سوفیانیوز
سوفیانیوز: هایده شیرزادی پس از بازگشت به ایران، به شهرداری کرمانشاه پیشنهاد راهاندازی مرکز بازیافت را ارائه کرد. ویدیویی از تلاشهای او برای اجرای طرح مدیریت پسماند و موفقیتش در این کار را ببینید.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، هایده شیرزادی در مکان و زمانی متولد شد که محدودیتهای زندگی و امکانات کم درس خواندن، کودکان و مخصوصاً دختران را از درس خواندن و ادامه تحصیل محروم میکرد. او در سال 1337 و در شهر گیلانغرب استان کرمانشاه بهعنوان فرزند هشتم یک خانواده دوازده نفره به دنیا آمد. در زمانی که پایان مسیر همه دختران شهر کوچک گیلانغرب، خانهدار شدن بود، هایده متوجه علاقهاش به درس خواندن شد.
خانوادهاش نه برای زودتر درس خواندن بلکه برای زودتر ازدواج کردن او شناسنامهاش را 3 سال بزرگترمیگیرند. این موضوع سبب میشود که او بتواند از سن پایین درس خواندن را شروع کند. اما محدودیتهای محل زندگی هایده خیلی زیاد بود. البته امکان تحصیل برای پسران تا حدی فراهم بود؛ اما فضا برای هایده محدودتر بود. با این حال او به منابع مطالعاتی پدرش یعنی روزنامهها و کتابهایش دسترسی داشت؛ منابعی که او را با دنیایی بزرگتر از شهر کوچک گیلانغرب آشنا میکرد. اما هایده تفاوتهای دیگری نیز با همسالانش داشت.
روحیه مطالبهگری هایده از همان کودکی نمایان بود. او متوجه شده بود امکانات کافی برای تحصیل در شهر خودش وجود ندارد؛ اما این موضوع برای هایده ده ساله پایان ماجرا نبود. او در همین سن چند نفر را جمع کرد و در سفر استاندار کرمانشاه به آن شهر، به دیدار استاندار رفت تا از نبود امکانات تحصیلی در گیلانغرب گلایه کند. پیگیریهای هایده یکی از دلایلی بود که باعث شد بعد از 3 سال، مدرسه راهنمایی در آن شهر تأسیس شود. البته که هایده در این مدت هم بیکار نمانده بود.
او تحصیلاتش را در مدارس مختلف بهصورت متفرقه پیگیری کرد و توانست راهنمایی و دبیرستان را با پشتکار زیاد و حمایت خانوادهاش پشت سر بگذارد. او در نهایت موفق شد دیپلم خود را در رشته حرفهوفن دریافت کند و به معلمی مشغول شود.
هایده تصمیم گرفت به خارج از کشور مهاجرت کند؛ کاری که در آن موقعیت زمانی و مکانی و فرهنگی، دشوار به نظر میرسید. اما او بالاخره توانست در سال 1364 به کشور آلمان مهاجرت کند. او که در خانوادهای کشاورز بزرگ شده بود، متوجه شد که اصول کشاورزی در ایران تغییر نکرده است. بنابراین، تصمیم گرفت در همین حوزه کارش را شروع کند و بعد از تحصیلش، به ایران برگردد و روی زمینهای ایران کار کند. اما درس خواندن و زندگی در آلمان به این سادگیها نبود.
او در کنار یادگیری زبان آلمانی ناچار بود برای گرفتن دیپلم آلمانی در دورههای آن شرکت کند؛ چرا که دیپلم ایرانی در آلمان مورد پذیرش نبود. هایده بعد از گرفتن دیپلم، در رشته مهندسی کشاورزی بینالمللی در دانشگاه کاسل (Kassel) آلمان شروع به تحصیل کرد. او این رشته را انتخاب کرده بود تا هم بتواند کار نوینی انجام بدهد و هم بتواند از آن در ایران نیز استفاده کند. او بعدها با کشاورزی توسعه پایدار نیز آشنا میشود؛ کشاورزیای که در آن باید مصرف سم و کود کمتر باشد و از تودههای ارگانیک استفاده شود. تحصیل هایده در دانشگاه کاسل دریچههای جدیدی را به رویش گشود.