سوفیانیوز
سوفیانیوز: هوش منطقی، یکی از مهمترین هوشهای انسان است و زمانی که از هوش و عقل و منطق صحبت میکنیم، منظورمان دقیقاً همین نوع از هوش است. در این مقاله قصد داریم هوش ریاضی منطقی را که یکی از مهمترین هوشهای 8 گانه از نظر هوارد گاردنر نیز هست را مورد بررسی قرار دهیم و راههایی برای تقویت این هوش به شما پیشنهاد دهیم.
هوارد گاردنر، یکی از پژوهشگران حوزه هوش و استعداد، هوشهای دهگانهای را معرفی کرد که میتوان گفت جامعترین دستهبندی هوش هم همین طبقهبندی به شیوه گاردنر است. یکی از همان هوشهای دهگانه، هوشی است به نام هوش منطقی ریاضی که امروزه بیشتر از آن به عنوان هوش ریاضی نام میبرند.
میتوان گفت معمولاً زمانی که صحبت از هوش میشود و میگوییم “فلانی فرد باهوشیه!”، منظورمان همین نوع از هوش است. یعنی هوش منطقی یا ریاضی.
در واقع اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم تعریف این هوش چیست، میتوان گفت یعنی توانایی ذهن در حل مسئله و تفکرات منطقی. افرادی که هوش منطقی بالایی دارند، معمولاً عاشق فکر کردن هستند و یا میخواهند روابط بین اشکال و اعداد مختلف را کشف کنند. در کل همان طور که از نام هوش آنها هم پیداست، افرادی هستند که برای حل مشکلات از روشهای کاملاً منطقی استفاده میکنند و معمولاً بهترین نتایج را نیز میگیرند.
افرادی که دارای هوش منطقی بالایی هستند، معمولاً یک سری ویژگیهای مشترکی دارند که آنها را از دیگران متمایز میکند. برخی از علائم هوش ریاضی بالا مواردی هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
میتوانند مسائل ریاضی را به خوبی بفهمند و آنها را حل کنند.
بسیار به اعداد علاقه دارند.
اطلاعات پیچیده و سخت را به خوبی درک میکنند.
به انجام آزمایشهای علمی بسیار علاقه دارند.
به دنبال دلایل و علتهای اتفاقات مختلف هستند. (رابطه علّی)
نظم و ترتیب در جهان را بسیار دوست دارند. (استدلال خطی)
همه چیزهای را به اجزای کوچک تقسیم میکنند. (استدلال عینی)
به دنبال همه چیزهای عقلی و منطقی هستند.
به قوانین و مقررات بسیار حساساند.
همه چیز را دستهبندی کرده و بسیار منظم هستند.
این 10 مورد، برخی از مهمترین ویژگیهای افرادی بود که هوش منطقی بالایی دارند. اگر کمی به همین 10 ویژگی بیشتر دقت کنید، احتمالاً سایر ویژگیهای افراد منطقی را هم متوجه خواهید شد.
آیا میدانستید افراد مبتلا به اوتیسم و سندرم Asperger از هوش منطقی-ریاضی استثنایی برخوردارند؟ اگرچه هوش آنها کامل توسعه نیافته است. افراد متعلق به این نوع هوش دارای مهارتهای منطقی هستند، وابستگی زیادی به ریاضیات و استدلال دارند و راهحل مربوط به هر مشکل را نهفته در یک منطق ساده میدانند. آنها معتقد به بهرهگیری از دلیل و برهان و شناسایی الگوهای مناسب برای رسیدن به راهحل مطلوباند.
این افراد علاقهی شدیدی به چیزهای سازمانیافته دارند. همه چیز را بهدرستی طبقهبندی و الگوها را شناسایی میکنند. مهارت سازماندهی در علم آمار، منطق، نظریه گراف، هندسه و غیره مفید است.
منطق برای این افراد یک کلمهی کلیدی است و معتقدند پشت هر چیزی در جهان یک دلیل منطقی وجود دارد. آنها ریشهی مشکلات را درمیآورند، الگوها را آنالیز و دلیل وقوع اتفاقها را کشف میکنند، درنهایت به یک راه حل میرسند و هرگز چیزی را بدون مدرک و شاهد قبول ندارند.
از دیگر ویژگیهای این افراد داشتن ذهن علمی است. آنها عاشق انجام آزمایشهای علمی، دنبال کردن پروسه، یادداشت مشاهدات و ارائهی یک استنتاج هستند. همچنین به موضوعات مفهومی فیزیک، شیمی و ریاضی نیز علاقه دارند.
همانطور که قبلاً گفتیم بسیاری از افراد با هوش منطقی میتوانند بهراحتی مسئلههای ریاضی را بدون نیاز به قلم و کاغذ حل کنند. آنها در مورد یک موضوع مدتها فکر و مسئله را گامبهگام محاسبه میکنند تا به نتیجه برسند. بهطور خلاصه ذهن آنها مانند رایانه است.
انسانهای منطقی دارای ایدهها و الگوهای منطقی هستند. آنها تمام مسائل را از دیدگاه منتقدانه تجزیه و تحلیل میکنند. این مهارت در برنامهنویسی و زمینههای مرتبط با آن بسیار مفید است.
برای هر کدام از این هوشهای 10 گانه گاردنر، شغلهای مشخصی وجود دارد. مثلاً در مقاله هوش فضایی اشاره کردیم که شغلهای معمار، نقاش، مجسمه ساز، طراح، عکاس، شعبده باز و… برای افرادی با این هوش مناسب است.
اگر بتوانید هوشها و استعدادهای خود را به طور دقیق کشف کنید، قطعاً در ادامه زندگی خود اتفاقات بسیار خوبی برایتان رخ خواهد داد. یکی از بهترین اتفاقات هم این است که میتوانید با توجه به آن ها، شغل مناسب خودتان را پیدا کنید. با توجه به خصوصیاتی از افراد با هوش منطقی بالا گفتم، احتمالاً خودتان متوجه شده اید که آیا این هوش را دارید یا نه. پس اگر هوش منطقیتان بالاست، که حتماً شغلهای زیر مناسب شما هستند و میتوانید در آنها موفق شوید.
مهندسی
برنامه نویسی
حسابداری
پژوهشگری
برنامه ریز مالی
مدرس ریاضی
فیزیکدان
شیمیدان
تحلیل گر
سرمایه گذاری
داروسازی
برای پرورش هوش منطقی ریاضی، راه های زیادی وجود دارد که در عین ساده بودن، بسیار کاربردی هستند. برخی از راه های تقویت این هوش عبارتند از:
مسائل ساده ریاضی را بدون استفاده از ماشین حساب و کاغذ، یعنی به صورت ذهنی حساب کنید.
مسائل ریاضی موجود در جامعه را حل کنید. (مثل درصد فلان سهام یا بورس)
میتوانید یک زبان برنامه نویسی کامپیوتر را یاد بگیرید.
سعی کنید با تفکرات و همفکری خودتان با دیگران مشکلات و مسائل خانواده را حل کنید.
خودتان مسائل ریاضی را آموزش دهید تا آن ها را بهتر یاد بگیرید.
مطالب و فیلم های علمی زیادی تماشا کنید.
تلاش کنید برای همه چیز یک دلیل منطقی پیدا کنید.
میتوانید برخی وسایل را کاملاً باز کنید و اجزای آن ها را ببینید.
کتاب خواندن میتواند بسیار بای شما مفید باشد.
تست های هوش هم به شدت به خلاقیت و تقویت هوش منطقی کمک میکند.