سوفیانیوز
سوفیانیوز: در این مقاله، با مطالبی در مورد اهمیت رشته فیزیوتراپی، همچنین تواناییهای لازم برای ورود به این رشته و بازارکار آن آشنا میشوید.
فیزیوتراپی شیوهای از درمان بیماریها و اختلالات عصبی، ماهیچهای، اسکلتی با استفاده از تجهیزات مکانیکی، جریانهای الکتریکی، مانورهای دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی دیگر است. در این روشها از ورزش، نور، پرتوهای فرابنفش و فروسرخ، گرما و جریان برق استفاده میشود. فیزیوتراپی حیطهای از پزشکی است که هدف آن پیشگیری از بیماریها، درمان، توان بخشی، بالا بردن سطح سلامت و بهبود کیفیت زندگی افراد است.
فیزیوتراپی یکی از رشتههای توانبخشی است. توانبخشی مجموعه کارهایی هست که برای یک فرد معلول یا بیمار انجام میشود. کلمه فیزیوتراپی از دو بخش تشکیل شده : فیزیو به معنی عوامل فیزیکی و تراپی به معنی درمان است.
بسیاری از اتفاقات و حوادث باعث میشود که یک سری از اندامهای حرکتی انسان از حرکت بایستند. فیزیوتراپ با انجام حرکتهایی که مبنای علمی دارد و استفاده از وسیلههایی که جریان حرکت را بهتر میکند، به کمک این افراد میآید. یک فیزیوتراپیست باید شنونده خوبی باشد و صبر داشته باشد. چون در نهایت با بیماران مختلفی از جمله کسانی که دچار سکته مغزی شدند یا عقب ماندگی ذهنی دارند سر و کار دارد و نتیجه کار کم کم ظاهر میشود.
امکان ادامه تحصیل در رشته فیزیوتراپی تا دکتری دارد.
بازار کار رشته فیزیوتراپی در حال حاضر خیلی خوب است. چون جمعیت کشور به سمت پیری میرود و کار فیزیوتراپیستها رونق میگیرد. درآمد رشته فیزیوتراپی میتواند متفاوت باشد. چون بستگی به یک سری از عوامل دارد. مثل این که فیزیوتراپیست کجا کار کند، چقدر کار کند، چه کارهایی انجام دهد، اخلاق و برخوردش با بیمارها و مراجعهکنندهها چطور باشد، اگر کلینیک شخصی داشته باشند با پزشکهای زیادی قرارداد ببندند که بیمارهای بیشتری برای او بفرستند و ارتباط و لینک خوبی مخصوصاً با پزشکهای ارتوپدی و جراح مغز و اعصاب داشته باشند. چون لینک داشتن در هر کاری، در موفقیت و پیشرفت آن کار خیلی مؤثر است. البته مهمترین عامل درآمد داشتن مهارت بالا در کار است.
تهران
ایران
اصفهان
جندی شاپور
بابل
تبریز
بهزیستی و توانبخشی تهران
شهید بهشتی
شیراز
مشهد
سمنان
گیلان
همدان
کرمان
زاهدان
درس های عمومی: 20 واحد
درس های تخصصی: 44 واحد
درس های پایه: 47 واحد
کارآموزی: 24 واحد
یک دانشجوی رشتۀ فیزیوتراپی باید صبور باشد چون در نهایت با بیماران مختلفی از جمله کسانی که دچار سکته مغزی شدند یا عقبماندگی ذهنی دارند سر و کار دارد و نتیجۀ کار کم کم ظاهر میشود. دانشجوی رشتۀ فیزیوتراپی باید در درس فیزیک قوی باشد چون با دستگاههای الکتریکی کار میکنند و در درس زیستشناسی هم باید قوی باشند.
در مورد تیپ شخصیتی باید بگم که بهتر است یک تست شخصیتشناسی معتبر بدید که ببینید چه تیپ شخصیتی دارید. 16 تیپ شخصیتی مختلف در آدمهای مختلف وجود دارد. مثلاً تیپهای شخصیتی زیر میتوانند برای یک فیزیوتراپی موفقتر باشند.
