سوفیانیوز
سوفیانیوز: ما در ادامه این مطلب، فیلمهای انیمیشن بسیاری را برای تماشا قرار دادهایم. در این پرونده آنهایی را معرفی کردهایم که میتوانند تأثیری مثبت و بنیادین بر نهاد کودکان و نوجوانان بگذارند و آنان را بهعنوان انسانی نیکو، به سوی جامعه روان کنند.
به گزارش سرویس علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، اغلب ما در کودکی عاشق کارتون بودیم. تمام روز منتظر میماندیم تا یکساعت برنامه کودک ببینیم. برنامهای که بخش بزرگی از آن، با حرفهای مجری سپری میشد. مجری به مستقیمترین شکل ممکن، سعی داشت نکات اخلاقی را آموزش بدهد. نتیجهاش این بود که ما بچهها، کلافه میشدیم و دوست داشتیم حرفهایش را زودتر تمام کند تا کارتون ببینیم.
کارتونها علاوه بر جذابیت بصری، همان نکات اخلاقی و روانی مدنظر مجری و برنامهساز را به شکلی هوشمندانه در خود پنهان دارند و مخاطب بدون اینکه متوجه شود، در یک کلاس آموزشی حدود 100 دقیقهای، با اشتیاق مینشیند و بارها و بارها انیمیشن را تماشا میکند و چیزهایی که در مدرسه و با آموزش مستقیم، بهسختی میتوان به آنها آموزش داد، با دیدن رفتار کاراکترها، به خوبی فرا میگیرد. روانشناسی حاکم بر ارتباط ما با شخصیتهای انیمیشن، چند وجهی است و عواملی نظیر بیان عاطفی، بازنماییهای نمادین، نحوۀ روایت و نوستالژی موجود در فیلم، باعث میشود که کودک یا نوجوان با شخصیتهای کارتونی ارتباط برقرار و همذاتپنداری کند.
ما در ادامه این مطلب، فیلمهای انیمیشن بسیاری را برای تماشا قرار دادهایم. در این پرونده آنهایی را معرفی کردهایم که میتوانند تأثیری مثبت و بنیادین بر نهاد کودکان و نوجوانان بگذارند و آنان را بهعنوان انسانی نیکو، به سوی جامعه روان کنند.
انیمیشن درون بیرون (Inside out)
امتیاز (IMDB): 8.1 از 10
ژانر: کمدی، درام و ماجراجویی
مدت زمان پخش: 94 دقیقه
خلاصه داستان:
موضوع اصلی انیمیشن درون بیرون، دختر نوجوانی به نام «رایلی» است که خانوادهاش به خاطر شغل پدر، مجبور به نقل مکان میشوند. بیننده با تعدادی از شخصیتهای درون سر رایلی آشنا میشود. هر یک از این شخصیتها بیانگر احساسی مانند خشم، غم، شادی، انزجار و اضطراب هستند. شخصیتهای عاطفی در سر رایلی دچار بحرانی میشوند که در آن «شادی» و «غم» در حافظه بلندمدت او گم میشوند و باید راه خود را به «مرکز کنترل احساسات» در مغز بیابند.
دکتر کولمن نوکتور، روان درمانگر کودک و نوجوان دربارۀ فیلم «درون بیرون» میگوید: خط داستانی به طرز فوقالعادهای بین رایلی و تجربیات والدینش از درون و بیرون سرشان در هم تنیده شده است. این مضمون به بیننده اجازه میدهد تا بین ارتباط درونی (درون فردی) و بیرونی (بین فردی) تمایز قائل شود و آن دو را به هم متصل کند. وجود همزمان چند احساس، میتواند فرد را گیج کند. با این حال، هر روانشناس آگاهی میداند که بیشتر اوقات، احساسات به صورت چندگانه در ما بروز میکنند و تعامل و درک «علت و تأثیر» این احساسات بر سایر رفتارها میتواند محور اصلی کار روانشناختی باشد.
