکی بابل

دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

تعداد واحد‌های درسی رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای

تعداد کل واحدهای درسی: ‪130‬ واحد

دروس عمومی: ‪22‬ واحد

دروس پایه، اختصاصی: ‪88‬ واحد

کارآموزی در عرصه: ‪20‬ واحد

توانایی‌های لازم برای رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای

دانشجوی رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای باید سلامت جسمانی داشته باشد، منظم و دقیق باشد، علاقمند به رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای باشد. آمادگی لازم برای شرایط سخت موجود در این رشته را داشته باشد.

بازار کار رشته تکنولوژی پزشکی هسته‌ای

از سال تحصیلی 82-83 تاکنون دانشگاه‌های علوم پزشکی داخل کشور اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی تکنولوژی هسته‌ای نموده‌اند. با توجه به توسعه مراکز آموزشی و بخش‌های پزشکی هسته‌ای در کشور نیاز به نیروی کارشناسی حس می‌شد که این فرآیند در کشور آغاز گردید. کارشناسی تکنولوژی پزشکی هسته‌ای می‌تواند در مراکز پزشکی هسته‌ای به پزشک متخصص پزشکی هسته‌ای در انجام روش‌های پزشکی هسته‌ای کمک کند. او تحت نظارت مستقیم پزشک متخصص پزشکی هسته‌ای به تهیه پرتو دارو، ارائه پرتو دارو، کار با دستگاه‌های پزشکی هسته‌‌ای و تصویربرداری از بیمار، چاپ تصاویر به دست آمده و ارائه آن‌ها به پزشک متخصص پزشکی هسته‌ای می‌پردازد. پزشکی هسته‌ای یکی از تخصص‌های پزشکی نیز است که شخص بعد از اتمام دوره طبابت می‌تواند آن را انتخاب کند ولی به عنوان یک فرد در مقطع کارشناسی فرد می‌تواند به عنوان تکنولوژیست هسته‌ای در مراکز هسته‌ای کشور مشغول به کار شود. همچنین به عنوان مامور حفاظت از پرتو می‌تواند کار کند. از طرفی داروگر هسته‌ای که یکی از گرایش‌های داروسازی است هم می‌تواند هدف خوبی برای کار در این رشته باشد. با أخذ مدرک دکتری در تکنولوژی پزشکی هسته‌ای در دانشگاه‌های خارج از کشور نیز فرد می‌تواند به امور دانشگاهی بپردازد و به تعلیم دیگر دانشجویان در این زمینه کمک کند. امروزه کشور ایران در بخش تکنولوژی هسته‌ای پیشرفت زیادی را داشته است و به همین علت می‌توان بازار کار روشن و آینده‌ای خوب را در این حوزه پیش‌بینی کرد. یکی دیگر از مواردی که در مبحث بازار کار اهمیت دارد توانایی و میزان مهارتی است که دانشجو در طی دوران تحصیلی کسب می‌کند زیرا ما پزشکان بیکار زیادی نیز داریم پس سعی کنید در طی دوران دانشجویی خود به کسب علم و مهارت بپردازید تا بتوانید راحت‌تر جذب بازار کار شوید.