سوفیانیوز
سوفیانیوز: بیش از نیمی از جمعیت جهان به بیش از یک زبان صحبت میکنند. بااینحال، فقط حدود یک درصد از جمعیت جهان میتوانند چندزبانه محسوب شوند؛ یعنی افرادی که قادر به صحبت کردن به پنج یا بیشتر از پنج زبان هستند.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، به نقل از یورونیوز، چه به دو زبان صحبت کنید یا 200 زبان، واضح است که مغز همیشه جایگاه ویژهای برای زبان مادری قائل است. یک پژوهش که اوایل سال جاری میلادی توسط پژوهشگران مؤسسه فناوری ماساچوست یا «امایتی» انجام شد، به بررسی مغز افرادی که به چند زبان تسلط داشتند، پرداخت.
نتایج این پژوهش نشان میدهند فعالیت مغزی این افراد درزمانی که به هر یک از زبانهایی که تسلط داشتند، گوش میدادند، بیشتر میشد اما این الگو در مورد زبان مادریشان مشاهده نشد. هر بار که این افراد به زبان مادری خود گوش میدادند، فعالیت در شبکه مغزی آنها بهطور قابلتوجهی کمتر بود.
اِولینا فدورنکو، استاد علوم اعصاب در «امایتی» و یکی از پژوهشگرانی که در این پژوهش شرکت داشته است، گفت ازآنجاکه پردازش زبان مادری در مغز به دلیل آشنایی و استفاده طولانیتر فرد از آن کمی آسانتر است، از همین رو فعالیت مغزی هنگام شنیدن زبان مادری کمتر از زمانی است که فرد به زبانهای دیگر صحبت میکند.گفته میشود که تبدیلشدن به یک هایپرپلیگلات واقعی یک کار فوقالعاده سخت و دشوار است که به سالها تلاش نیاز دارد، اما برای بهرهبرداری از مزایای یادگیری چندین زبان، نیازی به دستیابی به سطح فوقالعاده در یادگیری زبانها نیست.
نتایج یک پژوهش که در سال 2020 منتشر شد، نشان میدهد که چندزبانه بودن ممکن است شروع بیماری آلزایمر را به تأخیر بیندازد. بر اساس این پژوهش، یادگیری یکزبان دیگر نمیتواند از بروز زوال عقل جلوگیری یا روند پیشرفت آن را معکوس کند اما میتواند به تقویت و بازسازی شبکه مغزی کمک کند. این موضوع بهویژه در سنین بالا که مغز تحتفشار قرار میگیرد مفید است، زیرا به توزیع فعالیت در شبکه مغز کمک میکند.
بهطورکلی، یادگیری 10 زبان تأثیر این فرآیند را به میزان 10 برابر افزایش نمیدهد، اما بعید است صحبت کردن به چند زبان به افراد آسیب برساند.