سوفیانیوز
سوفیانیوز: فرسایش خاک یک تغییر فیزیکی و فرآیند تدریجی جابجایی و انتقال لایه بالایی خاک (خاک سطحی) توسط عوامل مختلف به ویژه آب، باد و حرکت تودهای است که در درازمدت باعث از بین رفتن آن میشود.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، فرسایش خاک عبارت است از حذف حاصلخیزترین لایه رویی خاک از طریق آب، باد و کشاورزی بیش از حد. فرسایش خاک نتیجه استفاده ناپایدار از زمین و سایر اختلالات مانند آتش سوزی، استخراج معادن یا مصارف کشاورزی فشرده است.
از دست دادن خاک ممکن است اثرات جدی بر کمیت و کیفیت خدمات اکوسیستم خاک داشته باشد که پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جدی در پی دارد. نیمی از خاک سطحی کره زمین در 150 سال گذشته از بین رفته است. علاوه بر فرسایش، کیفیت خاک تحت تأثیر سایر جنبههای کشاورزی قرار میگیرد. این اثرات شامل تراکم، از دست دادن ساختار خاک، تخریب مواد مغذی و شور شدن خاک است که مسائلی بسیار واقعی و جدی هستند.
در هنگام بارانهای شدید، فرسایش خاک رایج است. اول از همه، آب شروع به تجزیه خاک میکند و موادی را که از آن ساخته شده است پراکنده میکند. معمولاً رواناب باران بر مواد سبکتر مانند سیلت، مواد آلی و ذرات ماسه ریزتر تأثیر میگذارد، اما در بارندگیهای شدید، این میتواند شامل اجزای مواد بزرگتر نیز باشد.
گیاهان و محصولات گیاهی به حفظ ساختار خاک کمک میکنند و میزان فرسایش خاک را کاهش میدهند. مناطقی با فلور طبیعی کمتر ممکن است نشانهای از مستعد بودن خاک در معرض فرسایش باشد. نواحی بدون پوشش گیاهی به دلیل عدم وجود بادشکن مانند درختان، درختچهها، بقایای گیاهی و غیره راه را برای باد ایجاد میکند تا ذرات خاک را در فواصل بیشتری به حرکت درآورده و در نتیجه فرسایش و سایش خاک را افزایش دهد. نوک و بالای تپههای بدون پوشش گیاهی معمولا در معرض قرار میگیرند و بیشترین آسیب را متحمل میشوند.