ENFP – ISFP –ESFP –ESFJ –INFP
بیمارستانها، درمانگاهها، مراکز توانبخشی، فدراسیونهای ورزشی، هلال احمر از جمله مکانهایی هستند که امکان اشتغال برای یک فیزیوتراپیست را فراهم میآورند. هم چنین افرادی که به قدر کافی مهارت و سابقهکاری داشته باشند، میتوانند با تأسیس یک مرکز فیزیوتراپی، به صورت خصوصی مشغول فعالیت شوند. در کل افرادی که از رشته فیزیوتراپی، فارغالتحصیل میشوند، از لحاظ اشتغال نگرانی نخواهند داشت. بد نیست بدانید که فیزیوتراپی را درآمدزاترین رشتۀ مرتبط با ورزش میدانند. علت هم که کاملاً مشخص است! ورزشکاران حرفهای در حین فعالیت ممکن است دچار مصدومیتهایی شوند که تا مدتها از ادامۀ رشته ورزشی خود محروم شوند. از همین رو جهت بهبود اوضاع جسمانی خود به فیزیوتراپیستها مراجعه میکنند تا هر چه سریعتر، سلامت خود را به دست آورند. یکی دیگر از عواملی که بر رشد بازار کار این رشته تأثیر دارد، رشد جمعیت سالمندان است. چرا که سالمندان جزو اقشاری هستند که بیش از سایرین به انجام حرکات توانبخشی نیاز دارند. بنابراین با توجه به افزایش تعداد آنها و گذر زمان، آینده شغلی فیزیوتراپیستها بیشتر تضمین میشود. یکی دیگر از موارد جالب که باعث بهبود آینده شغلی این رشته میشود، نشستن زیاد است! از آن جا که امروزه مشاغل زیادی با کامپیوتر انجام شده و افراد مجبورند ساعتهای زیادی را به صورت نشسته کار کنند، صدمات بسیاری بر آنها وارد میشود. بنابراین لازم است برای بهبود اوضاع خود، به مراکز فیزیوتراپی مراجعه نمایند. چنین عواملی باعث شده است که فیزیوتراپی، از سوی یک سایت آمریکایی، دومین شغل رو به رشد در سال 2017 شناخته شود. به طوری که میزان استخدام فیزیوتراپیستهای آمریکایی در سال های 2010 تا 2020 با افزایش 39 درصدی رو به رو است. این آمار در حالی است که میزان افزایش استخدام سایر مشاغل حدود 14 درصد میباشد.
یک فیزیوتراپیست با همه افراد از جمله کودکان، جوانان، سالمندان، نوزادان، زبان باردار، افراد معلول و … در ارتباط است و برنامههای درمانی را برای رفع مشکلات بیماران و توانبخشی آنها به اجرا در میآورد. دانشجویان رشته فیزیوتراپی در دوران تحصیل خود مهارتهای زیادی را یاد میگیرند که در آینده شغلی و درآمدی که خواهند داشت، تأثیر گذار است. برای کسب درآمد فیزیوتراپی میتوان در بیمارستانها، درمانگاهها، سازمان بهزیستی، هلال احمر، کلینیکهای توانبخشی، مراکز سالمندان، باشگاههای ورزشی و … مشغول به کار شد. البته به جز موارد گفته شده، تأسیس کلینیک خصوصی نیز یکی از مزیتهای تحصیل در این رشته است زیرا در اکثر رشتههای پیراپزشکی مانند پرستاری، مامایی، هوشبری، اتاق عمل و … امکان تأسیس مطب شخصی فراهم نیست و این یک فرصت شغلی ویژه برای دانش آموختگان فیزیوتراپی محسوب میشود. مطمئناً هر چه قدر مهارت و تجربه تان افزایش یابد ، به همان نسبت با فرصت های شغلی بهتری روبرو می شوید و در نتیجه درآمد بهتری هم کسب میکنید. در یک جمعبندی کلی، آینده شغلی و میزان درآمد فیزیوتراپی برای فارغالتحصیلان آن تضمین شده است و حتی این شغل، یکی از پردرآمدترین مشاغل ایران و جهان میباشد و جای نگرانی در خصوص بازار کار آن وجود ندارد. حداقل درآمد کارشناس فیزیوتراپی درآمد فیزیوتراپی بر اساس عوامل مختلفی تعیین میشود و در محدوده مشخصی قرار ندارد. محل کار کارشناس فیزیوتراپی، دولتی یا خصوصی بودن محل فعالیت، تجربۀ کاری، میزان تحصیلات، مهارت و تواناییها ، نوع برخورد با بیماران و … همگی در تعیین درآمد فیزیوتراپی نقش دارند. اگر یک متخصص فیزیوتراپی مطب و کلینیک شخصی نداشته باشد و فقط در مراکز درمانی و بیمارستانها فعالیت کند، میتواند متوسط درآمد ماهانه 10 الی 15 میلیون تومان بر اساس تجربه و تخصصی که دارد، کسب کند که البته در مراکز درمانی خصوصی میزان درآمد از مراکز دولتی بیشتر است هم چنین ممکن است بعضی از فیزیوتراپیستها در منزل هم به درمان و توانبخشی بیماران بپردازند که میتواند به درآمد آنها اضافه شود.
بهترین گزینه برای کسب درآمد فیزیوتراپی، راهاندازی مطب شخصی است که میتواند در ماه بیش از 50 میلیون درآمد را برای شما در پی داشته باشد. تأسیس مرکز فیزیوتراپی بر اساس موافقت کمیسیون قانونی وزارت بهداشت انجام میگیرد و مجوز تأسیس به افرادی داده میشود که دارای شرایط زیر باشند:
تابعیت جمهوری اسلامی ایران
عدم سوء پیشینه کیفری و عدم اعتیاد به مواد مخدر
دارا بودن مدرک دکتری در رشته فیزیوتراپی
مجوز تأسیس مطب فیزیوتراپی بر اساس نظامبندی خدمات آموزشی صادر میشود که در حال حاضر شاخص جمعیتی برای مرکز 30 هزار نفر است. (یعنی به ازای هر 30 هزار نفر جمعیت، مجوز یک کلینیک فیزیوتراپی داده میشود) دانشجویان تمامی دورههای تحصیلی تا زمانی که فارغالتحصیل نشوند، نمیتوانند برای تأسیس کلینیک اقدام کنند. علاقهمندان با هر یک از مدرکهای کارشناسی، کارشناسی ارشد یا دکتری امکان تأسیس کلینیک توانبخشی را دارند.