سوفیانیوز
سوفیانیوز: ربع رشیدی در خیابان عباسی تبریز واقع شده، در محله تاریخی «باغ میشه»، که پشت یک ایستگاه پمپ گاز و در میان حصاری پنهان مانده است. تابلوی کوچک آن را هم درختان کنار خیابان استتار کردهاند. عرصه ربع رشیدی درحال حاضر حدود 13 هکتار است اما خانهها با شکستن حریم، تا بیخ آن بالا آمدهاند.
به گزارش سرویس تاریخ پایگاه خبری سوفیانیوز به نقل از ایسنا، ربع رشیدی که جزو نخستین دانشگاههای بینالمللی جهان معرفی شده است، حدود 750 سال پیش، در دوره غازانخان ایلخانی توسط خواجه رشیدالدین فضلالله همدانی، وزیر معروف و علمدان دوره مغولها، در شهر تبریز ساخته شد. محوطۀ آن، دهم آذرماه 1354 به شماره 943 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و عرصه و حریم آن در 23 مرداد 1378 از سوی اداره کل ثبت آثار کشور به ثبت رسید. احمد حمزهزاده، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان آذربایجان شرقی میگوید «آنچه امروز از آن بهعنوان محوطه تاریخی ربع رشیدی در تبریز یاد میشود مربوط است به آثار بازمانده از شهرک دانشگاهی ربع رشیدی و نیز آثاری که از دوره صفویه روی تل ربع رشیدی با عنوان قلعه رشیدیه یا قلعه تبریز احداث شده است.»
این محوطه که برای محافظت بیشتر محصور شده، اکنون به روی بازدیدکنندگان بسته است و یک نیروی یگان حفاظت، دائم در آن نگهبانی میدهد. برای ورود به محوطه ربع رشیدی باید با پایگاه میراث ملی ربع رشیدی یا اداره کل میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی هماهنگی کرد.
باستانشناسان ایرانی و آلمانی تا پیش از همهگیری کرونا در محوطه ربع رشیدی درحال کاوش بودند، اما به گفته مدیر پایگاه میراث فرهنگی ربع رشیدی، دانشگاه ربع رشیدی هنوز از زیر خاک بیرون نیامده است. کاوشهای باستانشناسی ربع رشیدی براساس تفاهمنامهای که میان دانشکده باستانشناسی آلمان، دانشگاه هنر اسلامی و پژوهشگاه میراث فرهنگی بسته شد، به سرپرستی بهرام آجرلو در پنج فصل انجام شد. رحمتپور میگوید «این مجموعه باید کاوش شود تا جزییات بیشتر آن مشخص شود. آنچه اکنون از این مجموعه دانشگاهی میدانیم بیشتر از وقفنامه ربع رشیدی است و آنچه از خاک بیرون آمده نیز بیشتر به دوره صفوی، قاجار، پهلوی و یکی دو سازه هم به دوره ایلخانی مربوط میشود.»
مدیر پایگاه میراث فرهنگی ربع رشیدی درباره دلیل توقف کاوشهای باستانشناسی در این محوطه با توجه به آنکه باستانشناسان هنوز به مجموعه دانشگاهی نرسیدهاند، توضیح میدهد: «کاوشها تا پیش از همهگیری کرونا درحال انجام بود اما بعد تامین اعتبار نشد. برای ادامه کاوشهای ربع رشیدی به میلیاردها اعتبار نیاز است، چون وقتی کاوش باستانشناسی شد باید مرمت، حفاظت و مطالعه هم انجام شود، فقط بحث کاوش نیست، کاوش جزئی از کار است، اصل کار مرمت و حفاظت است.»