انیمیشن زوتوپیا (Zootopia)
امتیاز (IMDB): 8 از 10
ژانر: ماجراجویی، کمدی
مدت زمان پخش: 108 دقیقه
خلاصه داستان:
موضوع انیمیشن زوتوپیا ، خرگوشی به نام «جودی هاپس» است که آرزو دارد پلیس شود. با اینحال با چالشهای زیادی روبرو است و کسی او را جدی نمیگیرد؛ زیرا همۀ افسران پلیس، حیوانات درنده هستند. جودی به شهر «زوتوپیا» نقل مکان میکند؛ یعنی جایی که هر کسی میتواند هر شغلی که خواست انتخاب کند. جودی در زوتوپیا با روباهی به نام «نیک» آشنا میشود. نیک و جودی در طول فیلم با هم کار میکنند…
نام این فیلم، ترکیب «زو» به معنای باغوحش و «اتوپیا» به معنای آرمانشهر است. بنابراین زوتوپیا، یعنی آرمانشهر حیوانات. اولین چیزی که از دیدن فیلم به چشم میآید، روانشناسی اجتماعی است. تغییرات فکری و روحی زیادی در جودی و نیک رخ میدهد. در یک تحقیق و تحلیل دانشگاهی از این فیلم، مواردی نظیر کلیشه، تعصب، داشتن نگرش شخصی، فرمانبرداری از قانون، بد بودن تبعیض نژادی، هنجار متقابل، بینش یادگیری و انگیزه بیرونی مورد تحلیل قرار گرفته است. زوتوپیا فیلمیاست که با خلق یک آرمانشهر در دنیای حیوانات، مهارتهای اجتماعی و نگرش انسانی را به مخاطب کودک و نوجوان به بهترین شکل آموزش میدهد.
انیمیشن ماشین ها (Cars)
امتیاز (IMDB): 7/2 از 10
ژانر: کمدی، ورزشی
مدت زمان پخش: 117 دقیقه
خلاصه داستان:
باز هم با یک شهر سمبلیک سروکار داریم. شهری که شهروندانش ماشینها هستند. شهری آرام و دور افتاده که روزگاری در مسیر ترانزیت بوده و حالا به خاطر احداث یک آزادراه، دیگر کسی از آنجا عبور نمیکند. با ورود یک غریبه که یک قهرمان اتومبیلرانی است، هیجان به شهر بر میگردد… .
تمرکز نویسندگان بر رشد روانی قهرمان داستان، «لایتنینگ مککوئین» است و او در طی داستان فیلم، از یک شخصیت خودمحور و خودشیفته، به یک فرد اجتماعگرا تبدیل میشود. اعضای یک جامعه فرسوده و دورافتاده به او در این روند کمک میکنند. مجلۀ علمی «روانشناسی فردی»، تحلیلی جامع از ویژگیهای روانشناسانه و رشد فردی یک شخص در انیمیشن ماشینها ارائه کرده است. مقالههای زیادی در این زمینه نوشته شده است و همه اینها در شرایطی است که المانهای جذابیت فیلم مثل روابط عاطفی بین مک کویین و یکی از شهروندان، گذشتۀ مرموز یکی از ماشینها و داستانکهایی که بیینده را دنبال خود میکشد، همگی در این انیمیشن لحاظ شده و آن را به یکی از موفقترین انیمیشنهای کمپانی پیکسار تبدیل کرده است. طوری که پس از موفقیت این فیلم در سال 2006، ماشینهای 2 و ماشینهای 3 در سالهای 2011 و 2017 روانۀ پردۀ نقرهای شد.
