سوفیانیوز
سوفیانیوز: تمامی داوطلبان پس از شرکت در هر دو نوبت کنکور سراسری بایستی نسبت به چینش و ثبت انتخاب رشته 1403 خود در هفته دوم مرداد ماه 1403، در سایت سازمان سنجش به نشانی sanjesh.org اقدام به انتخاب رشته نمایند.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، انتخاب رشته کنکور سراسری امروزه به عنوان یک چالش مهم برای تمامی داوطلبان کنکور سراسری محسوب میشود. با ادغام کنکور سراسری و دانشگاه آزاد تنها مراحل ثبتنام، برگزاری آزمون و اعلام نتایج اولیه این دو با هم ادغام شده و هم چنان مرحله انتخاب رشته و اعلام نتایج نهایی این دو دانشگاه به صورت مجزا و به ترتیب توسط سایتهای سنجش و دانشگاه آزاد انجام میشود.
هر یک از کارنامههای کارنامه کنکور سراسری شامل اطلاعات مهمی همچون مشخصات فردی، معدل، میزان تاثیر سوابق تحصیلی، نمرات خام و نمرات آزمون اختصاصی (نمره کل) هر داوطلب میباشد. بعد از اعلام نتایج اولیه کنکور سراسری داوطلبان میبایست به سایت سنجش به نشانی sanjesh.org مراجعه کرده و اقدام به دریافت کارنامه خود نمایند.
برای پاسخ به این سوال که چگونه کارنامه کنکور سراسری 1403 را بررسی کنیم می توان گفت اولین نکته در بررسی کارنامه اولیه کنکور سراسری 1403 این است که داوطلب باید اطلاعات فردی شناسنامه ای خود را چک کرده و بعد از آن با بررسی سوالات و پاسخنامه کنکور سراسری نمراتی که در کارنامه وی ثبت شده را با نمراتی که انتظار داشت، مطابقت دهد. در صورتی که در محاسبه هر یک از این اطلاعات خطایی رخ داده باشد داوطلب میتواند اقدام به اعتراض به نتایج کنکور سراسری نماید.
مهمترین قسمت کارنامه به نمرات خام و نمرات آزمون اختصاصی داوطلب اختصاص دارد. این قسمت از کارنامه اعلام نتایج اولیه کنکور سراسری به داوطب میگوید که چه رتبه ای را کسب کرده و نمره کل یا ترازش چقدر است.
با توجه به تغییرات کنکور سراسری 1403 که از مهمترین این تغییرات حذف زیر گروه ها است، تمامی داوطلبان میبایست در هر یک از کارنامههای اولیه کنکور سراسری 1403 به نمرات خام و نمرات آزمون اختصاصی خود دقت بیشتری داشته باشند و انتخاب رشته خود بر این دو اساس انجام دهند.
علاوه بر رتبه یکی دیگر از مهمترین نکات کارنامه وضعیت مجاز به قبولی یا عدم مجاز داوطلب در دورههای روزانه و غیر روزانه میباشد. به دلیل ادغام ثبتنام دانشگاه آزاد و سراسری، وضعیت مجاز بودن در انتخاب رشته دانشگاه آزاد نیز در این کارنامه به اطلاع داوطلبان میرسد. آن دسته از داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته دانشگاه آزاد شدند در انتهای کارنامه خود یک کد دسترسی به انتخاب رشته مشاهده میکنند. افرادی که علاقمند به انتخاب رشته کنکور سراسری میباشند با مطالعه مقاله زیر میتوانند از جزئیات انتخاب رشته دانشگاه مطلع شوند.
گزینش دانشجو در هر یک از رشتههای امتحانی از بین داوطلبانی است که مجاز به انتخاب رشته میباشند، صورت میگیرد. از این رو تمامی افرادی که مجاز به انتخاب رشته 1403 میباشند، میتواند با مراجعه به سایت سازمان سنجش به آدرس sanjesh.org بدون پرداخت هیچ هزینهای نسبت به انتخاب رشته محلهای مورد علاقه خود اقدام نمایید.
نحوه انتخاب رشته کنکور به این صورت است که هر داوطلب مجاز به انتخاب حداکثر 150 کد رشته محل از بین رشته محلهای مربوط به گروه آزمایشی ثبت نامی خود میباشد. البته داوطلبان گروه تجربی باید دقت کنند که انتخاب رشته برای چهار رشته پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و دامپزشکی از طریق سایت سنجش انجام میگیرد. لذا متقاضیان دانشگاه آزاد باید کد رشته محلهای رشتههای مذکور را در فرم انتخاب رشته کنکور وارد نمایند اما سایر کد رشته محلها را زمان انتخاب رشته دانشگاه آزاد در سایت انتخاب رشته این دانشگاه وارد نمایند.
لازم به ذکر است افرادی که تمایل به ثبت نام در رشتههای بدون کنکور دانشگاههای سراسری دارند، می بایست انتخاب رشته خود را به همراه انتخاب رشته کنکور سراسری و در این 150 انتخاب وارد نمایند. برای اطلاع از لیست رشته محلهای بدون کنکور مطالعه مقاله زیر پیشنهاد میگردد.
