کد خبر: 2881
دوشنبه 21 اسفند 1402 - 21:43
دوشنبه 21 اسفند 1402 - 21:43

محققان علت بوی خوش پس از بارش باران را مولکول ژئوشیمین تولید شده از باکتری پتریکور می‌دانند

محققان علت بوی خوش پس از بارش باران را مولکول ژئوشیمین تولید شده از باکتری پتریکور می‌دانند

سوفیانیوز: یک محقق استرالیایی علت بوی خوش باران را کشف کرده و می گوید این بوی خوب توسط یک مولکول از نوعی باکتری ایجاد می‌شود.

به گزارش گروه علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، علت بوی خوش باران چیست؟

باران پیش از آنکه به زمین برسد از قطرات آب تشکیل شده است که طبیعی است که هیچ بویی ندارند اما بعد از آنکه باران به زمین می رسد و با خاک برخورد می‌کند، بوی تازه و دلچسب باران به مشام ما می‌رسد.

دانشمندان با انجام آزمایشگاه های دقیق مکانیسم انتشار این بو در محیط را شناسایی کرده اند. این بو به زبان علمی «پِتریکور» نامیده می‌شود که از زبان یونانی گرفته شده است.

زمین مرطوب

بوی خوش عطری که زمین خشک پس از بارش باران توسط باکتری ها تولید میکند اولین بار توسط دو محقق استرالیایی در سال 1960 نامگذاری شد این مخلوقات در خاک به تعداد فراوانی وجود دارند و در حقیقت این بوی مطلوب بویی است که توسط یک مولکول ساخته شده و از نوعی خاص باکتری ایجاد می‌شود.

این مولکول تولید شده از Streptomyces است که در اکثر خاک‌های سالم موجود می‌باشد؛ این باکتری همچنین برای تولید آنتی‌بیوتیک‌های تجاری نیز مورد استفاده قرار میگیرد.بسیاری از حیوانات به آن حساس هستند اما انسان‌ها حساسیت شدیدی به این مولکول دارند.

در اوایل دهه 1960 آن را در هند بعنوان عطر معروف ماتیکا آتار می‌فروختند، اکنون ژئوشیمین یکی از عناصر مهم در عطریات است. اغلب مواد شیمیایی که بوهای دلپذیری دارند با موهای برگ‌ها تولید می‌شوند. و با بارش باران ترکیبات آن آزاد می شود. وقتی زمین یا مواد گیاه خشک باشد بوی قوی‌تری تولید می‌کنند.

رعد و برق

رعد و برق

رعد و برق نیز به نوبه خود نقشی در ایجاد بوی خوش زمین پس از باران دارد که سبب برق و تخلیه الکتریکی در جو می‌شود.

پس از رعد و برق و بویژه پس از باران کیفیت هوا بهبود یافته و گرد و غبار و ذرات دیگر باران از هوا شسته شده و هوا پاک می‌شود.