انیمیشن موش سرآشپز (Ratatouille)
امتیاز (IMDB): 8/1 از 10
ژانر: درام، ماجراجویی، اکشن
مدت زمان پخش: 111 دقیقه
خلاصه داستان:
این فیلم، داستان «رمی» موشی با ذائقۀ خارقالعاده را روایت میکند. رمی پس از جدا شدن از خانوادهاش در یک حادثۀ غیرمنتظره، از طریق رودخانه به شهر پاریس میرسد. در آنجا با «آلفردو لینگوئینی»، یک سرآشپز تازهکار آشنا میشود. رمی در کلاه لینگوینی پنهان میشود و به او کمک میکند تا با طبخ غذاهای عالی، جاهطلبیهای آشپزیاش را در بهترین رستوران پاریس پیش ببرد. اشتیاق رمی به آشپزی توسط «گوستو» سرآشپز حریص و «آنتون» منتقد خشن غذا تهدید میشود. با این حال، در پایان، خلاقیت آشپزی رمی با پختن رتتویی، بسیار تحسین میشود…
این فیلم با نشان دادن اینکه پیروی نکردن از ساختارهای اجتماعی یک جامعه اشکالی ندارد، باعث میشود که کودکان آرزوهای خود را دنبال کنند و در این مسیر مهارتهای اجتماعی بسیاری کسب کنند. کودکان را تشویق میکند تا چشمان خود را به روی امکانات جدید باز کنند و کاری را انجام دهند که آنها را خوشحال میکند؛ چه از نظر جامعه قابل قبول باشد و چه نباشد.
انیمیشن در جستوجوی نمو (Finding Nemo)
امتیاز (IMDB): 8/2 از 10
ژانر: ماجراجویی- کمدی
مدت زمان پخش: 100 دقیقه
خلاصه داستان:
انیمیشن در جستجوی نمو، داستان یک ماهی به نام «مارلین» را دنبال میکند که در تلاش برای یافتن پسرش، «نمو» است. «نمو» توسط انسانها اسیر و برای اولین بار در زندگی خود تنها شده است. دو ماهی برای به هم رسیدن تلاش میکنند و هر کدام در این مسیر، با موانعی مانند خطر کوسهها و اسارت در یک مخزن ماهی مواجه میشوند…
این فیلم با تمرکز روی چالشهای عاطفی دو شخصیت دوستداشتنی، میتواند احساس «همدلی» را در مخاطب برانگیزد. احساس ما به طور طبیعی منعکسکنندۀ احساس شخصیتهاست، ما اضطراب نمو و مارلین را همراه با آنها احساس میکنیم. کودکی که ممکن است هنوز فقدان شدید مانند مرگ والدین را تجربه نکرده باشد، مبارزه و اضطراب شخصیتها از فقدان را درک میکند و این به رشد فردی کودک، کمک شایانی میکند. درسی که فیلمهایی مانند «در جستوجوی نمو» میآموزند، با رشد و رسیدن به بلوغ، عمیقتر میشود و تأثیر عاطفی چنین فیلمهایی برای کودکان در بزرگسالی بسیار به آنها کمک میکند.
انیمیشن توربو (Turbo)
امتیاز (IMDB): 6/2 از 10
ژانر: ورزشی، کمدی
مدت زمان پخش: 96 دقیقه
خلاصه داستان:
توربو فیلمی درباره حلزونی به نام «تئو» است. «تئو» عاشق مسابقه است و آرزو میکند که سریع باشد. طی اتفاقاتی داخل موتور یک خودرو میافتد و بدنش پر از اکسید نیتروژن می شود و همین باعث می شود به یک حلزون بسیار سریع تبدیل شود و…
توربو یک انیمیشن کمدی با پیامهای مثبت است. مضامینی که در طول فیلم جریان دارد و به طور مداوم تقویت میشود، به کودک میآموزد که به خود باور داشته باشد، رویاهایش را دنبال کند و هرگز تسلیم نشود.
