راز جدید منظومه شمسی؛ این سیاره فراخورشیدی، مرزهای دانش ما از کیهان را به طرز عجیبی گسترش میدهد!

سوفیانیوز: سیاره فراخورشیدی WASP-69 b یکی از پدیدههای شگفتانگیز کیهان است که در فاصله 163 سال نوری از زمین قرار دارد. این سیاره بهطور خاص بهخاطر دم دنبالهدارمانند خود شهرت یافته است؛ دم عظیمی که طول آن بهاندازه 44 برابر قطر سیاره زمین میرسد.
به گزارش سرویس علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، دنیایی بیگانه در نزدیکی منظومه شمسی، دارای دمی غولپیکر در پشت خود است که وقتی از نزدیک به دور ستارهی والد خود میچرخد، به اندازهی 40 زمین کشیده میشود. این ساختار غولپیکر که از گاز در حال نشت از جو سیاره تشکیل شده است، مانند یک بادنمای کیسهای غولپیکر توسط بادهای ستارهای دمیده میشود.
سیارهی یادشده که WASP 69b نام دارد، از نوع غول گازی و تقریبا هماندازه با سیاره مشتری است؛ اما تقریبا یکسوم مشتری جرم دارد و در مدار ستارهای از نوع رشتهی اصلی میچرخد که در فاصلهی 160 سال نوری از زمین قرار گرفته است. این سیاره در فاصله بسیار نزدیکی از ستارهاش قرار دارد و مدارش را در 3٫9 روز زمینی کامل میکند. پژوهشگرها از زمان کشف سیاره واسپ 69بی در سال 2014، شاهد اتلاف 200 هزار تن گاز این سیاره در ثانیه بودند که بخش زیادی از آن را هلیوم و مقداری را هیدروژن تشکیل میدهد. این سیاره فراخورشیدی در طول عمر خود که حدود 7 میلیارد سال از آن گذشته، احتمالا هفت جرم زمینی را از دست داده است.
داکوتا تایلر، نویسنده مسئول پژوهش و دانشجوی دکترای اخترفیزیک در دانشگاه UCLA در بیانیهای در آن زمان گفت: مشاهدات قبلی نشان میداد که سیارهی WASP 69b دارای دمی متوسط یا بهکلی فاقد دم است. بااینحال اکنون توانستهایم بهطور قطعی نشان دهیم که این دم هلیومی حداقل تا هفت برابر شعاع خود این سیاره فراخورشیدی کشیده شده است.
دم واسپ 69بی هنگامی شکل میگیرد که باد ستارهای، گازهای درحال نشت را از این سیاره فراخورشیدی دور میکنند و بهاینترتیب باعث ایجاد دنباله میشوند. باد ستارهای مشابه باد خورشیدی به جریانی از ذرات باردار گفته میشود که بهصورت پیوسته از یک ستاره منتشر میشوند. اگر باد ستارهای ناپدید شود، دم سیاره هم از بین میرود. تایلر در بیانیهای گفت: اگر باد ستارهای کاهش پیدا کند، میتوانید تصور کنید که این سیاره همچنان بخشی از جو خود را از دست میدهد اما این نشتی صرفا به شکل دم در نمیآید. در نبود بادهای ستارهای، گاز خروجی از تمام سمتهای سیاره، شکلی کروی و متقارن به خود میگیرد اما اگر باد ستارهای را افزایش دهید، اتمسفر به شکل دم درمیآید.
برای مشاهده دیگر مطالب مرتبط با علم و فناوری روی لینک کلیک کنید