حق انتخاب 150 رشته محل در انتخاب رشته سراسری 1403، قدرت مانور زیادی به هر داوطلب میدهد تا بتواند با دست باز رشته محلهای مورد علاقه خود را انتخاب کند. بنابراین ترتیبی که باید برای انتخاب رشته در نظر گرفته شود صرفا و صرفا ترتیب علاقه است و باید صرفا بر مبنای اولویتتان باشد. سازمان سنجش به فرم انتخاب رشته داوطلب میرسد زمانی که تا اخرین انتخاب را نخواند سراغ برگه نفر بعد نمیرود مگر اینکه در انتخابی قبول شده که در اینجا اعلام قبولی را صادر میکند و انتخابهای بعدی بررسی نمیشود.
به طور مثال شما در فرم انتخاب رشته خود 100 کد رشته محل را در فرم انتخاب رشته خود آوردهاید سازمان سنجش به ترتیب انتخابهای شما را از بالا بررسی میکند در صورتی که به طور مثال در انتخاب 59 قبولی برای شما مشخص شود در اینجا متوقف می شود و اعلام قبولی مینماید.
از 150 انتخاب داوطلب، حدود 20 تا 30 درصد آن به رشته محلهایی اختصاص داده شود که داوطلب شانس کمی برای قبولی در آن دارد و به اصلاح به این نوع انتخابها، خوشبینانه گفته میشود. مثلا انتخاب رشته پزشکی روزانه دانشگاه تهران برای فردی که رتبه 1200 منطقه یک را دارد به عنوان خوشبینانه در نظر گرفته میشود.
حدود 50 تا 60 درصد انتخابهای داوطلب باید به انتخابهای منطقی اختصاص داده شود. انتخاب منطقی برای داوطلبی با رتبه 1200، یعنی انتخاب رشته محلهایی که سال گذشته با رتبه حدود 1000 تا 1401 در آن جا قبول شدند. همچنین داوطلبان میتوانند در روند انتخاب رشته به سختترین و آسانترین رشتههای دانشگاهی نیز توجه داشته باشند.
باقی مانده انتخابهای داوطلب به انتخاب هایی اختصاص می یابد که خیال داوطلب را از قبولی راحت می کند. معمولا کمتر اتفاق می افتد کسی که رتبه 1200 داشته نتواند جایی قبول شود که پارسال با رتبه 1600 در آن قبول نشدند. پس انتخاب رشته محلهایی که با رتبههای بالاتر از رتبههای ما در آن قبول شدهاند تضمین قبولی برای داوطلب است.
سهمیههای کنکور سراسری شامل سهمیه مناطق، سهمیه رزمندگان، سهمیه جانبازان و ایثارگران، خانواده شهدا و ... میباشد. از بین این سهمیهها و سهمیه مناطق برای هر داوطلبی در نظر گرفته میشود یعنی تمامی داوطلبان سهمیه مناطق را دارند علاوه بر آن برای داوطلبانی که دارای سهمیهای غیر از سهمیه مناطق هستند، یک سهمیه مجزا در نظر گرفته میشود بنابراین هر داوطلبی میتواند یک سهمیه منطقه و یک سهمیه غیر از سهمیه مناطق داشته باشد.
اگر داوطلبی تنها مشمول تاثیر سهمیه مناطق در کنکور 1403 باشد که فقط با همان سهمیه گزینش شده و انتخابهایش بررسی میشود، اما در صورتی که برای داوطلبان دو سهمیهای در کارنامه اولیه داوطلب یک رتبه در سهمیه غیر مناطق و یک رتبه در سهمیه مناطق قرار میگیرد، اما در پذیرش نهایی، سهمیهای برای داوطلب اعمال میشود که شانس قبولی داوطلب در آن سهمیه بیشتر باشد بنابراین تنها یکی از سهمیهها برای هر داوطلب در کنکور در نظر گرفته میشود.
تاثیر سهمیه در انتخاب رشته کنکور سراسری 1403 بسیار قابل توجه و حیاتی است. نکته مهم این است که در انتخاب رشته کنکور سراسری برای تمامی رشته های ریاضی، تجربی، انسانی، هنر و زبان رتبه در سهمیه بسیار مهم تر از رتبه کشوری است. متقاضیان کنکور مشمول سهمیه مناطق یعنی یکی از سهمیه های منطقه یک، منطقه دو و یا منطقه سه میشوند.
در انتخاب رشته کنکور سراسری نحوه گزینش به صورت بومی گزینی کنکور سراسری است. بومی گزینی به این معناست که در برخی رشته محلها اولویت با داوطلبانی است که در آن بوم قرار میگیرند. سهمیه بومی در انتخاب رشته داوطلبان تمامی رشتههای ریاضی، تجربی، انسانی، هنر و زبان تاثیر بسزایی دارد علی الخصوص در انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان.
بعضی از رشتهها سهمیه بومی گزینی استانی دارند، برخی ناحیهای، بعضی قطبی و بعضی کشوری. در همه حالات غیر از سهمیه کشوری، شانس قبولی کسی که از سهمیه بومی گزینی برای یک رشته محل استفاده میکند بیشتر از فردی است که از یک بوم دیگر برای همان رشته محل متقاضی است.
برای مثال در نظر بگیرید یک نفر از کرمان توانسته با رتبه 12000 منطقه 3 و 45000 کشوری در رشته پرستاری دانشگاه کرمان قبول شود، اما داوطلبی از بوشهر با رتبه 10000 منطقه 3 نتوانسته در همان دانشگاه و همان رشته قبول شود. علت چیست؟ علت در تاثیر سهمیه بومی گزینی در کنکور سراسری پیدا میشود. بنابراین به داوطلبان توصیه میکنیم به نوع گزینش رشتههای تحصیلی در انتخاب رشته خود که در فصل دوم دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری 1403 قرار گرفته است، توجه کنند.