انیمیشن وال ای (WALL-E)
امتیاز (IMDB): 8/4 از 10
ژانر: علمی، تخیلی، خانوادگی
مدت زمان پخش: 98 دقیقه
خلاصه داستان انیمیشن وال ای
انیمیشن وال ای درمورد آخرین ربات باقیمانده روی زمین است. او که زمانی یک تکه زباله بیشتر نبوده، حالا اوقاتش را صرف مرتبکردن سیاره میکند. چرا که در طول 700 سال، شخصیت فردی او توسعه پیدا کرده است. در اوج تنهایی، «حوّا» (الیسا نایت) را میبیند. حوّا یک کاوشگر شیک و خوشفرم است که برای یک مأموریت اسکن به زمین فرستاده شده است. «وال-ای» کنار حوّا، بزرگترین ماجراجویی زندگی خود را آغاز میکند…
«وال-ای» نمونهای بینظیر از فیلمی است که تأثیر فناوری بر سلامت جسمی و عاطفی را بررسی میکند. در این فیلم، آیندهای را میبینیم که در آن انسانها آنقدر به فناوری متکی شدهاند که از نظر فیزیکی قادر به مراقبت از خود نیستند و ارتباط خود با احساسات خود را از دست دادهاند. کاراکترها سعی میکنند با مراقبت از گیاهان، خلأ احساسی خود را جبران کنند. چشمان «وال-ای»، احساسیترین عضو بدن رباتیک او و دریچهای به روح اوست که حالات درونیاش را نشان میدهد.
خلاصه داستان انیمیشن کوکو
انیمیشن کوکو، در مورد یک جوان عاشق موسیقی به نام «میگل» است که خانوادهاش، او را از نوازندگی و موسیقی منع کردهاند. اما تمام رویای میگل آن است که موسیقیدان بزرگی شود. میگل که از اثبات استعداد خود ناامید است، ناگهان خود را در سرزمین خیرهکننده و رنگارنگ مردگان مییابد. او همراه با یک دوست تازه، سفری خارقالعاده را آغاز میکند تا پدر پدربزرگش را در دنیای مردگان بیابد و از داستان واقعی پشت تاریخچه خانوادگی خود سر در بیاورد…
پیام اصلی فیلم کوکو، اهمیت خانواده است. محبت خانواده بیقید و شرط و همیشگی است. هرگز نباید حتی پس از مرگ، از دوست داشتن خانواده دست بکشیم.
انیمیشن روح (Soul)
امتیاز (IMDB): 8 از 10
ژانر: کمدی، فانتزی
مدت زمان پخش: 106 دقیقه
خلاصه داستان:
«جو گاردنر» معلم موسیقی مدرسه و پیانیستی است که درست قبل از فرصت بزرگش برای شهرت و موفقیت در دنیای موسیقی جاز، در یک تصادف کشته میشود. روح جو در برزخ گیر میکند و او که کاری نیمهتمام در زمین دارد، تمام تلاش خود را به کار میگیرد که به زمین باز گردد…
شاید سادهترین پیام انیمیشن روح این باشد که با خودمان و دیگران مهربان باشیم. دیزنی و پیکسار در این فیلم، به دنبال یک ماجراجویی روانشناسانه میروند. این فیلم، جسورانه وارد دنیای پس از مرگ میشود و با واکاوی رفتار یک فرد، زندگی گذشتۀ او را مورد بررسی قرار میدهد. کمک به همنوع در هر شرایطی، پیامی است که در سراسر فیلم میتوان حس کرد.
انیمیشن رو به جلو (Onward)
امتیاز (IMDB): 7/4 از 10
ژانر: ماجراجویی، فانتزی
مدت زمان پخش: 102 دقیقه
خلاصه داستان:
ایان و بارلی دو «الف» هستند. آرزویشان این است که فقط یک روز را با پدرشان که به تازگی فوت شده بگذرانند. آنها در این مسیر، وارد یک دنیای جادویی میشوند. مانند هر ماجراجویی دیگری، سفر آنها پر از نقشههای مرموز، موانع غیرممکن و اکتشافات غیرقابل تصور است. وقتی مادر آنها متوجه گم شدنشان میشود به کمک موجودی افسانهای به نام مانتیکور، دنبال آنها میگردد…
باز هم با داستانی دربارۀ عشق به خانواده سروکار داریم. ارزش پدر و مادر برای فرزندان موضوعی است که دستمایۀ انیمیشها و فیلمهای زیادی در حوزۀ کودک شدهاست. این مفاهیم اما در لفافه و به صورتی غیرمستقیم در قالب داستانهای جذاب در کودک نهادینه میشود.
برای مشاهده دیگر مطالب مرتبط با علم و فناوری با ما همراه باشید