سوفیانیوز
سوفیانیوز: کاخ مرمر روزگاری باغ عبدالحسین میرزا فرمانفرما بود که از جنوب به شمال خیابان امام خمینی، از شرق به خیابان ولیعصر، از غرب به خیابان کارگر و محدوده شمالیاش به خیابان جمهوری میرسید. در این ویدیو بخشهایی از این کاخ زیبا را مشاهده میکنید.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، «عبدالحسین میرزا» نامی آشنا در تاریخ ایران است. او آنقدر باغ و زمین داشت که در هر گوشه ای از تهران باغی به نامش سند خورده بود تا جایی که پهلوی اول به املاک او طمع کرد.
«نصرالله حدادی» تاریخپژوه دربارهاش بیشتر توضیح میدهد: «عبدالحسین میرزا پسر دوم نصرت الدوله و نوه عباس میرزا نایب السلطنه صاحب زن و فرزندان بسیاری بود. بعدها که انتخاب نام خانوادگی اجباری شد نام «فرمانفرما» را برای خود انتخاب کرد. عبدالحسین میرزا سال 1231 ( 1270 هجری قمری) در تبریز به دنیا آمد. او دایی محمد مصدق و داماد و برادر زن مظفرالدینشاه قاجار بود. نکته جالب توجه این است که بعد از سال1304 که سلسله قاجار منقرض میشود، عبدالحسین میرزا فرمان فرما برای خوشامدگویی و با این هدف که رضاشاه کاری با فرمانفرما نداشته باشد ماشین رولز رویس سدان خودش را به رضاشاه میدهد. اما پهلوی اول به املاک او طمع کرد و درصدد غضب اموالش درآمد، باغی که هم قنات داشت و هم از موقعیت جغرافیایی خوبی در وسط شهر تهران بهرهمند بود را برای ساخت کاخ مناسب میبیند.عبدالحسین میرزا مایل به ساخت کاخ در اینجا نبود اما رضاشاه گفت خودت را کنار بکش و او هم ناچار شد چنین امری را بپذیرد. هنگامی که دستور ساخت این عمارت را صادر کرد، ساخت آن از سال1304 هجری شمسی شروع شد و تا سال1316 هجری شمسی ادامه داشت.»
محوطه خانه باغ فرمانفرما بیش از 3و نیم هکتار بود و کاخ مرمر در آنجا ساخته شد. حدادی ادامه میدهد: «نمای عظیم و زیبا با زیربنای 2هزار و 870متر تا پیش از تدوین قانون خزانه ملی، جواهرات کاخ گلستان را در زیرزمین این کاخ حفظ و نگهداری میکردند. رضاشاه قصد داشت کاخی را از جنس مرمر در محل این کاخ فعلی بسازد و سرپوشی از جنس طلا را که گنبد مسجد شیخ لطفالله اصفهان شباهت داشت و مردم اصفهان آن را به وی تقدیم کرده بودند، روی بنا قرار دهد تا شباهت زیادی به مسجد شیخ لطفالله داشته باشد. گنبد این بنا برگرفته از گنبد مسجد شیخ لطفالله اصفهان است که به دستان حسین لرزاده کاشیکاری شده است و در ساختن آن استادان معماری و هنرهای تزئینی سنتی مانند محمدحسین صنیع خاتم و حسین طاهرزاده بهزاد همکاری داشتند.»