سوفیانیوز
سوفیانیوز: آموختن موسیقی و نواختن ساز در تنظیم مجدد مغز و تقویت آن نقش دارد و جالب آنکه این تأثیر ماندگار است. دانشمندان هنور در تلاش هستند که به همۀ تأثیرات مثبت موسیقی بر مغز پی ببرند اما اصل تأثیرگذاری موسیقی غیرقابل انکار است.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، تحقیقات نشان میدهد نوازندهها از بافت سپید بیشتری در جسم پینهای مغز خود (مجموعه ای از ارتباطات عصبی که نیم کرههای مغز را به هم پیوند میدهند) برخوردارند، یعنی ارتباط میان نیم کره خلاق سمت راست و نیم کره تحلیلگر سمت چپ در آنها قویتر است. این مسأله مزیتهای زیادی دارد، مثل سریع تر شدن برقراری ارتباط در مغز و خلاقانه تر شدن مهارتهای حل مسأله. با این حال، همه نوازندهها از تواناییهای شناختی یکسانی برخورداری نیستند و دو عامل سن و میزان نوازندگی در این مسأله تأثیر گذار است. هر چه تمرین ساز زدن بیشتر و سن شروع یادگیری آن کمتر باشد، افراد از مزایای بیشتری برخوردار میشوند.
نوازندهها عملکرد بهتری در تصمیم گیری، پردازش و حفظ اطلاعات و شیوه تطابق بر اساس تغییر نیاز ذهنی دارند و احتمالا علت این مسأله بیشتر بودن بافت سپید در مغز آنها است. این عملکردهای اجرایی مغز بیشتر از ضریب هوشی در موفقیت های تحصیلی مؤثر هستند. حتی برخی دانشمندان گمان میکنند نواختن ساز میتواند به کودکانی کمک کند که دچار مشکلات عصب شناختی وابسته به عملکرد اجرایی مغز مثل اختلال کم توجهی- بیش فعالی هستند.
نواختن ساز نه تنها به مغز در پردازش آواهای موسیقایی کمک می کند بلکه در پردازش آواهای صامت و مصوت در کلام هم نقش دارد. طی تحقیقی در سال 2018 در امریکا مشاهده شد کودکانی که پیانو می نواختند به میزان چشمگیری در تشخیص کلماتی که تنها در یک حرف صامت متفاوت بودند عملکرد بهتری داشتند. این پژوهشگران معتقدند نواختن پیانو حتی بیشتر از مطالعه اضافی در تشخیص صداها تأثیر دارد.
پژوهش دیگری در سال 2014 نشان داد موسیقی میتواند به کودکان در پردازش کلمات کمک کند. این محققان گمان میکنند موسیقی و کلام ویژگیهای مشترکی مثل زیر و بمی، زمان سنجی و طنین دارند و مغز از گذرگاههای عصبی یکسانی برای پردازش هر دوی آنها استفاده میکند. هر چه مهارتهای زبانی مثل خواندن بهتر باشند، کودکان در یادگیری تمامی موضوعات، از ریاضیات گرفته تا دروس اجتماعی، عملکرد بهتری خواهند داشت.
طبق تحقیقات، با توجه به تأثیر مثبتی که موسیقی در پردازش کلام دارد، افرادی که نواختن ساز را یاد میگیرند، کلمات بیان ادا شده را بهتر به خاطر میسپارند (حافظه زبانی). به علاوه، نواختن ساز حافظه فعال را تقویت میکند. حافظه فعال توانایی ذخیره موقت و استفاده از اطلاعاتی است که به شما کمک میکند استدلال کنید، یاد بگیرید و یا کار پیچیده ای را انجام دهید.