کد خبر: 6632
سه شنبه 19 تیر 1403 - 14:36
سه شنبه 19 تیر 1403 - 14:36

ویدیو/ دکتر باقر ساروخانی: این خطرناک است که جوان ایرانی از زندگی ایران ارتزاق کند اما هوش و هوس آمریکا را در سر داشته باشد

سوفیانیوز: باقر ساروخانی جامعه‌شناس و استاد بازنشستهٔ دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، و پدر جامعه‌شناسی ارتباطات در ایران از خطر همگون‌سازی فرهنگی برای جوانان می‌گوید.

به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، دکتر باقر ساروخانى در سال 1318 در خانواده‏ اى متوسط در قزوین تولد یافت. دوره ابتدایى و متوسطه را در زادگاهش سپرى کرد و سال 1337 به عنوان شاگرد اول تمامى دبیرستان‏‌هاى قزوین شناخته شد. وى همان سال در کنکور حقوق و زبان و ادبیات فرانسه شرکت کرد و در هر دو رشته موفق گردید و در زبان و ادبیات فرانسه به رتبه شاگرد اولى کنکور دست یافت.

دکتر ساروخانى سپس به دانشسراى عالى رفت و لیسانس زبان و ادبیات فرانسه و علوم تربیتى گرفت و از همان سال به تدریس زبان‌‏هاى فرانسه و انگلیسى در قزوین پرداخت و در ادامه تحصیلات دانشگاهى، به دریافت فوق‏ لیسانس علوم‏ اجتماعى از دانشگاه تهران نایل آمد (1342). وى پس از اخذ فوق‏ لیسانس، به دلیل داشتن رتبه نخست، براى تحصیل در دوره دکترى به فرانسه اعزام شد؛ اما نظر به احساس ضرورت شخصى، بار دیگر تحصیلات را از دیپلم شروع کرد و در سال 1345 ضمن تحصیل در دوره دکترى، فارغ ‏التحصیل لیسانس جامعه‏ شناسى سیاسى از سوربن شد و همان سال از دانشکده اقتصاد فرانسه دیپلم عالى اقتصاد سیاسى دریافت کرد و سال 1347 موفق به اخذ دکتراى دولتى فرانسه (دتا) با درجه بسیار عالى از دانشگاه سوربن پاریس شد.

دکتر ساروخانى پس از دفاع از رساله‌‏اش بلافاصله به تهران آمد و به عنوان استادیار پذیرفته شد و اکنون استاد پایه 36 دانشگاه تهران است. وى بیش از 35 سال است که در دوره‏‌هاى لیسانس، فوق ‏لیسانس و دکترى تدریس داشته و در جریان آن، 9 سال به عنوان مدیر گروه جامعه‏‌شناسى خدمت کرده و سال‌‏ها سرپرست بخش‌‏هاى روانشناسى اجتماعى و مطالعات تطبیقى بوده است.

همسان‌سازی فرهنگی یا همگون‌سازی فرهنگی که آسیمیلاسیون هم نامیده می‌شود فرایندی است که در آن یک گروه یا فرهنگ اقلیت همانند یک گروه یا فرهنگ غالب می‌شود یا ارزش‌ها و رفتارها و عقاید گروه دیگر را می‌پذیرد.

همسان‌سازی فرهنگی در لغت به معنای متشابه‌سازی است و در علوم انسانی پروسه‌ای است که موجب دگرگون شدن افراد یا گروه‌هایی از میراث قومی متفاوت در فرهنگ حاکم جامعه می‌شود. همگون‌سازی در واقع شدیدترین حالت فرهنگ‌پذیری است؛ و اکتساب ویژگی‌های فرهنگ حاکم را تا حدی که گروه همگون شده غیرقابل تشخیص از دیگر اعضای جامعه شوند، شامل می‌شود. با اینکه همگون‌سازی ممکن است از طریق اِعمال زور یا داوطلبانه انجام گیرد، به ندرت موجب جایگزینی کامل فرهنگ قومی و نژادی حاکم می‌شود. به شخصی که همگون‌سازی فرهنگی شده باشد، آسیمیله یا همگون‌شده می‌گویند.