کد خبر: 13366
چهارشنبه 5 دی 1403 - 13:11
چهارشنبه 5 دی 1403 - 13:11

روایتی از دیپلماسی در آشپزخانه قاجاریه؛ راز ضرب‌المثل «نه سیخ بسوزه، نه کباب»

روایتی از دیپلماسی در آشپزخانه قاجاریه؛ راز ضرب‌المثل «نه سیخ بسوزه، نه کباب»

سوفیانیوز: داستان ضرب‌المثل «نه سیخ بسوزه، نه کباب» به شرایطی برمی‌گردد که در آن فردی می‌خواهد دو هدف یا خواسته متفاوت را همزمان برآورده کند، بدون اینکه هیچ‌کدام از آنها آسیب ببیند.

به گزارش سرویس هنر پایگاه خبری سوفیانیوز، ضرب‌المثل «نه سیخ بسوزه، نه کباب» به مفهوم تلاش برای دستیابی به یک نتیجه مثبت بدون آسیب رساندن به هیچ‌یک از طرفین یا بدون اینکه کسی ضرر کند، اشاره دارد. این عبارت معمولاً در موقعیت‌هایی استفاده می‌شود که فرد می‌خواهد همزمان به خواسته‌های خود و دیگران پاسخ دهد و از بروز تنش یا درگیری جلوگیری کند. به عبارت دیگر، این ضرب‌المثل به تلاش برای ایجاد تعادل و راضی نگه‌داشتن همه طرف‌ها بدون ایجاد مشکل یا تضاد اشاره دارد.

داستان ضرب‌المثل «نه سیخ بسوزه، نه کباب» به شرایطی برمی‌گردد که در آن فردی می‌خواهد دو هدف یا خواسته متفاوت را همزمان برآورده کند، بدون اینکه هیچ‌کدام از آنها آسیب ببیند. شجاع ‌السلطنه پسر فتحعلی ‌شاه، زمانى حاکم کرمان بود. او در آنجا متوجه شده بود که ترکه‌ های نازک انار می‌توانند نقش سیخ کباب را ایفا کنند. و کباب بر سیخی که چوبش انار باشد خوشمزه ‌تر هم می‌شود. بدین جهت پخت کباب با چوب انار را باب کرد که در کرمان به «کباب حسنی» معروف شد؛ و حاکم وقتی میل کباب داشت به نوکرها میگفت: طوری کباب را بگردانید که نه سیخ بسوزد نه کباب. این دستور او بعدها ضرب‌المثل شد و در واقع مصداق همان اعتدال است که این روزها ورد زبان این و آن شده است.

برای مشاهده دیگر مطالب مرتبط با هنر روی لینک کلیک کنید