سوفیانیوز
سوفیانیوز: در این مقاله، با مطالبی در مورد اهمیت رشته اعضای مصنوعی و همچنین تواناییهای لازم برای ورود به این رشته و بازارکار آن آشنا میشوید.
رشته اعضای مصنوعی رشتهای است که گاهی با نامهای "ارتوپدی فنی" و "ارتز و پروتز" نیز شناخته میشود. که در زمینه طراحی و ساخت انواع وسایل کمکی و اندامهای مصنوعی (اٌرتزو پروتز) برای افراد معلول و نیازمند، فعالیت دارد.
رشتۀ اعضای مصنوعی یکی از شاخههای رشتههای توانبخشی است که وظیفهاش ساخت اعضای مصنوعی و وسایل کمکی میباشد. اعضای مصنوعی ساخته شده 70% از فعالیت اندامهای سالم را انجام میدهد. تولید اعضای مصنوعی یکی از خدمات بزرگ علم به افرادی است که به دلیل مشکلات ژنتیکی یا بروز حوادث دچار آسیب یا نقص اعضای بدن شدهاند. دانشجویان رشته اعضای مصنوعی نحوه ساخت و استفاده از انواع اعضای مصنوعی براساس اصول مهندسی و منطبق با آناتومی بدن را آموزش میبینند. این رشته گاهی با عنوان «ارتز و پروتز» هم نامیده میشود. ارتز وسیلهای برای حمایت از یک عضو یا تصحیح تغییر شکل عضو است، در حالی که پروتز تجهیزاتی هستند که جانشین عضو از دست رفته میشوند. دروس این رشته ترکیبی از مباحث طراحی، مهندسی و پزشکی هستند. هدف از تربیت دانشجویان رشته اعضای مصنوعی توانبخشی، طراحی و ساخت اعضای مصنوعی برای افراد معلول است. ممکن است این اعضا جایگزین عضو شود یا برای انجام فعالیتهای عضو آسیبدیده، به فرد کمک کند. کارشناسی رشته اعضای مصنوعی از کنکور سراسری پذیرش میگیرد. لیسانس اعضای مصنوعی 128 واحد درسی دارد و حدود 4 سال طول میکشد. این رشته در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز با عنوان رشته اعضای مصنوعی و وسایل کمکی ارائه میشود.
اصلاح ناهنجاریها
حمایت از اعضای ضعیف و ناتوان بدن
ساخت اندام مصنوعی برای عضو از دست رفته
در واقع کارشناسهای رشته اعضای مصنوعی باید با علوم پایۀ مهندسی، پزشکی، آناتومی و فیزیولوژی بدن آشنا باشند. و بعد از اون نحوۀ ساخت اعضای مصنوعی (ارتز و پروتز) رو باید بلد باشد.
امکان ادامه تحصیل در رشته اعضای مصنوعی تا کارشناسی ارشد وجود دارد.
کسایی که فارغالتحصیل رشته اعضای مصنوعی هستند میتوانند در سازمان بهزیستی، سازمان هلال احمر، بنیاد جانبازان، فعالیت در آموزش و تدریس دانشجویان و همچنین مراکز پژوهشی و تحقیقاتی کار کنند.
حیطۀ اصلی فعالیت در این رشته مربوط به بخشهای خصوصی است. فارغالتحصیلان میتوانند پس از دایر کردن مراکز خصوصی به افرادی معلول و افرادی که مشکلات ارتوپدی دارند خدمت کنند.
در حال حاضر نیروی کار متخصص در این رشته مورد نیاز است و بازار کار آن اشباع نیست. اگر اهل مطالعه، کار تحقیقاتی، ابداع و پژوهش باشید ضمن کمک به پیشرفت این رشته، آینده شغلی بسیار خوبی خواهید داشت. فارغالتحصیلان تواناییهای متعددی برای ورود به بازار کار رشته اعضای مصنوعی کسب میکنند:
اصلاح ناهنجاریهای بدن
ساخت ارتز و پروتز برای حمایت از اعضای ضعیف و ناتوان بدن
ساخت پروتزهایی با جنبه زیبایی
ساخت اندام مصنوعی برای عضو از دست رفته
شیراز
ایران
بهزیستی و توانبخشی تهران (رشتههای گروه پزشکی)
اصفهان
اصفهان - پردیس خودگردان
همدان
همدان - پردیس خودگردان
تعداد واحدهای درسی رشته اعضای مصنوعی
تعداد کل واحدها : 128 واحد
دروس عمومی : 20 واحد
دروس پایه فنی مهندسی : 9 واحد
دروس پایه پزشکی و توانبخشی : 27 واحد
دروس تخصصی : 48 واحد
دروس کارآموزی در عرصه : 24 واحد
رشتۀ اعضای مصنوعی با معلولین سرو کار دارد پس بدیهی است که باید توانایی برقراری ارتباط کلامی و همدردی با آنها را داشته باشد. آمادگی روحی روانی مناسب لازمۀ موفقیت در این رشته است چون فارغالتحصیلان این رشته با دردمندترین افراد جامعه سروکار دارند و باید روح امید و زندگی را در آنها زنده نگه دارند.
علاوه بر این شرط دیگر انتخاب این رشته، توانایی بدنی و مهارت دستی مناسب است زیرا این دانشجویان مثل مجسمهسازها به ساخت و پرداخت اعضای مصنوعی میپردازند و با فلزکاری، گچکاری و قالبهای سنگین سر و کار دارند.
این رشته برای کمک هرچه بیشتر به افراد کمتوان، در تمام دنیا به سرعت در حال رشد و پیشرفت است. روشها و ابزارهای اعضای مصنوعی جدید با قابلیتهای بیشتر هر ساله در حال ساخت و ارائه به بازار هستند که هم در مرحله ساخت، هم تجویز و استفاده، به کارشناسان و متخصصان اعضای مصنوعی نیاز است. بنابراین مشاغل این رشته نیز با پیشرفت تکنولوژی در حال گسترش هستند و آینده شغلی خوبی میتواند در انتظار آن باشد.